Svědění

Dobry den, mam problem trapi me svedeni v oblasti stydkych pysku a jeho okoli, v zahybech, trislech. Hlavne kdyz sedim a spotim se. Pri chuzi nic nesvedi. Pred asi 2 mesici jsem mela bakterialni zanet pochvy. po brani antibiotik jsem dostala kvasinkovou infekci. Tu mi pan doktor vylecil ale svedeni me trapilo dale. Asi tyden a neco zpatky jsem s tim byla gynekologa a ten mi rekl ze jsem v poradku a z vysledku steru byly hodnoty v poradku. Svedeni ale trvalo dale, pouzivala jsem canesten, jenamazol ale mela jsem pocit ze je to horsi. V lekarne mi doporucili lactacyd na citlivou pokozku a vaginalni diskomfort. Kdyz se tim umyju je to ok ale problem nastane kdyz si oblecu spodni pradlo. Kdyz ho nemam, nesvedi to tolik moc a nebo vubec. Nosim bavlnene spodni pradlo, nepouzivam mydla, atd. Ani vytok s hrudkami, paleni, svedeni ,,vevnitr,, me netrapi. Pri sexu nepocituji bolest. Jak jsem cetla prevenci pred kvasinkami vsechno dodrzuji. Pred 2 mesici jsem zmenila avivaz. Po nejake dobe jsem poznala ze mi ta avivaz vadi (svedila), prestala jsem ji pouzivat a prat si spodni pradlo jenom v pracim prasku. I presto me svedeni trapi. Muze se stat ze pokozka v okoli pysku je citliva na jakykoliv praci prostredek, ktery pouziju? (po te kvasinkove infekci) Muzete mi poradit jak s tim mam bojovat. Nebo je to opravdu gynekologicky puvod? Nebo mam zkusit prat kalhotky pouze v ciste vode? Existuje nejaky praci prasek ktery by byl setrny k pokozce? Neco jsem cetla o ekologickych pracich prostredcich. Ja uz nevim opravdu, snazim se neskrabat ale kdyz to nevydrzim tak je to horsi. Prosim uz si s tim nevim rady. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Není jednoduché váš problém vyřešit. Po proběhlém zánětu může dlouhodobě přetrvávat svědění a pálení a nevíc po léčbě můžete mít narušenou kožní a slizniční mikrofloru. Doporučuji na mytí přípravky pro intimní hygienu, vnitřně užívat probiotika (např. Candistop. tbl.)dlouhodobě, co se týče praní - můžete zkusit např. řadu Ecover. Navíc vám kožní lékař může předepsat na zklidnění protizánětlivý krém. Pokud by svědění a pálení postihovalo kůži (ne sliznice), můžete tyto oblasti ošetřovat bariérovými krémy (např. Reha, Dermaguard..).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: