Změny buněk na děložnám čípku

Dobrý den, je mi 20 let a na cytologii mi našel doktor změny buněk na děložním čípku. Bylo mi řečeno že mne bude jen každých půl roku sledovat. Doktorka kterou jsem měla předtím mi vždy říkala jen že vše v pořádku, přijďte za rok. nic více. Takže nevím ani moc přesně o co jde, jelikož s touto diagnózou jsem se setkala poprvé. Chtěla jsem se zeptat, -když sexuálně žiju od 17ti a tuto diagnózu mi už našli, mohu dělat něco i sama pro to aby to nebylo horší? Očkovaná proti rakovině děložního čípku nejsem, je to ještě teď pro mne možné a jaký to může mít výsledek?

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, pokud Vám lékař doporučuje pouze kontroly každého 1/2 roku, nebude se jistě jednat o velmi závažné změny. Půjde nejspíš o lehké změny na povrchu děložního čípku, které bývají často vázány na virovou infekci virem HPV. Je pouze na stavu vaší imunity, jak se organismus s infekcí popere, očkování samozřejmě možné je, poraďte se o jeho vhodnosti se svým lékařem.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: