Vředy na dvanácterníku

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na působení propolisové tinktury (propolis rozpuštěný v cca 90 procentním lihu) na vředy na dvanácterníku. Zajímá mě Váš názor. Nebyl jsem si jist, do jaké oblasti medicíny zařadit tento problém, proto se obracím na Vás, případně mi poraďte na koho z doktorů se obrátit. Děkuji Vám předem za odpověď. Michal Smrek

Odpověď odborníka:

Michale. Jak známo, včelí produkt propolis obsahuje pryskyřice, silice, flavonoidy a řadu dalších přírodních látek, jež mají účinek antibakteriální, antivirový, ale také antioxidační a obecně chránící buněčně struktury. Tinktura se doporučuje jako alternativní prostředek v léčbě řady potíží od různých infekcí, kožních problémů až třeba právě po léčbu žaludečních či dvanáctníkových vředů. I když o účinnosti propolisu najdete řadu příznivých referencí ze strany pacientů (a prodejců včelích produktů), vědecké důkazy jsou omezené. V léčbě žaludečních vředů se propolis testoval v SSSR v 80. letech (předpokládám, že hlavním důvodem byla nedostupnost jiných léků :-), ale existuje i pár novějších studií. Našla jsem např,. studii, které posuzovala účinek propolisu na vředy vzniklé u krys po podání ibuprofenu či ozáření - a propolisový extrakt skutečně měl jisté ochranné účinky. Jelikož však nejsem gastroenterolog, nemám přímou zkušenost s pacienty.
Mechanismus vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů je dnes vcelku dobře probádán. Kromě nerovnováhy faktorů, které poškozují nebo naopak chrání žaludeční sliznici, se často uplatňuje i bakterie zvaná Helicobacter pylori. Léky, které se dnes v léčbě vředu předepisují, jsou velmi účinné a zaměřené na faktory, které se vznikem vředu souvisí - omezují tvorbu kyseliny chlorovodíkové žaludeční sliznicí, a tak umožní zhojení vředu. Pokud se navíc prokáže přítomnost zmíněné bakteri H. pylori, je nutné i její vymýcení trojkombinací antibiotik užívaných po dobu jednoho týdne. Tento postup je standardní, velmi efektní a rozhodně bych doporučovala tuto léčbu absolvovat, pokud Vám byl vřed prokázán. Propolisovou tinkturu bych pak využila spíše k jakémusi doléčení či doplnění léčby. S dotazem se též můžete obrátit na lékaře specializovaného na choroby trávicího traktu (gastroenterologa). Názor (jak můj, tak každého jiného lékaře) bude velmi individuální dle toho, jaké ladění ten či onen lékař zaujímá k postupům alternativnějších směrů léčení. S pozdravem RL

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Klimakterium
Články: Klimakterium
Klimakterium je období...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: