Tlak pod levým žebrem

Dobrý den, nevím jestli jsem zařadil dotaz do dobré kategorie , tak se případně omlouvám. Ted k problému. Věnuji se závodně kulturistice. Před 3 měsici jsem absolvoval soutěže, jakmile bylo po soutěžích nechal jsem si udělat krevní testy jestli jsem v pořádku a bylo mi zjíštěné, že mám zvýšené jaterní testy a doktor mi napsal ESENTIAL FORTE které užívám do teď. Řekl bych že se játra zlepšila jelikož mi zmizelo akne z ramenou což byl příznak. Ale trápí mě problém, že cítím takový jakoby tlak pod levým žebrem. Konkrétně tam kde končí žebra na levé straně břicha. Není to bolest ani nijak velký tlak. Ale cítím že tam něco je. Doktor mi dělal sono i rentgen když jsem přijel ze soutěží byl jsem na všem 3x a ni se mi nenašlo vše bylo v pořádku. Jsem z toho znepokojeny protože se musím připravovat na další sezonů a ten pocit pod levým žebrem tam stále je. Esential forte stále užívám. Třeba to nejsou játra ale nedovedu si vysvětlit čím to je. Také se mi ted trochu hůře dýchá že se stále zhluboka nadechuji a občas nemohu dodechnout. Věděla by jste poradit nebo zhruba vědět o co jde? děkuji P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě nyní přesunut. Podle mého názoru se dle Vašeho popisu jedná nejspíše o problém svalový (drobné natržení/natažení a z toho pramenící nepříjemný pocit), případně také blokádu žebra apod. -to by vysvětlovalo i pocit horšího dýchání) takže by k tomu měl své říci rehabilitační lékař/fyzioterapeut/sportovní lékař. Souvislost laboratorních výsledků s bolestmi je sporná - jde o to, jak vysoké bylo zvýšení a které testy konkrétně byly zvýšené (pokud například jen ukazatel AST, mohlo to souviset s výše napsaným, protože tato látka se uvolňuje i ze svalů, nejen z jater, takže poranění, ale stejně tak i samotné těžší cvičení může zvýšení vyvolat...), zvýšení "jaterních testů" může souviset i s používáním různých potravinových přípravků "pro sportovce" (nejen těch nedovolených, u kterých je tento problém zřejmý...). Pokračovat v užívání Essentiale nepovažuji za nutné (jde pouze o podpůrný lék). Nepíšete, ale, zda Vám v navazujících vyšetřeních byly jaterní testy kontrolovány a jaký byl výsledek - to je samozřejmě pro další postup podstatné. Obraťte se tedy na Vašeho lékaře opět, promluvte si s ním o možnosti, že se jedná o bolest svalového původu a domluvte se na kontrolních testech, pokud nebyly již provedeny.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest pod levym zebrem | Od: Lukáš | 20.6.2014 11:18
Dobry den,boli me pod levym zebrem vcera jsem byl
u meho Ol. a ten mi rekl,ze mi budou delat vysetreni
zaludku atd. a dneska jsem se chtel objednat do
nemocnice na to vysetreni,tam mi rekli ze az
15.7.,tak se bojim aby se neco nemohlo stat.Muj
lekar mi rekl,ze to vypada asi na zaludecni vredy a
proto se toho bojim
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: