#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jste unavení a bledí? Může to být chudokrevnost.

17.10.2018

V lidském těle dospělého člověka koluje 5,5 až 6 litrů krve. Jaký má vlastně tato tekutina význam? Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenášet kyslík, který je nezbytný pro fungování celého těla. Přenos se uskutečňuje z plic do všech buněk a tkání lidského těla. Kyslík je transportován pomocí červených krvinek, v nichž se váže na červené krevní barvivo hemoglobin. Je-li červených krvinek nebo jejich složek z nějakého důvodu nedostatek, vzniká anémie.

Krvinky
K poruše tvorby červených krvinek může dojít, nemá-li vyvíjející se krvinka dostatek železa, vitamínu B12 či kyseliny listové.

Únava z anémie

Pokud v tomto procesu dojde k poruše, nejčastěji k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, pak se do svalů a dalších orgánů dostává méně kyslíku. Na nedostatek kyslíku lidské tělo začne reagovat. Srdce pracuje rychleji a zrychlí se i dýchání. Výsledkem je, že se po čase začnete cítit unavení a vyčerpaní, neboť máte anémii.

Co je chudokrevnost?

Anémie neboli chudokrevnost je soubor příznaků, při kterém je v krvi snížený počet červených krvinek (erytrocytů) a/nebo množství krevního barviva (hemoglobinu). Snížený bývá také poměr objemu krvinek k tekuté části krve (plazmě). Tento poměr se nazývá hematokrit.

Jaké jsou příčiny?

Častou příčinou je porucha tvorby červených krvinek. K té může dojít, nemá-li vyvíjející se krvinka dostatek železa, vitamínu B12 či kyseliny listové. Červené krvinky vznikají v kostní dřeni. Proto může být jejich vývoj narušen útlakem kostní dřeně nádorovými buňkami např. při leukémiích.

Anémie také vznikne, jestliže je více červených krvinek zničeno než vytvořeno. Důvodem může být například poškozené krevní barvivo hemoglobin, které pak špatně přenáší kyslík a mění vlastnosti krvinky. Taková krvinka bývá v těle zničena dříve než krvinka zdravá. Tímto způsobem se lidské tělo zároveň zbavuje buněk, které mu nepřináší žádný užitek.

Nesmíme zapomenout ani na krvácení. Člověk může ze svého 5 až 6 litrového objemu krve ztratit náhle 1,5 litru, při pomalém krvácení až 2,5 litru krve. Menší ztráty krve se vyrovnávají přesunem z krevních zásobáren (játra, slezina) a převedením tkáňového moku do krve. Tím se však krev naředí a výsledkem je opět anémie.

Jaké jsou příznaky?

Projevy chudokrevnosti závisí na rychlosti jejího vzniku. Vzniká-li anémie pomalu, tělo se na ni postupně adaptuje a postižený nemusí dlouho pociťovat žádné obtíže. Člověka s výraznou anémií většinou poznáte na první pohled. Je výrazně bledý, unavený a zadýchaný. Navíc jej často trápí bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce.

Při anémii se často také točí hlava, mohou se dostavit i mdloby, když rychle vstanete. K příznakům se může přidat také nechutenství, obtíže při polykání, hubnutí, zácpa nebo průjem. Chudokrevní lidé zpravidla mívají častěji opakované infekce a špatně se jim hojí rány. Celkově je člověk s anémií buď podrážděnější, anebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.

Při pokračující chudokrevnosti se stále snižuje tělesná výkonnost a mohou se přidat i známky srdečního selhávání. V extrémních případech může dojít až ke vzniku bezvědomí. Z jiných příznaků je nutno uvést pálení jazyka. Jedním z projevů anémie může být i angulární stomatitida, tzv. „ústní koutky“.

Spíše historicky jsou známy zvláštnější příznaky, například tzv. pika a pagofagie. V prvním případě se jedná o nutkavé pojídání hlíny, škrobu či papíru, ve druhém o polykání ledu. Oba tyto projevy jsou typické pro chudokrevnost z nedostatku železa.

Co s tím dělat?

Jestliže jste podle popisu příznaků nemoci usoudili, že anémie je právě to, co Vás nebo Vaše blízké trápí, je třeba navštívit lékaře. Při lehčím stupni chudokrevnosti je možné užívat multivitamínové přípravky s obsahem železa. Problémem však může být správný odhad stupně a závažnosti anémie. S tím Vám pomůže jen lékař.

Lékař poradí...

Lékař Vás nejdříve podrobně vyzpovídá - odebere anamnézu - včetně dotazu na vaši rodinu a děti. Některé druhy anémie jsou totiž dědičné. Velmi důležitý je také dotaz na složení Vaší potravy. Například vegetariáni mívají často anémii. Překvapit by Vás neměl ani dotaz na sílu a délku trvání menstruace. Lékaři byste měli také vyjmenovat léky, které dlouhodobě užíváte. Měli byste lékaři popsat všechny, i ty nejbizarnější obtíže. Můžete se poradit i v naší online lékařské poradně.

Následně provede lékař klinické vyšetření. Mimo jiné se také podívá na oční spojivky a sliznice úst. Poslechne srdce a plíce a prohmatá břicho, aby zjistil, nejsou-li zvětšená játra či slezina.

Základním pomocným vyšetřením při podezření na anémii je vyšetření krve. To se provádí, na základě požadavků lékaře, v laboratoři. Zpravidla se nejdříve hodnotí počet a druh krvienk, sedimentace ("sesedání krvinek") a množství železa v krvi. Lékař pak posoudí výsledky vyšetření krve ve spojitosti s anamnézou a fyzikálním vyšetřením.

