Únava

Dobrý den, už delší dobu mě trápí únava. Naplno to začalo asi před rokem a půl (ale i před tím jsem byla unavená víc, než je zdrávo). Únava byla už téměř nepřekonatelná, začala jsem spát i 15 hodin denně, měsíc jsem nebyla schopná chodit do školy, neustále jsem měla lehce zvýšenou teplotu- max. 37,6°- pobolívalo mě v krku a bolely mě horní i dolní končetiny (celé, taková tupá bolest, neměnná, dokázala jsem i hodiny ležet absolutně bez hnutí, jak mě to bolelo), . Praktická lékařka mi provedla různá vyšetření- krev (běžné biochemické vyšetření, borelie a všechno možné jiné), výtěry a nenašla důvod mých problémů- tedy únava, teplota, ty bolesti a zvětšené uzliny v krku, podpaží, tříslech a i lehce zvětšená slezina. Poslala mě dál na neurologii- tam mi doktorka jen doporučila brát hořčík kvůli neureovegetativní labilitě; endokrinologii- tam doktor taky nic nenašel, dělal mi vyšetření krve a i štítnici mi zkotroloval; a na imunologii- tam jsem prošla dalším kolečkem výtěrů a odběrů a opět žádná příčina nebyla nalezena. Paní doktorku napadl akorát Wobenzym. Ten jsem začala brát a mírně se to po čase zlepšilo, nejsem už tolik unavená, ale stále potřebuju spát tak 12 hodin, abych byla vážně při síle a neusínala, kde to jde a když jsem unavená, tak mě začne bolet v krku, okamžitě mám zvýšenou teplotu a uzlinky v krku zduří. Dřív, než začaly tyhle problémy jsem byla taky víc unavená, ale né do této míry- přičítala jsem to náročné škole- a asi rok před vypuknutím současných obtíží, tedy před 2,5 lety jsem měla asi 3 měsíce trvající úpornou únavu, která ale odezněla. Přidávám ještě, že asi 3 roky docházím na psychiatrii (úzkostné a depresivní rozlady), v době začátku mých obtíží jsem brala Zoloft 50 mg denně, nicméně mé psychické obtíže už byly téměř vyřešené a teď už léky neberu vůbec a nepociťuji souvislost mezi mojí psychikou a únavou a obtížemi. Nemohli lékaři něco přehlédnout? Nemohla jsem přechodit nějakou nemoc, která se teď už zjistí jen obtížně? Nebo co by to mohlo být? A jak bych si mohla ještě pomoci? Už jsem zvyklá, že jsem prostě unavenější, ale byla bych ráda, kdyby se to ještě kapku zlepšilo? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobry den podle potíží, které popisuje se jedná s největší pravděpodobností o chronický unavový syndrom. Do dnešního dne se neda se 100% jistotou říci, co je příčinou, uvařuje se o tzv herpes virech, nebo chlamydie, ale také podobné projevy se vyskytují o depresích. Léčba je velice obtížná,protože většinou léky nemají očekávaný účinek, podávají se antibiotika v případě infekce, wobenzym jak jste užívala, nbo antidepresiva. Ale určitě by jste měla být vyšetřená na pracovšti imunologickem, kde by vám udělali kompltní imunologicke vyšetření s vyloučením možných příčin, které se dají prokázat pouze laboratorně. Držím Vám palce. Jste li v Praze, mužu doporučit pracoviště Imunia v Karlíně.

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: