Vykašlávání krve

Dobrý večer, přejdu hned k věci, dnes jsem byl u praktického lékaře, s tím že už nějakou dobu vykašlávám krev, není ji moc, vždy jen trochu a tam mi řekli, že se jedná o nějakou prasklou cévku či žilce v jícnu a není to nic vážného, ale chci se ujistit i tu a také jestli to není nějak nakažlivé, nerad bych tím nakazil svou přítelkyni, předem děkuji za odpověď. :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Nelly, děkuji Vám za dotaz. Jak dlouho pozorujete uvedené potíže? Co znamená "není ji moc"? Je to čistá krev, nebo hleny s příměsí krve /"žilky krve"/? Jak často se objevuje? Jste kuřák, nekuřák, exkuřák?Užíváte nějaké léky? Neprodělal jste úraz? V dětství jste s ničím vážněji nestonal? Máte i jiné potíže? Dušnost, kašel, bolesti na hrudi při dýchání, hubnutí, noční pocení, zvýšená teplota? Nedokážu Vám zodpovědně poradit bez pořádné anamnézy /t.j. informací/, klinického vyšetření, RTG hrudníku atd. Pokud se stav bude opakovat, radím vyšetření plicním lékařem v pneumologické ambulanci, ten zvolí adekvátní diagnosticko-léčebný postup. Poté je indikováno ORL vyšetření- k posouzení, zda nemůže být původ krvácení v horních dýchacích cestách. Opravdové vykašlávání krve může být součástí klinického obrazu zápalu plic, nádoru plic, tuberkulózy a dalších onemocnění. Nebojte se, není hned důvod k panice, rozhodně bych to ale nepodcenila. Hodně štěstí. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x