Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Borelioza u dětí

Reklama

Objevili jste u svého dítěte na kůži v místě přisátí klíštěte postupně se zvětšující zarudnutí a vyrážku? Příčinou může být lymeská borelióza. Jedná se o bakteriální zánět, který může způsobit celou řadu zdravotních komplikací. S návštěvou lékaře tak rozhodně není vhodné otálet.

Popis nemoci

  • Jedná se o nakažlivé onemocnění způsobené bakterií Borrelia burgdorferi.
  • K přenosu na člověka dochází výhradně přes klíště, které slinami uvolňuje bakterie do krevního oběhu.
  • Pro přenos infekce je nutné, aby klíště bylo přisáté alespoň 24 hodin.
  • V České republice je ročně hlášeno několik tisícovek případů tohoto onemocnění.

Obvyklá léčba

  • Většinou spočívá v podávání antibiotik.

Rizika neléčení nemoci

  • Neléčená infekce může způsobit závažné poškození srdce, nervového systému, kloubů a kůže.
Reklama

Existuje možnost že skvrna (u mne prakticky stejná jako v článku na www.borelióza.cz) může být způsobena něčím jiným než infekcí boreliemi?

Kožní obtíže Ing, Radovan 6.6.2017

Dobrý den, existuje možnost že skvrna (u mne prakticky stejná jako v článku na www.borelióza.cz) může být způsobena něčím jiným než infekcí boreliemi? Byl jsem s tím u lékaře, když zhruba po 3-4 týdnech byla skvrna stále k vidění, věděl jsem že mě před tím časem poštípal v noci na ruce komár. Byl... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, jediný způsob, jak by jste se při štípnutí komárem nakazil boreliozou je, že komára, který... Celá odpověď

Autoimunitní onemocnění a zánět močových cest

Urologie Dana 21.4.2017

Dobrý den, Chěla bych se zeptat co znamená výsledek autoimunita. ANa screen If 1:100 hraniční ANA typ IF jemně zrnitý Potravinové intolerance IGA 0,2, AB/Gliadin IgG 1,9 Jeden den po odběru krve jsem dostala antibiotika Furulin na zánět moč. cest 10na5 Escherichia coli. Jinak Biochemie... Zobrazit více

MUDr. Daniela Obrová
Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová

Dobrý den, paní Dano, provedené vyšetření na autoimunity Vám vyšlo hraničně. Byly vyšetřovány antinukleární... Celá odpověď

MUDr. Jan Vašinka
Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Dobrý den, zánět močových cest by mohl v případě vážného průběhu (bolestivé močení a teploty) vést ke... Celá odpověď

Polymorfní stesky

Mozek a nervy Veronika 21.4.2017

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem už opravdu nešťastná. Cca ořed 6ti týdny jsem v pátek dostala novou práci a slavili jsme. Druhý den jsem měla nepříjemnou kocovinu. V neděli už mi nebylo špatně od žaludku, ale měla jsem strašný třes nebo spíš chvění v těle a i velkou slabost v rukách i nohách. V pondělí... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, tetanie je syndrom zvýšené dráždivosti CNS a PNS, která vzniká změnami koncentrací iontů v... Celá odpověď

MUDr. Petr Jugas
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Jugas

Milá Veroniko. Člověk,který má kocovinu a stále pokračuje v konzumaci alkoholu je ve velkém riziku... Celá odpověď

MUDr. Eliška Klímová
Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Milá Veroniko, tetanii Vám kolegyně vysvětlila. Moje rada-byla jste již dost vyšetřování prakticky s... Celá odpověď

Parestezie rukou a nohou

Mozek a nervy Dagmar 18.1.2017

Dobrý den, mám dotaz. Jsem žena, 2 děti (3 a 8 let), 35 let. CCa 3 roky zpátky mi zničeho nic začaly brnět plosky nohou, nebylo to přímo brnění, ale takový divný pocit, kdykoli přes den i v noci ... byla jsem na vyšetření EP i magnetické rezonanci, vše v pořádku a potíže tak nějak postupně odezněly.... Zobrazit více

MUDr. Lucie Hasalíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Hasalíková

Dobrý den Dagmar, vyšetření před 3 roky bylo negativní, magnetickou rezonanci jste měla dobrou, případný... Celá odpověď

Polymorfní stesky

Praktické lékařství petra 12.1.2017

dobrý den,chci se tedy zeptat již 3,5 roku válčím se závratěmi,únavou,přidalo se i bušení srdce,vysoký tep,slabost,a někdy taková únava,třes,slabost od kolen,že máte pocit,že odpadnete a usnete na místě,do toho se spustí srdce a buší.Bolívá mě i páteř,padají vlasy,kazí se zuby.Absoluvovala jsem celou... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, nasaďte antidepresíva co nejdříve, do 2-3 týdnů od nasazení be se měl dostavit jejích efekt,... Celá odpověď

Klíště

Přisáté klíště – co teď?

Článek 10.9.2012

Přisáté klíště je v průběhu letních měsíců běžná záležitost, zvlášť pokud se odvážíme...

repelent

Repelenty – opravdu fungují?

Článek 10.7.2012

Protože proti lymeské borelióze neexistuje očkování, musíme se v ochraně před touto infekcí...

Očkování dítěte

Nebojte se očkování u dětí

Článek 27.1.2010

Již mnohokrát bylo řečeno, že klíšťová encefalitida má u dospělých zpravidla mnohem těžší...

12
Reklama