#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Elektroencefalografie

Ordinace 14.9.2008

EEG je vyšetřovací metoda, kterou lékař používá ke sledování činnosti mozku. Elektroencefalograf je přístroj skládající se ze snímacích elektrod a procesoru. Na rozdíl od CT vyšetření hlavy, při kterém se mozek zobrazí, tak jak skutečně vypadá, elektroencefalograf píše na papír křivku. EEG-křivka zachycuje aktuální mozkovou aktivitu.

ilustrace

Co je Elektroencefalografie neboli EEG?

EEG je vyšetřovací metoda, kterou lékař používá ke sledování činnosti mozku. Elektroencefalograf je přístroj skládající se ze snímacích elektrod a procesoru. Na rozdíl od CT vyšetření hlavy, při kterém se mozek zobrazí, tak jak skutečně vypadá, elektroencefalograf píše na papír křivku. EEG-křivka zachycuje aktuální mozkovou aktivitu.

Na jakém principu EEG pracuje?

Přístroj snímá elektrické potenciály pomocí elektrod připevněných na povrch hlavy. Potenciály vznikají při práci mozku. Tyto informace po zesílení zpracovává a zapisuje křivku na papír nebo obrazovku. Součastně se zobrazuje i EKG-křivka. To znamená, že je sledována i činnost Vašeho srdce. Vzniklé EEG-křivky mají charakteristický vzhled. Jinou křivku zobrazí přístroj ve spánku, odlišnou při denní aktivitě.

Kdy lékař navrhuje toto vyšetření?

Toto vyšetření lékař navrhuje ve všech situacích, kdy předpokládá jinou než normální činnost Vašeho mozku. Může to být po mozkové příhodě, meningitidách, úrazech a otřesech mozku. V drtivé většině se EEG vyšetruje při epilepsiích nebo jiných krátkodobých či dlouhodobých poruchách vědomí. Epilepsie je onemocnění charakterizované opakovanými záchvaty. Mezi záchvaty je pacient bez potíží. Každý typ záchvatu má charakteristický obraz a odlišnou léčbu. EEG napomáhá určit typ epilepsie a kontrolovat správnost léčby. Další velmi zajímavou oblastí , je sledování činnosti mozku v průběhu spánku či v jiných denních aktivitách. Dlouhodobé sledování, pomáhá zmapovat a pochopit mechanismy, tak složité a doposud neprobádané oblasti jako je lidský mozek.

Mám se vyšetření obávat?

Tohoto vyšetření se opravdu nemusíte obávat. Metoda se rozšířila po celém civilizovaném světě již po druhé světové válce a zaznamenala od té doby velmi výrazný pokrok. Výhodou je, že EEG vůbec nebolí . Opakovaně prováděné vyšetření umožňuje sledovat vývoj onemocnění.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Pro EEG není nutná předchozí příprava. Není nutné omezit stravovacího režim nebo vysadit léky. Před vyšetřením můžete normálně jíst i pít. Denní doba vyšetření je určena lékařem specialistou v závislosti na konkrétním onemocnění.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Při EEG vyšetření Vám ošetřující personál připevní obvykle dvacet elektrod na hlavu, vždy dvě naproti sobě. Po zapnutí přístroj snímá aktivitu Vašeho mozku a zaznamenávána ji v podobě křivky. Doba vyšetření závisí na konkrétním onemocnění. Vyšetření může trvat minuty ale také je možno sledovat EEG-křivku celé hodiny i dny. Při vyšetření budete ležet a sledovat pokyny zdravotnického personálu. Mohou Vás požádat o střídavé zavírání i otevírání očí, střídání dechové frekvence nebo si také můžete zdřímnout. Už to naznačuje, že při vyšetření vládne pohoda.

Je nějaké omezení po vyšetření?

EEG je zcela bez dalších omezení.

Jaká je výtěžnost vyšetření?

Aktivita mozku v bdělém stavu a ve spánku má určitou frekvenci vln. Při změnách v mozkové tkáni dochází i k charakteristickým změnám obrazu křivky. Na základě změn v určitých oblastech dané polohou elektrod má lékař možnost lokalizovat místo onemocnění. Při dlouhodobém sledování může zjistit aktivitu a vývoj onemocnění v jednotlivých oblastech mozku. Vyšetření patří k nenáročným a velmi významným testům činnosti Vašeho mozku.

Alternativní vyšetření?

Pokud vyšetření chceme zaměřit přesněji na určitou oblast mozku, je možno umístit elektrody pod lebeční kosti. Vyšetření se nazývá elektrokortikografie-ECG. Tato metoda vyžaduje menší chirurgický zákrok. Mozek lze vyšetřit různými testy, také pomocí CT nebo magnetické rezonance.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#