Pokud výsledky získané z krve spolu s anamnézou a fyzikálním vyšetření vedou ke stanovení diagnózy (nejastěji při nedostatku železa), začne se s odpovídající léčbou. V opačném případě se doplní další vyšetření. Ve vzácných případech je součástí diagnostického postupu také punkce a vyšetření kostní dřeně. Kostní dřeň se nabírá z lopaty kosti kyčelní nebo z hrudní kosti. Nezřídka se naopak provádí ultrazvukové vyšetření břicha.

Jaká je léčba?

Léčba anémie závisí na její příčině. U nejčastější chudokrevnosti, z nedostatku železa, se podávají preparáty s obsahem tohoto prvku. Důležité je užívat železo nalačno, to znamená buď půl až celou hodinu před jídlem, nebo alespoň dvě hodiny po jídle. Lékař zhruba po 3 měsících užívání zkontroluje krevní obraz. Byla-li léčba železem úspěšná, měly by se sledované hodnoty znormalizovat asi po 6-8 týdnech jeho užívání. Celková doba léčby obvykle trvá 3-4 měsíce pro doplnění zásob železa.

Při anémii například z nedostatku vitamínu B12 či kyseliny listové se jako léčba podává vitamín B12. Někdy je třeba přidat i železo. Závažná chudokrevnost způsobená krvácením se řeší krevními převody, transfuzí krve. Některé vzácnější typy anémií se léčí na specializovaných odděleních hematologie. Léčba anémií vzniklých poruchou či útlumem tvorby červených krvinek se v některých případech neobejde bez transplantace kostní dřeně.

Jaká je prevence?

Základem předcházení vzniku chudokrevnosti je správné složení jídelníčku. Nemělo by v něm chybět maso, které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Alternativou masa mohou být vajíčka, ale v rozumné míře, máte-li v krvi vysokou hladinu cholesterolu. Důležitý pro vstřebávání železa je i dostatek vitamínů, hlavně vitamínu C, B12 a E. Některé vzácnější druhy anémií spojené s nedostatečnou tvorbou červených krvinek však mohou být již vrozené. Komplikací těchto nemocí může být vznik akutní leukémie, krvácení a opakujících se infekcí.

Doporučujeme

Čtěte více

Jste nemocní? Nebojte se svého lékaře ptát!

Revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které nemocným způsobuje...

Jste po operaci srdce? Nezvedejte ruce nad hlavu

Asi každý, kdo čeká na operaci srdce, přemýšlí: jak dlouho po operaci budu muset...

Jste po operaci srdce? Připijte si (alkoholem) na zdraví!

Mezi lidmi je rozšířena představa, že po operaci srdce nesmí již nikdy pít alkohol....

Jste po operaci zubů? S hojením vám pomohou enzymy

Návštěvy zubaře nepatří k nejoblíbenějším, a to ani v případě, že jde „jen“...

Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!

U mnoha zdravotních problémů je řešením chirurgický zákrok. Výsledkem je pooperační...

Jste připraveni na zimu? Rady, jak předejít zraněním při sportu

V sezóně zimních sportů se plní nejen sjezdovky, kluziště a ostatní sportoviště,...

Jste těhotná? Braňte se pasivnímu kouření!

Ohleduplnost kuřáků k nekuřákům roste jen velmi pomalu. To dokládá i fakt, že...

Jste těhotná? Hlídejte si štítnou žlázu!

Období těhotenství bývá považování za jedno z nejkrásnějších období v životě...

Jste těhotná? Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu!

Hormony štítné žlázy jsou velmi důležité. Ovlivňují metabolismus a tím pádem...

Jste těhotná? Pozor na křečové žíly!

Mnoho žen se s nimi setká poprvé právě v době, kdy čekají své první miminko....

Jste unavení, potíte se, cítíte častěji své srdce? Možná za to může vaše štítná žláza!

Nemocemi štítné žlázy u nás trpí více než pět procent populace, 8× častěji postihuje...

Jste v jiném stavu a bojujete se zácpou? Upravte svůj denní režim!

Těhotenství zvládá každá žena jinak. Zhruba 50 % budoucích matek má však jedno...

Jste ve stresu? Varovné signály, že je čas zvolnit

Stres a úzkost obvykle doprovází nepříjemné fyzické projevy jako tlak na hrudníku...

Jste žena? Pak máte vyšší riziko selhání ledvin

Včera jste prodělala operaci na srdci a teď máte žízeň jako trám, srdce vám...

K anafylaktickému šoku může vést i hmyzí bodnutí. Buďte připraveni!

Každý z nás by měl ovládat základy první pomoci, nikdy nevíme, kdy se nám budou...

K astmatickému záchvatu může vést fyzická námaha i střídání teplot

Astma je v mnoha ohledech velmi nepříjemné a nebezpečné onemocnění. Vždyť ohrožuje...

K čemu slouží člověku imunita?

Imunitní systém je pro člověka nepostradatelný, brání ho před vetřelci zvenčí....

K čemu slouží očkovací centra

Víte, kam se nejspíše obrátit, když se chcete nechat očkovat některou z nepovinných...

K čemu slouží sítnice a co se stane, když přestane?

Sítnice je pro oko něčím podobným jako film pro kameru. Vytváří se na ní obrazy,...

K čistému nosu nestačí jen kapesníky – znáte speciální konvičku?

Péče o nos je důležitým krokem v prevenci rýmy či zánětů vedlejších nosních...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#