Vysvětlení nálezu z rtg srdce a plic

Dobrý den, paní doktorko děkuji velmi za Vaše důkladné a opravdu velmi rychlé vysvětlení pojmů a "překlad do češtiny". Obával jsem se, co že to vlastně bylo nalezeno. Otec zemřel na rakovinu jícnu. Pouze ještě doplním - RTG byl proveden na plicním oddělení. Současný snímek byl porovnán se snímkem pořízeným před 10 lety, kdy jsem byl na plicní odd. odeslán obv. lékařkou pro déletrvající kašel po nachlazení. Tehdy bylo řečeno, že "to je v pořádku". Nevěděl jsem proto nyní, jak moc se mám nálezu obávat a co to pro mne znamená, neboť jsem s pí. doktorkou vůbec nemluvil, pouze mi sestra předala výše uvedený popis pro mého kardiologa. K navrhovanému vyšetření sputa - kašel nemám, nastydlý také nejsem, takže nejspíš toto nebude realizováno ? Děkuji ještě jednou. Přeji krásný a úspěšný den J.Z.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za zpětnou vazbu. Chtěla bych se zeptat, zda Vás plicní lékařka i klinicky vyšetřila /podrobná anamnéza - t.j. zjištění potíží, jejich trvání, atd, poslech dýchání, celkové klinické vyšetření/, nebo pouze popisovala RTG snímek. Pokud Vás neviděla, pak zřejmě delegovala další postup na Vašeho praktického lékaře /který by měl teoreticky vidět všechny odborné nálezy, které dostaneme jako pacienti do ruky/ - ten by měl zvážit /pokud to dobře chápu/, zda dát antibiotika /a to podle celkového klinického stavu, event.odebrat krev na sedimentaci- FW, či CRP - zánětlivý parametr, který se zjišťuje rovněž z krve a napoví nám o bakteriálním infektu, který někde v těle probíhá/. Nelze totiž léčit jen podle snímku, pokud nevidíme pacienta a nevyšetřili jsme ho. Takže já radím: zajděte s popisem snímku za svým praktickým lékařem, ať rozhodne. Já bych jako Váš praktik odebrala krev na sedimentaci a CRP, poslechla bych si Vaše dýchání a pak bych se rozhodla. Pokud by zánětlivé parametry nebyly zvýšené a poslechově by bylo dýchání čisté, ATB bych nedávala. Pokud nevykašláváte, nelze sputum vyšetřit. Za měsíc bych udělala kontrolní RTG hrudníku a viděla bych dynamiku. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: