Zahlenění dýchacích cest, zvětšený brzlík

Dobrý den, obtíže se týkají více oblastí - vše začalo před cca 2 měsíci obtížným dýcháním po probuzení, doprovázené kašlem a značným zahleněním dýchacích cest. Po týdnu se přidaly obtíže s trávením - časté nucení na stolici, křeče v břiše, průběžný úbytek na váze (zhruba 8kg/2 měsíce), slabost, nechuť k jakékoliv aktivitě. Po návštěvě obvodního lékaře jsem byl odeslán na alergologii (PL diagnostikoval zhoršené astma), následně odeslán na RTG plic (RTG - plíce, průdušky a srdce bez nálezu, ložisek apod.). Na alergologii předepsána ATB Klacid a Combair. Combair pomohl - dýchání je v pořádku, zahlenění neustoupilo (ani po předepsání léku na odkašlávání). Poté PL otestoval moč (v pořádku), provedl krevní testy (zjištěné pouze zvýšené jaterní testy). Po diskusi s PL byl předepsán Lexaurin a Elicea (před 2 měsíci jsem prošel velkým stresem ze zkoušek, následně stres z nového zaměstnání, změna zvyklostí, několik let trvající sociálně úzkostná porucha apod.). Po užívání Lexaurinu došlo ke zmírnění zažívacích obtíží (projevovaly se pravidelným ranním nutkáním na stolici, její struktura přiměřeně běžná jako dříve). Zkoušel jsem na sobě testovat vyřazení (zařazení) některých potravin. Konzumace 2 jogurtů denně problémy se zažíváním vyřešily. Mé obavy nyní vyplývají jen z bolesti na hrudi, zvětšeného brzlíku a občasné slabosti (přičítáno antidepresivům). Děkuji za jakoukoliv radu ohledně možné diagnózy, případně jak dále postupovat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu jste již zaléčil infekci dýchacích cest a poruchu trávení. Stresovou poruchu se podle popisu také daří zvládat, i s pomocí antidepresiv. Bolest na hrudi, slabost jsou velmi obecné příznaky provázející řadu stavů, počínaje stavem po nemoci přes poruchu postavení svalovqě pohybového systému (zablokovaná žebra apod.). Zvětšený brzlík - to bylo vidět na RTG nebo jak jste zjistil, že brzlík je zvětšený? Je to orgán zodpovědný především za dozrávání některých druhů bílých krvinek, tj,podílí se na obranyschpnosti organismu. Jeho zvětšení velmi obecně může souviset s prodělaným stresem a infekcí. Více by Vám řekl alergolog (je zároveň imunologem), zkuste se ho na brzlík zeptat. Jinak doporučuji pokračovat v doléčování (pokud jste stále zahleněný, zkusit změnit léky na vykašlávání, dbát na pitný režim, abyste neměl nedostatek tekutin), dbát na kvalitní stravu, aby Vám nechyběly živiny (bílkoviny, cukry, tuky), vitamíny (hlavně vitamín C a B se při stresech a infekcích ve zvýšené míře spotřebovávají, vitamín D je důležitý pro obranyschopnost, vitamín E pro kvalitu sliznic....atd.), stopové prvky.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: