Vyrážka

Dobrý den, jsem dlouhodobě v zahraničí, proto mám hodně omezené možnosti konzultace s českými lékaři, čehož teď dost lituji. Tolik úvodem. Asi v srpnu jsem zaznamenal vyrážku kruhového tvaru, mírně začervenalou, v průměru asi 5 cm velkou, uvnitř bez vyrážky. Nejprve jsem uvažoval o borelioze, nicméně vyrážka nezmizela a ani neodpovídala fotografiím na internetu, skládala se spíše s maličkých červenavých bodů. Svědivost byla, ale zejména pokud jsem se zpotil. Jinak v průběhu dne minimální. Mazal jsem mastí proti ekzému. Potíže neustaly, naopak se mi vyrážka rozšiřuje a tak začínám být zoufalý. Nemám problém zajít k místnímu lékaři, ale důvěra je minimální. Poradili byste mi na dálku, abych mohl trochu místní lékaře navigovat? Nezaznamenávám nějaké zhoršení např. po koupání nebo reakce na mýdlo, nic takového. Jen si vyrážka v poklidu roste. Nyní jsem prodělal nachlazení, tak mám pocit že s oslabeným imunitním systémem se růst trochu zrychlil. Svědivost je přes den nárazovitá, neumírám na to, proto jsem zatím k lékaři nešel. Prosím pomozte - poraďte. Za kvalitní radu, která mi pomůže, rád pošlu peníze na Váš účet jako kdyby se jednalo o řádnou návštěvu. Pojištěncem v ČR již nejsem, tak zaplatím rád sám. Děkuji předem. V příloze je foto staré asi 14 dní, je tam viditelný půlkruh asi o průměru 7 cm, nyní je asi 10 cm - zase o něco větší.

Odpověď odborníka:

Bohužel, ani po shlédnutí fotografie nejsem schopna se přesně vyjádřit k etiologii onemocnění, bylo by zapotřebí podrobnější vyšetření. Ale nejlepší postup by byl asi následující: 1) Boreliosu vyloučit nemohu, takže nejprve by se měly odebrat protilátky proti boreliose a ev. při pozitivitě samozřejmě adekvátně přeléčit antibiotiky ( např. doxycyklin či amoxicilin na 3 týdny, nebo azitromycin na 5 dní). V případě léčby pak zkontrolovat protilátky cca 3 měs. po skončení užívání antibiotik. 2) Mírné svědění může být i u boreliosy přítomno, ale není zcela typické. Spíše se vyskytuje u různých alergických stavů. Pokud by se jednalo o alergii, pak by pomohlo ošetřování kortikoidní mastí ev. v kombinaci s antihistaminiky. 3) Pokud by byly protilátky negativní a ošetřování kortikoidem bez efektu, bylo by na místě provedení biopsie z kůže a určení přesné diagnosy.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: