Zapomínání, nesoustředění, zmatenost

Má blízká známá - 70 let -má cca 20 let záchvaty, které se projevují výpadky paměti, ztuhlostí krční páteře, záškuby u rtu, které trvají pár minut, přitom reaguje na dotazy přitakáním hlavou. Po tomto záchvatu ji vždy trvá různou dobu např. 1-4 hodiny než se ji zcela navrátí paměť a přestane být zmatená. Předzvěst těchto záchvatů byla bolest na pravé lopatce a ztuhlost krčních svalů. V oddálení záchvatů ji pomáhá masáž zad, alespoň si myslí. Četnost záchvatů se snížila cca 4x do roka. Někdy se však stane, že jeden den prodělá 7 záchvatů, které přejdou až po zásahu lékaře na pohotovosti. Prodělala vyšetření na neurologii (CT celého těla, EEG) kam stále dochází s výsledkem, že se jedná o epileptické záchvaty. Posledním dva roky se však velmi zhoršuje její paměť. Před dvěma měsíci prodělala záchvat, který sám neustoupil (sice mě poznala, nevěděla co se stalo, co dělala, kde bydlím, zda jedla), nemohla si na nic vzpomenout, pohybovala se normálně, byla však zcela zmatená, zapomněla na oběd a ostatní běžné záležitosti. Záchvat neustupoval, byla hospitalizována v Mělníce na neurologii s diagnozou epilepsie (všechna vyšetření opět vpořádku). Bohužel od té doby strašně rychle její paměť chátrá, nemůže se řádně slovně vyjádřit, stále něco hledá, zapomíná ze dne na den, sama si to uvědomuje, cítí, že je zmatená, a její "nemožnost" ji přivádí až k depresím. Nevzpomene si ani pokud ji napovídám např. že byla před dvěma měsíci v zoologické zahradě, jaký den je dneska, o čem se mnou včera mluvila, v kolik hodin ji jede autobus, problémy s puštěním televize, s obsluhou mobilu (nic z toho dříve takovým problémem nebylo) atd.. Moc se snaží, ale již to je vidět i na její mimice obličeje - rtů. Její uvažování je však logické. V současné době ztrácí ve stoje rovnováhu, když stojí padá dozadu, stíhá se zachytit, v noci si již způsobila úraz. Třesou se jí ruce a má je i ve velkém teple hodně studené. Lékařka na neurologii ji řekla, že všechny její příznaky jsou normální, je to prý jen nesoustředěnost. Je ji často těžko od žaludku, i po snědění malého množství jídla, vyšetření potvrdila slinivku, na kterou léta užívá léky a drží díky tomu léta tvrdou dietu. Užívá tyto léky: Euthyrox 75 1x1 tabl., Citalon 20mg 1x1 tabl.,, Depakine 500 2x1 tabl., Caltrate Plus 1x1 tabl., Pangrol 20000 3x1 tabl., Protectum Gingo 1x1 tabl., Loseprazol 20mg 1x1 tabl., Nasonet 1x1 tabl., Frontin 0,5mg 1x1 tabl. Prosím Vás o radu co dělat, případně kam se obrátit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyhledejte odbornou pomoc psychiatra nebo neurologa - třeba i v jiném městě, váš popis budí dojem a podezření na Alzheimerovu nemoc. Dá se zastavit její průběh, ale musí být nejprve potvrzena diagnosa. Proto navštivte lékaře - nejlépe asi psychiatra, který se bude paní podrobněji zabývat. Neurologie by také ale byla namístě, výpadky paměti mohu být způsobeny poruchou prokrvení - hlavně v oblasti tepen jdoucích do hlavy ( tzv. karotidy), proto by měla paní být podrobně vyšetřena i na oblast cévního zásobení a celkově neurologicky. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: