Zánět pohrudnice?

Dobrý den, paní doktorko, před 4 lety jsem byla akutně hospitalizována ve FNKV pro prudké bolesti na hrudi, a to pouze při nádechu. Sebemenší pohyb nesmírně bolel, včetně mluvení. Plicní embolie se nepotvrdila, srdce bylo v pořádku, dlouhodobě byla a stále je zvýšená sedimentace, v nemocnici tehdy před 4 lety mi 3. den stoupla teplota na 38,5, rovněž tak CRP. Propustili mě s antibiotiky domů, během týdne jsem se uzdravila. Na imunologii, kam jsem tehdy docházela z jiných důvodů (vyšší FW, k vyloučení autoimunitního onemocnění) se paní doktorka domnívala, že se mohlo jednat o jakýsi zánět. Vysvětlila mi, že jako je osrdečník, podobně je to u plic. (laicky jsem to pojmenovala "oplicník" :-), což se v případě virového původu nemusí zobrazit na RTG. Předevčírem mě potkalo totéž znova. Ta bolest není tak velká jako před 4 lety, ale je taková, že sotva dolezu do práce a tam se snažím moc nechodit. Bolest začala opět při nádechu, a to v oblasti těsně pod prsy, nyní se přestěhovala na horní partie, na hruď, vystřeluje při nádechu do ramen a do krku, ale i do trapéz. Již druhý den mám zvýšenou teplotu (37 - 38) - vždy večer. Jen častěji močím, ale nic nepálí, nohy neotékají. Zrovna to přišlo nevhod, v práci se stěhuji, předávám agendu... a do toho přišel víkend. Zvažuji, zda navštívit pohotovost (antibiotika?), ale moc se mi tam nechce ze strachu, že by mě poslali opět do nemocnice. Uvidím, jak bude zítra - v neděli... Přesto moc ocením, paní doktorko, Váš názor, případně Vaše doporučení. Moc děkuji a přeji pěkné léto! Olga

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Asi Vás nepotěším, ale lékařskou službu byste vyhledat rozhodně měla. Ideální by bylo se obrátit tam, kde j k dispozici Vaše rtg dokumentace- někdy zůstává po prodělání tzv. pleuritidy jistý zbytkový nález -proto je vhodné porovnat současný rtg snímek s Vašimi předchozími. Pleuritidy bývají nejčastěji virového původu, ATB se přesto v některých případech nasazují, hlavně je ale zapotřebí vhodná léčba bolesti -aby byla zachována dobrá kvalita dýchání. Nebojte se, forma léčby /ambulantní, ústavní/ je v konečné fázi vždy na Vašem rozhodnutí.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: