#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Artróza

Zdravcentra.cz 22.4.2008

Artróza, lidově „revma“, je degenerativní onemocnění kloubů. V pokročilých stádiích se typicky projevuje bolestí při pohybu, ztuhlostí kloubů a poruchou pohyblivosti postižených končetin. Artróza je vůbec nejčastějším kloubním onemocněním. Podle statistik jí trpí až 70 procent lidí starších 65 let. Častěji jsou postiženy ženy. Onemocnění kloubů je spojeno s výraznými bolestmi a končí úplnou neschopností pohybu.

RTG,snímek,operace, kyčel, TEP
RTG,snímek,operace, kyčel, TEP
Artróza, lidově „revma“, je degenerativní onemocnění kloubů. V pokročilých stádiích se typicky projevuje bolestí při pohybu, ztuhlostí kloubů a poruchou pohyblivosti postižených končetin. #IMG#

Co jste možná netušili...

O artróze se někdy hovoří jako o nemoci 21. století. Postihuje stále více lidí ve stále mladším věku. Šíření nemoci přirovnávají někteří lékaři k epidemii. V příštích 20 letech se má počet lidí s postiženými klouby zdvojnásobit. Souvisí to s celkovým stárnutím populace, ale i se změnou životního stylu. Artróza není nové onemocnění. Ve skutečnosti je starší než lidstvo samo. Známky postižení kloubů můžeme najít nejen u starověkých mumií, ale dokonce už i na kostech dinosaurů.

Artróza není na rozdíl od artritidy způsobená zánětem. Jde o poškození kloubní chrupavky a kosti vznikající z opotřebení. Klouby každého z nás se zatěžují a opotřebovávají při běžném každodenním pohybu. Naše tělo se s tím vyrovnává neustálým obnovováním chrupavek. Nic ale netrvá věčně. Přibližně po 40. roku věku se schopnost obnovy snižuje. Chrupavčitá vrstva v kloubu se ztenčuje a kosti začínají dřít o sebe. Rozvíjí se artróza.

Jak vzniká...

Za rychlejší opotřebování chrupavek a rozvoj artrózy odpovídá především nadměrné zatížení kloubů. Nebezpečná je zejména jednostranná zátěž vznikající při nošení nevhodné obuvi, některých druzích sportu nebo při špatném držení těla. Jedním z hlavních rizikových faktorů zcela jistě je obezita. Artróza může vzniknout i při nesprávném postavení kloubních ploch následkem vrozené vady nebo úrazu.

Kromě mechanického zatěžování je snad příčina vzniku choroby i v samotné chrupavce. Při obdobném způsobu zatěžování si někteří lidé uchovávají funkční klouby i v situacích, kdy se již většina ostatních neobejde bez hole. Mohou za to pravděpodobně rozdíly v látkové výměně ve chrupavce. Dobře vyživovaná tkáň odolává opotřebení daleko lépe.

Artróza nepostihuje jen chrupavky a kosti. Ovlivňuje celý kloub. Díky bolestem vznikajícím při pohybu postiženého kloubu je rozsah pohybu omezený. Na to reagují i okolní vazy a klouby. Ztrácejí na své původní síle. Původní obtíže se tím ještě zhoršují. Rozvíjí se začarovaný kruh. Na kosti vznikají výrůstky, které deformují a zcela mění původní stavbu kloubu.

Jak se projevuje...

Typickým projevem artrózy je bolest. Postihuje nejčastěji kolenní a kyčelní klouby, klouby páteře nebo klouby zápěstí a drobné klouby ruky. Nejdříve nastupuje pouze po větší námaze, později je i klidová. Dalším příznakem je ztuhlost. Po odpočinku klouby zatuhnou a Vám chvíli trvá než se je podaří opět rozhýbat. S postupujícím onemocněním začnete pozorovat omezení pohybů v postižených kloubech. Obtíže se mohou měnit v závislosti na počasí. Brzy zjistíte, že Vám nesvědčí studené a vlhké podmínky.

Při pokročilém onemocnění dochází k závažnému poškození chrupavky a vzájemnému tření kostí o sebe. Nad kloubem může být hmatné „praskání“ (krepitace). Tvoří se zvýšené množství nitrokloubní tekutiny. Klouby začínají natékat. V nejtěžších stádiích jsou deformované kostními výrůstky. Změny kloubů postupně znemožní jejich pohyb.

Artróza obvykle postihuje pacienty starší 60 let. U některých forem však nejsou neobvyklé ani mnohem dřívější projevy onemocnění. V případě vrozených změn kloubů nejsou raritou ani dvacetiletí nemocní.

Jak se potvrdí...

Prvním krokem při vyšetření je odběr anamnézy a celkové fyzikální vyšetření. Na artrózu většinou upozorní už charakteristický popis obtíží. Lékař si všímá rozsahu aktivní a pasivní pohyblivosti v jednotlivých kloubech a obtíží spojených s pohybem.

K základnímu zobrazení kloubů slouží rentgen. Poskytne zobrazení kostí, jejich vzájemné postavení a kloubní štěrbiny. Nedostatkem vyšetření je neschopnost zobrazení chrupavky. Její stav lze v časných fázích onemocnění pouze odhadnout podle šířky kloubní štěrbiny. Později může lékař pozorovat změny ve struktuře kostí a přítomnost kloubních výrůstků. K dalším vyšetřovacím metodám použitelným při artróze patří počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MR) a artroskopie.

K potvrzení nebo vyvrácení probíhajícího zánětu slouží laboratorní vyšetření vzorků krve nebo nitrokloubní tekutiny (punktátu).

Jak se léčí...

V případě artrózy nelze doufat v úplné vyléčení. Terapie spočívá v mírnění obtíží a bolestí. Základem jsou analgetika a nesteroidní protizánětlivé léky. Projevy artrózy může přechodně utlumit i místní aplikace kortikoidů. Cílem léčby je potlačení obtíží, zachování funkce kloubů a omezení jejich strukturálních změn. K obnově chrupavky přispívají léky ze skupiny chondroprotektiv. Nutnou podmínkou však je jejich pravidelné a dlouhodobé užívání. Ani potom nejsou účinky zaručeny.

Společně s lékovou léčbou je při artróze vhodné použít i tzv. fyzikální metody. Patří k nim vodoléčba, aplikace tepla a léčebná rehabilitace.

Při neúčinnosti všech uvedených postupů nastupuje chirurgické řešení. Spočívá v náhradě postižených kloubů umělými protézami. Existuje řada kloubních náhrad lišících se použitými materiály, velikostí, vlastnostmi i výdrží. Široká nabídka umožňuje výběr optimálního typu protézy pro konkrétního pacienta. Životnost protéz je omezená. Proto by jejich implantace měla být až konečným řešením. Rozhodnutí o použití protézy a její výběr je v kompetenci ortopeda.

Co dál...

Artróza je vůbec nejčastějším kloubním onemocněním. Podle statistik jí trpí až 70 procent lidí starších 65 let. Častěji jsou postiženy ženy. Onemocnění kloubů je spojeno s výraznými bolestmi a končí úplnou neschopností pohybu. Kloub se deformuje, až nakonec podlehne „zkostnatění“ (ankylóze). Díky typickému postižení velkých nosných kloubů (kyčelních a koleních) není nemocný schopen ani běžného pohybu. Těžká artróza malých kloubů ruky znesnadňuje nebo dokonce úplně znemožňuje obvyklé denní činnosti a sebeobsluhu.

Artróza není smrtelné onemocnění. Porucha pohyblivosti však výrazně omezuje kvalitu života nemocných. Kromě působení nepříjemných bolestí je připravuje o aktivně strávená léta.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Základem prevence rozvoje artrózy je udržování optimální tělesné hmotnosti. Redukce nadváhy odlehčí Vašim kloubům a sníží zatížení jejich chrupavek. Dostatečnou a vhodnou pohybovou aktivitou docílíte posílení svalů a stabilizace kloubů. Měli byste se vyhnout sportům způsobujících nadměrné zatížení kloubů a spojených s jednostrannou zátěží (např. běh na tvrdých površích nebo tenis). K nejvhodnějším typům pohybové aktivity patří plavání, jízda na kole nebo v zimě jízda na běžkách. Při jakékoliv aktivitě se vyhněte poranění svých kloubů.

Doporučujeme

Čtěte více

Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty

Jsou plné vůní, barev a nebezpečí. Jak absolvovat návštěvu orientálního tržiště...

Arašídy, postrach alergiků

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické...

Artritické bolesti: pomůže síla magnetů?

Onemocnění pohybového aparátu bývá provázeno bolestí, otoky a omezením hybnosti....

Artritida a pásový opar – spojení skrze léky

Zvyšují preparáty léčící revmatoidní artritidu riziko pásového oparu? Tuto otázku...

Artritida a spánek. Pět tipů na dobrou noc

Až 80 procent jedinců s revmatoidní artritidou si stěžuje na špatné spaní. Nemohou...

Artritida neznamená konec sexuálního života – I. část

Sexualita je nedílnou součástí člověka. Prolíná se zde naše fyzické zdraví se...

Artritida neznamená konec sexuálního života – II. část

Přestože artritida zřídkakdy postihuje přímo pohlavní orgány, může mít prostřednictvím...

Artritida, artróza, revmatismus aneb Když pohyb bolí

Artritida je odborný název pro zánětlivé onemocnění kloubu, které může být způsobeno...

Artritida: nemoc nejen těla

Artritida i deprese jsou obě velmi častým, ale také léčitelným problémem. Se...

Artroskopie

Artroskopie je endoskopické vyšetření zobrazující vnitřek kloubů. Kromě diagnostiky...

Artróza není artritida!

Artróza a artritida jsou zcela odlišná postižení poškozující klouby. Svými projevy...

Asexualita

Asexuálové jsou lidé, kteří ve svém životě sex nepotřebují, ačkoliv jsou ve...

Ashermanův syndrom může vést k neplodnosti

Ashermanův syndrom je soubor příznaků způsobených přítomností vazivových srůstů...

Asistovaná reprodukce: hoďte strach za hlavu

Přestože je asistovaná reprodukce již zaběhlý obor, stále kolem něho panují...

Aspirin může ochránit před rakovinou

Dlouho známý a finančně nenáročný lék aspirin (acylpyrin) si na konto svých...

Astma – kde mi s ním mohou pomoci?

Astma je velmi rozšířené chronické onemocnění všech věkových skupin. V České...

Astma – více nemocí pod jedním názvem?

Astma je chronické zánětlivé onemocnění, které u nás postihuje asi 800 tisíc...

Astma = větší riziko nákazy koronavirem i horšího průběhu onemocnění

Přinášíme vám doporučení, jak by se měli astmatici zachovat během aktuální pandemie...

Astma a alergie ve škole: švédské národní doporučení

Alergie a astma se během posledních několika desetiletí staly nejčastějšími...

Astma a těhotenství – jsou na místě obavy?

Dle odhadů trpí v těhotenství astmatem až 8 % žen. Jeho kontrola je v „požehnaném“...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#