Vysvětlení nálezu

Dobrý den ,stále mě bolí záda . Absolvovala jsem léčbu léky , obstřiky ,elektro ,masáže ,rehabilitaci a denně cvičím .Bolesti mi nepravidelně vystřelují do nohy a do hýždě .Mám nějakou naději?-Nález z CT " Napřímení lordozy v projekci boční,páteřní kanál je 15=16 mm .V urovni L4-5 je drobná protruze ,foramina jsou volná ,V L5-S1 je mez.štěrbina osteochondroticky zužená,okraje obratlových těl s reaktivními osteofyty,a to zejména vpravo dorzálně,kde osteofyt prominuje do páteřního kanálu a částečně zasahuje i do laterálního recessu.Mez.ploténka je degenerována,přítomen je vakuový fenomén,prokazujeme cirkulární protruzi meziobratlové ploténky,s pravostrannou převahou,částečně ploténka zasahuje i vpravo intraforaminálně. Spondylatroza. Děkuji

Odpověď odborníka:

Bez znalosti konkrétních potíží( bolestí, cítiivosti) a klinického vyšetření těžko stanovovat prognózu. Nález samotný se jeví jako sice závažný, ale za předpokladu pomoci zkušeného fyzioterapeuta nebo lékaře, aktivní fyzioterapii se věnujícího zastavitelný, zlepšitelný. Pokud současně s funkčním zlepšením začnete i cíleně cvičit, mělo by jít stav stabilizovat, bez nutnosti dalšího zhoršování. Vhodnost případnéhop chirurgického nebo mikrochirurgického zásahu lze také těžko posuzovat bez bliižších info. Jedná se o chornický stav, který vyžaduje zpočátku velmi soustavnou léčbu a cvičení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: