Vyvrcholení

Dobrý den, pane doktore můj problém spočívá v tom, že při souloži nikdy nedosáhnu orgasmu (vyvrcholení), s přítelkyní sexuálně žijem už asi rok a čtvrt a stále nic, při masturbaci dosáhnu orgasmu během 5 minut. Tak bych se rád zeptal na možné příčiny, resp. zda příčinou může být soustředění na výkon, a jak se toho případně zbavit. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Jedna část odpovědi je jednodušší: sex, erotika, ale ostatně všechny věci, které mají vedle svého biologického účelu přinášet do vztahu nebo alespoň jedinci (kupř. spánek) kladné pocity, nejsou věci směřující k výkonu, ale ke slasti, alespoň příjemnému pocitu. Tomu soustředění na výkon a prožitek povinnosti rozhodně nesvědčí. Druhá část je složitější: doporučil bych nejprve vyhledat na internetu knihu o lidské sexualitě od amerických autorů Masterse a Johnsonové, případně knihu od prof. St.Kratochvíla, kde je popsáno deset "cvičení" pro páry, které mají nějakou starost kolem sexu. Tzn. neusilovat apriori, aby bylo věše bezvadné abezchybné, spíš objevovat ještě neobjevené včetně toho, že by Vaši ejakulaci mohlas spustit partnerka jinak než vaginální souloží, rukou, ústy, samozřejmě podle libosti a okolností. Zkusil bych konsultovat jak sexuologa, tak klinického psychologa, protože je celá řada psychologických faktorů,ať plynoucích z Vaší historie (životní), tak z podstaty Vašeho vztahu s partnerkou, které si neuvědomujete (některé si člověk sám ani uvědomit nemůže, jsou nevědomé, k jejich ozřejmění je potřeba druhého člověka, nejlépe odborníka). právě tyto souvislosti mohou vést, pokud si je uvědomíte, nahlédnete je, k osvobození od této Vámi referované potíže. P.S. Jen pro úplnost, tato potíž není překážkou pro případné početí, spermatem otce se oplodní vajíčko po ovulaci docela jednoduše injekční stříkačkou s kanylou, kterou se na příslušná místa zcela bezbolestně vpraví. Ale to nebyl předmět Vaší otázky, věnujte setextu nad postskriptem. drb

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: