Vysvětlení nálezu na bederní páteři

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu a zda jde edém vyléčit. Mám B lymfocyty 0,46 a S Osmolalita 298, co to znamená? Nález z MRI: Napřímená lordóza L páteře, míšní konus dosahuje k L1 bez komprese a bez patol. lož. změn. Snížené meziobr. prostory zvl. L4,5 se změnou intenzity disku při jeho degenaraci se změnami v přilehlých obratl. plotnách charakteru end plate disease typu Modic I akutni edém. Lehce snížená štěrbina i L5, S1. Kostěnný PK v AP dosahuje 16mm bez přim. stenosy. L1,2 a L2,3 neu dorzální protruze disku 5mm s plochou impresí na durálním vaku, bez komprese kořenů v later. recesech a intraforaminálně. L4,5 po obvodu disku plocha protruze disku 2 až 3mm zasahující oboustranně intraforaminálně bez sekundární stenósy PK, bez komprese kořenů v later. recesech, zúžená neuroforamina bilat. protrudující ploténkou bez intraforamin. komprese kořenů L5,S1 dorzální mediální protruze disku 2 až 3mm s anulární fissurou bez komprese kořenů S1 oboustranně. Mám pořád bolesti. Marodím už 8 měsíců, 2krát jsem byla na infuzich, 3krát na kaudálu a 1krát na epidurálu a opichách. Je možné, aby mě bolely kyčle a v podbřišku? Děkuji za odpověď a hezký den přeji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Modic I je klasifikace změn při okraji obratle, není jěště zcela jasné, proč vznikají, ale příčinou může být i určitý typ zánětu v oblasti mezi obratli. Tyto změny právě popisuje magnetická rezonance. Právě to, že je u vás popisován akutní edém a Modic I klasifikace, svědčí spíše pro zánět. Vše však lze říci jen s určitou pravděpodobností, nikoli s jistotou. Jinak na magnetické rezonanci je popsán stav plotének, šířka páteřního kanálu, apod. Důležité je, že není popisován útlak nervů vystupujících z páteře a že není popsán útlak míchy. Bolesti kyčle mohou být způsobeny onemocněním páteře a také nemusí, stejně je to bolesti v podbřišku. K tomu, aby se to dalo potvrdit nebo vyloučit, by bylonutné provést i další vyšetření.Osmolalita je chemický pojem, znamená obecně množství osmoticky aktivních látek v tekutine, v tomto případě v krvi, hodnota je normální. Počet lymfocytů se mění při některých onemocněních, ale i během dne, vaše hodnota je mírně vyšší, to však nemusí znamenat nic. Určitě se ještě obraťte na lékaře, protože potíže máte dlouhodobě a může dojít i k vývoji onemocnění a nutnosti změnit léčbu.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest v kříži, aniž bych měl problém s ohýbáním | Od: Reslík | 8.9.2015 08:34
Na diskuzní příspěvky lékař neodpovídá.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: