Vodnaté puchýřky, zvětšené uzliny v tříslech

Dobrý den. Před dvěma dny ráno jsem na penisu a v oblasti ochlupení nalezl několik vodnatých puchýřků. Po vymáčknutí z nich vytekla tekutina podobná vodě. Jakmile se zacelily, opět se zase naplnily touto tekutinou. Následující den jich ještě trošku přibylo. Zašel jsem s tím za lékařem s podezřením na HSV2. Odbyl mě s tím, že HSV2 vytváří puchýřky jen přímo na žaludu a dal mi nějakou běžnou vodičku na puchýře. Na netu jsem si potom našel řadu obrázků, které ukazovaly, že HSV2 se nemusí projevovat jen přímo na žaludu, ale v celé oblasti ochlupení. Tyto puchýřky jemně svědí, ale nijak výrazně. A jsou též malinko bolestivé na dotek. Dnes se již některé puchýřky začaly vysoušet a zacelovat, ale velmi se mi zvětšily uzliny. Nahmatal jsem několik boulí, které na dotek bolí a dávají o sobě vědět i bez doteku. Jedna boule je dokonce tak veliká, že je to vidět i přes kůži. Prosím o radu o co jde a co s tím. U obvoďáka si taky vydupu, aby mě s tím někam poslal. P.S.: Přítelkyni mám přes půl roku a jsme si věrní. Ani předtím jsem nebyl žádný sukničkář. Nikdy předtím se mi nic takového neprojevilo.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může se jednat o herpetickou infekci, v takovém případě dojde k odeznění příznaků i bez léčby během 1-2 týdnů. Léčba není nutná, případně je možné použití lokálních antivirových mastí, které jsou volně dostupné v lékárně. Důležité je nyní dodržování úzkostlivé hygieny, aby nedocházelo k šíření infekce. Puchýřky byste rozhodně neměl vymačkávat, tekutina uvnitř puchýřku je velmi infekční. Můžete si tím způsobit i výsev dalších puchýřků. Samozřejmě zajděte k lékaři, pokud problém během týdne nezačně ustupovat.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: