Zánět v těle při crp=0

  • Dotaz od: František
  • Publikováno: 26.12.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá nějakým jiným způsobem odhadnout míra zánětu v tělu, když CRP je nulové. Vím že většinou se to odhaduje právě podle CRP, jenže například já osobně jsem měl 6 let ukrutné bolesti břicha a doktoři mi pořád tvrdili že to jsou větry, nebo že je to ze stresu, i když jsem některé dny nebyl schopen bolestí ani chodit. A až když jsem už vyloženě kadil krev, zvedlo se mi CRP na 0,9 a udělali mi kolonoskopii, kde se pak našel Crohn. Pak mi nasadili na čtvrt roku kortikoidy, a když opět přestala být krev ve stolici a CRP klesla na nulu, kortikoidy vysadili a dostávám jen Salofalk. Jenže bolesti které mě 6 let trápily zůstaly, takže si myslím že i zánět je stále aktivní, jen na CRP se to neukazuje. Na různých stránkách kolem Crohna jsem našel po diskuzích pár lidí, kteří to mají podobně a kteří (zřejmě) stejně jako já mají CRP 0 i při aktivním zánětu, jeden tam dokonce psal že mu dělali rentgeny střev a kolonoskopie s negativním nálezem, a že se zánět ukázal až při kapslové entero nebo endoskopii, jenže to mi nikdo nenabídl. Prostě podle mého doktora mám CRP 0 a není nutné se tím nějak zaobírat. To opravdu neexistuje nějaká jiná metoda, jak z krve odhadnout míru a aktivitu zánětu? Nebo alespoň to, že CRP je v mém případě nespolehlivé? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, C-reaktivní protein - je výborný marker akutního zánětu - hlavně při přítomnosti bakteriálního zánětu v těle. U ostatních zánětů v těle se hodnota CRP zvyšovat nemusí. CRP se používá hlavně k odlišení právě bakteriální infekce. M. Crohn je autoimuntiní onemocnění , někdy při aktivitě onemocnění se může CRP mírné navýšit, nemusí však zdaleka dosahovat takových hodnot ajko u bakteriální infekce, nelze dle jeho hodnoty posuzovat aktivitu onemocnění.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: