Zánět močového měchýře v těhotenství a alergie na antibiotika

Dobrý den, jsem ve 28. týdnu těhotenství a na zánět močového měchýře mi na pohotovosti předepsali Zinnat 500. Po dvou dnech se mi na, bocích objevila svědivâ vyráżka. Můj gynekolog po telefonu doporučil antibiotika vysadit. Při zhoršení stavu mám přijít na.kultivaci moči. Ráda bych se zeptala, zda alergická reakce v podobě vyrážky může miminko nějak poškodit a zda je rozumné zánět nechat nedoléčenỷ. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud nějaké léky působí alergickou reakci, je nutné je vysadit a též si zapamatovat či zapsat tyto léky, aby jste si je v budoucnu již nasadit nenechala. Odběr moči na kultivaci je správný a racionální postup. Bez toho vyšetření ATB nasazuje přímo jen v případech nekomplikovaných infekcí močových cest u netěhotných.U těhotných žen by bakteriologické vyšetření mělo vždy předcházet léčbě. Pokud z toho vyšetření bude nějaké bakterie ve významné množství identifikována, rozhodně bych doporučoval přeléčit. Alergická reakce, tak ,jak ji popisujete miminko poškodit nemůže.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: