Výrustky na konečníku

Dobrý den, můj syn 14 let má strach z vyšetření a proto píšu sem. V konečníku na fotce mírně vpravo dole má výrustek který vypadá jako fibrom. Nevím jestli to nevadí a nemusí se s tím nic dělat i když mu to občas při utírání vadí. A ještě má jeden jakoby výrustek na fotce vlevo nahoře spíš v konečníku, vypadá to jako větší záhyb nebo možná hemoroid, ale má to stejnou barvu jako sliznice konečníku, to mu nijak nevadí jen si to nahmatal. Snad to není nic vážného a nemusí nikam na vyšetření, protože nevím jak bych ho tam dostala. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nikolo, samozřejmě by bylo nejlepší vyšetření, protože z fotky nelze všechno posoudit tak, jako u vyšetření. Nicméně z obrázku vypadá, že se opravdu jedná spíše o drobný fibrom a v konečníku mi to připadá spíše jako jedna z řas sliznice, než cokoliv jiného. Oboje není nic vážného. Fibrom se ale časem může zvětšovat, může se dráždit při utírání, občas poranit a zakrvácet. Je možné, že časem bude potřeba jej odstranit - dělá se to v lokální anestezii - výrustek se vyřízne a ranka zašije. Je to zákrok na 5min. Jestli syn nemá žádné jiné potíže, nebude potřebovat ani žádné jiné vyšetření. Samozřejmě není vyšetření ani zákrok nyní akutní a nevyhnutný a možno k tomu tedy přistoupit, když se potíže zvýrazní - výrustek naroste, nebo se přidají nové potíže. Ve 14 letech kluk ještě stydlivý, ale časem z toho vyroste a možno přijít na vyšetření pak.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: