Vyrážka

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Už měsíc mě trápí vyrážka. Začalo to vše před měsícem, kdy jsem byl nachlazen a vzal jsem si pár paralenů Grip. Nevím jestli to s tím souvisí či ne ale poté se objevila vyrážka. Nejdříve měla podobu malých drobných flíčků do 0,5mm hlavně v oblasti loketních jamek a na předloktí. Posléze se rozšířila na boční strany těla. Kožním lékařem mi bylo řečeno, že jde určitě o reakci na paralen, předepsal mi tedy něco na alergii a živočišné uhlí s tím, že to za pár dní přejde. Během týdne opravdu vyrážka skoro ustoupila, občas sem tam se vyskytl drobný flíček, který za pár minut zase zmizel. Za týden po tom jsem se ale osypal znovu tentokrát více: oblast rukou, ramen, těla (kromě zad) a nohy (hlavně vnitřní strana stehen) vyrážka byla poměrně silná ale jen mírně svědivá. Bez toho aniž bych si něco vzal za hodinu a půl byla takřka pryč. Od té doby se ráno budím bez vyrážky, během dopoledne mi naběhnou flíčky na rukou a nohou, které během dne střídavě mizí a zase se objevují bez ohledu na to jestli beru léky na alergii či ne, bez ohledu na to jestli sem najezený či ne... Byl jsem u jiného kožního lékaře, který mi akorát vyměnil léky, nic se však nezměnilo. Před pár dny sem se opět značně osypal, tentokrát celý i včetně krku a obličeje, natekly mi rty a oční víčka a musel sem na pohotovost, kde mi injekčně podali léky. Do rána byla veškerá vyrážka pryč. Před tím jsem několik hodin nic nejedl, pouze sem si vzal ibalgin na bolest hlavy. Včera jsem byl tedy na alergu, kde se na mě ale dívají jako bych si vymýšlel, protože je ta vyrážka opravdu hodně proměnlivá, chvíli je a chvíli není. Na dotek je svědivá ale tendenci ke škrabání se nemám. Udělali mi pár testů a čekám na výsledky. Opravdu nevím kam už jít, mám prodělanou mononukleozu (3/4 roku) a tak mám docela strach, zda to nebude zase něco horšího. Přapadávájí mě i myšlenky na HIV či jiné nemoci u kterých se projevuje vyrážka. Opravdu nevím. Posílám fotku z posledního většího výskytu vyrážky. A budu rád za každou radu. S přáním hezkého dne MB.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně jde o chronicky recidivující kopřivku, která může mít řadu příčin - imunologických i neimunologických, je třeba provést alergologické A IMUNOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ ( VČETNĚ AUTOPROTILÁTEK), pátrat po infekčním fokusu v těle ( krční mandle, zuby, urogenitální, žaludek - helikobakter...),... Trvale byste měl užívat antihistaminika a bylo by vhodné mít doma jako první pomoc čípky Rectodelt.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: