#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bodnutí hmyzem

Medicína 28.5.2007

Každé léto dochází na dětské a interní ambulance mnoho pacientů bodnutých různými hmyzy. Reakce na bodnutí hmyzem mohou být různé. Někdo si ani nevšimne, že jej něco bodlo a jiný může po bodnutí např. včelou i zemřít.

třešeń,květ,alergie,alergen, pyl
třešeń,květ,alergie,alergen, pyl
#IMG#

Ve většině případů dojde po bodnutí hmyzem pouze k místní reakci – mírnému otoku, popřípadě nevelkému zarudnutí v místě vpichu. Tyto obtíže většinou do 24 hodin vymizí bez následků. Vzácná, avšak ne zcela vyloučená je celková anafylaktická reakce. Jen ve Spojených Státech na ni každý rok zemře 40-50 osob.

Co je to anafylaktická reakce?

Jedná se o nepřiměřenou reakci organismu na určitý podnět. V tomto případě je podnětem bodnutí hmyzu. Během několika minut po bodnutí dochází k výrazné vyrážce po celém těle, otoku obličeje, hrtanu, stažení průdušek jako při astmatickém záchvatu. Prudce klesá krevní talk a stahuje se i svalstvo zažívacího ústrojí, což se může projevit průjmy a vracením.

Prevence

Pacient s alergií na hmyzí jed by měl nosit oděv zakrývající dostatečně všechny části těla. Je možné také používat různé odpuzující repelenty. Nedoporučuje se nosit pestré oděvy a používat voňavky hmyz přitahující. Pacient s alergií na hmyzí bodnutí by měl nosit stále při sobě tzv. pohotovostní balíček s léky proti alergii i v injekční formě.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#