Th a ls pateř

Dobrý den. Absolvovala jsem v lednu 2009 rentgen páteře, kde mě bylo zjištěno, že na obratlových tělech Th6-12 mám počínající ventrální spondylosu. Dále naznačenou sinistroskoliosu bederní a výraznou lordosu, a na obratlových tělech L1-3 pokročilejší ventrální spondylosu. Prosím o vysvětlení těchto výrazů. V poslední době mám problémy hlavně při spaní, kdy při hlubokém nadechnutí mám bolest v zádech, která je pronikavá. Pan doktror mi doporučil rehabilitaci 8x, kdy mě provádí masáž. Po prvním absolvování jsem ale měla bolesti hlavy. V roce 1999 mě při prvním rengenu páteři napsali tento nález: hyperlordosa bederní,počínající spondylosa L2,3 a na přechodu Th,L. Ošetřující lékař mě zakázal běh, který jsem provozovala velmi ráda. Mohu jezdit na kole, plavat(ale nejen na jeden způsob). Mohu chodit i do posilovny a aspoň na běžecký trenažér? Děkuji za odpověď a vysvětlení termínů výše zmíněných.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš nález není tak dramatický. Termín skolioza znamená vychýlení jinak rovné páteře do strany, spojení sinistro-skoliosa znamená, že toto vychýlení je doleva, u Vás je tento nález v bederní oblasti. Při bočním pohledu na páteř vidíme její zakřivení, prohloubení v místě krku a beder je tzv. lordosa - u Vás je toto prohnutí výraznější. Poslední z Vašich nálezů je spondylosa - jedná se o degenerativní postižení páteře, kdy se při okrajích mohou tvořit tzv. osteofyty, kostěné výrůstky, které dle velikosti mohou zasahovat do páteřního kanálu a tlačit na míšní kořeny. Rehabilitace je pro Vás velmi žádoucí, pokud Vám nevyhovovala, byla nespíš špatně prováděná. Rehabilitaci je třeba vést dle Vašeho aktuálního nálezu na páteři. Běhání Vám rovněž nedoporučuji, a to ani na běžícím pásu, do posilovny chodit můžete, cvičte ale nejlépe pod odborným dohledem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: