Zánět dásní

Dobrý den, na rok jsem vyjela na studijní pobyt do Španělska, který končí 30.června. Cca před pěti dny mi velmi natekla dáseň, odchlípla se trochu od zubu, zčervenala a naplnila se "hnisem". Chtěla jsem situaci řešit až po návratu do ČR. Nicméně po 3 dnech vyplachování úst roztokem Chlorhexidin 0,12 se situace nezlepšovala. Dnes ráno dokonce "boulička" na dásni praskla a znovu se naplnila. Pořád mám bolesti, kvůli kterým se občas budím. (v 7 stoličce mám plombu už cca 5 let) Proto jsem se rozhodla víc nečekat a navštívila jsem zubní kliniku ve Španělsku. Zde mi napsali antibiotika, řekli, že se jedná o abses a řekli mi že tam mám infekci. Poté mi řekli, že bude nezbytná extrakce 7 stoličky. Jelikož nemluvím španělsky, nemohla jsem se zeptat, jestli není jiná možnost než vytrhnutí zubu po dobrání antibiotik. Opravdu zub nelze jinak léčit nežli ho vytrhnout? Je mi 22 let a představa, že přijdu o zub mě dost děsí... Kdyby byla nějaká jiná možnost jak zub zachránit, určitě by to bylo mnohem lepší řešení... (Asi nemá smysl čekat 4 týdny než přijedu do ČR, správně? Zubní péče ve Španělsku je pro mě celkem nákladná, pouze za napsání receptu na antibiotika chtěli 30 eur, extrakce zubu je něco kolem 55 eur) BTW: mám dotaz ohledně stoličky číslo 8, když mi začíná růst tento zub vzadu zmenší se díra po vytrhnutí stoličky č. 7, nebo budu muset zvážit možnost implantovaného zubu? Děkuji mockrát za odpověďi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu se s největší pravděpodobností jedná o dásňový absces,ale může jít i o absces submukozní, jenž se laicky řečeno prodral z okolí zubu v kosti ven na povrch. Extrakce je jedním z možných řešení, ale přistupovala bych k ní až po vyloučení možnosti jiného,méně invazivního postupu. V prvé řadě je potřeba zjistit příčinu abscesu a tu odstranit, někdy stačí prostá kyretáž (odstranění zubního kamene) a lokální aplikace antibiotik a antimikrobiálního gelu (chlorhexidin 0,12 jste použila celkem správně, avšak bez odstranění příčiny se problém bude vracet). Rozhodně bych neextrahovala zub, který je živý a není destruován kazem. V případě, že by se nejednalo o dásňový,ale submukozní absces, tam je potom diskutabilní, zda se zub pokoušet zachraňovat nebo extrahovat. Koukněte se do zprávy, kterou Vám měli dát, zda specifikují, o jaký absces se jedná. V případě extrakce sedmičky se samozřejmě usnadní prořezání osmičky, která se může částečně posunout na místo sedmičky. Někdy je nutný zásah ortodontisty.

MDDr. Ivana Justová
MDDr. Ivana Justová

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Zubní ordinace Dr. Justové v Plzni

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: