Úraz zápěstí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár informací. Před několika týdny se mi stal úraz spadl jsem na pravé zápěstí. Na poliklinice na chirurgii mi dali pravé zápěstí do sádry na základě RTG snímků na 14 dní. S tím, že po 14 dnech se uvidí jak to bude vypadat. Uraz mi označili jako diagnózu S635. Po 14 dnech mi sádru sejmuly. Hned po sejmutí mě poslali na RTG. Z RTG snímku mi doktor řekl, že se mu moje zápěstí nelibí. Na RTG snímky koukal dokonce i pod lupou, což mě překvapilo. Myslel jsem, že to tak hrozný úraz není. Proto mě objednal na CT do nejbližší nemocnice. A ruku mi ještě dal do sádry. Průvodní list k CT označil jako S6210. CT proběhlo v pohodě, ale nejvíc mě zarazilo takovýto nedůsledný vyšetření na chirurgii v nemocnici. Pan doktor se na mě podíval, zeptal se mě kde to vlastně bolí. Párkrát si se zápěstím zahýbal, koukl na snímky z posledního RTG a pak na CT snímky, a řekl že tam nic nevidí, a ať přijdu za měsíc na kontrolu. Do zprávy mi napsal diagnóza 602. Z ordinace sem odcházel tak nějak přepadlý, protože jsem ani nevěděl co s tím zápěstím vlastně mám. Zápěstí mě občas pobolívá a nemůžu se o tu ruku někdy moc opřít. Myslíte si, že je to takhle v pořádku? Já jen jestli bych neměl mít alespoň elastickou bandáž? Když prvnímu doktorovi se mé zápěstí nelíbilo a druhý doktor mi řekne přijďte za měsíc.

Odpověď odborníka:

Milý Tazateli, hodnotit stav Vašeho zápěstí jen dle číselných diagnóz a RTG popisu typu "nelíbí se mi to, nic s tím nemáte..." je pro mě téměř nemožné. Jde o to, že zápěstní kloub je velice komplexní, zahrnuje nejen kosti, jejich kloubní plochy, ale složitý vazivový aparát, kolaterální vazy a v neposlední řadě se v této oblasti nachází celý šlachový komplex ruky, který může být rovněž poraněn...RTG je vyšetření kostí, CT by nám mělo říci více i o ostatních kloubních a mimokloubních strukturách, ale žádné vyšetření nenahradí klinické vyšetření lékařem. Lékař, který Vás odeslal na CT měl podezření na zlomeninu některé ze zápěstních kůstech. Na RTG snímcích obzvláště bezprostředně po úraze, kdy je otok a ruka bolí a často nelze snímkovat úplně korektně, může být mnoho matoucích artefaktů, důkladné prohlížení snímků je v pořádku. Věřím, že CT by frakturu odhalilo. Předpokládám, že od úrazu uplynulo něco kolem 4 týdnů. Doporučila bych, pokud zápěstí bolí, klidně elastické obinadlo, analgetické gely či Ibalgin. Po kontrole si zažádejte o doporučení na rehabilitaci. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: