Všichni mě sledují

Dobrý den, mám starosti o svou matku, která má jit již brzo do důchodu. Bydlíme ve velkém městě. Přibližně před 3 roky jsem se u ní všiml, že začíná mít problém se sousedy z domu. Měla pocit, že jí pomlouvájí atd. - čemuž jsem v té době nepříkladal větší pozornost, protože to samozřejmě vyloučit nešlo. Nicméně později byla schopna obvinit i mě, že se se ní nebavím, protože údajně jsem o ní něco někde slyšel (nesmysl). To se opakovalo během roku přibližně 3x. Vždy jsem to vysvětlil, že nevím o tom, že by se něco takového dělo. Následně se přestěhovala do jiné městské části a žije sama. Problém je, že se tyto problémy vyskytují zase a řekl bych, že i ve větší míře. Ptá se mě, zda někde o ní něco na internetu nepíše, zda jsem někde něco neslyšel atd. Když jde po ulici, má údajně pocit, že se na ní každý dívá. Už se mi i svěřila, že na to neustále musí myslet a že má kvůli tomu i problémy se spaním a sebevražedné nálady. Toto mi už samozřejmě dělá starosti a navrhl jsem ji návštěvu doktora, ale obávám se, že se k němu jen tak neodhodlá. Asi jedním z důvodu, proč odbornou pomoc odmítá je i to, že se obává, že se díky tomu dostane těsně před důchodem na nemocenskou. Můžete mi prosím říct, co by to mohlo být za problém, popřípadě zda se to může nadále nějakým způsobem zhoršovat? Opravdu o ní už začínám mít starosti. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, bohužel Vaše starosti se jeví jako oprávněné, protože podle Vašeho popisu je dost pravděpodobné, že Vaše maminka začíná trpět vážnou poruchou. Protože tato porucha zahrnuje i bludy (NEVÝVRATNÉ mylné přesvědčení, které na rozdíl od omylu vzniká patologickou cestou na patologicky změněném terénu), je nejen zbytečné a neúspěšné, ale také ničemu neprospívající, jí tyhle představy vymlouvat. To, co teď doporučím, není sice úplně čestné a poctivé, je to však ve Vaší situaci patrně jediné řešení: zajděte za jejím praktickým lékařem, vysvětlete mu celou situaci a požádejte ho, zda může maminku pro uvedené obtíže „nenápadně“ zaléčit, nebo zda se máte obrátit přímo na psychiatra. Není pravděpodobné, že by se stav zlepšil sám od sebe – s procesem stárnutí má tendenci se zhoršovat a není už vůbec pravděpodobné, že byste uspěl s logickými argumenty; to byste se mohl dostat mezi ty, které Vaše maminka považuje za nepřátele a škůdce. Neotálejte s tím. Přeji Vám hodně úspěchů!

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: