#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Histologie

Ordinace 28.5.2007

K čemu slouží histologické vyšetření?

mikroskop, histologie, patologie, preparát
mikroskop, histologie, patologie, preparát

Co to je histologické vyšetření?

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu. Odběr vzorku, tzv. biopsie se provádí jako plánovaný výkon v nemocnici nebo během operačního zákroku. Cílem histologického vyšetření je posoudit odebranou tkáň a určit podle charakteristických struktur povahu onemocnění. #IMG#

K čemu slouží odebraný vzorek?

Při histologickém vyšetření lékař specialista vzorky hodnotí pod mikroskopem. Odebrané vzorky se nejdříve ukládají do 10% formaldehydu, posléze zalévají parafínem, mrazí a následně krájí na velmi tenké plátky, které lékař specialista prohlíží na podložním sklíčku pod mikroskopem. Při velkém zvětšení může posoudit charakteristické změny tkáně. U nádorových změn tkáně je dokonce možné vyjádřit se k prognóze a závažnosti onemocnění.

Kdy lékař provádí tato vyšetření?

Lékař Vám odebírá vzorek pro histologické vyšetření, při podezření na onemocnění, jehož přesnou povahu neurčí základním vyšetřením ani zobrazovacími metodami. Histologické vyšetření pomůže Vašemu ošetřujícímu lékaři onemocnění diagnostikovat a poté ho i správně léčit. Všechny odebrané tkáně a vzorky z organismu by měly být vyšetřeny histologicky. Z trávicího traktu jsou vzorky odebírány při kolonoskopii nebo fibroskopii (endoskopické metody), z jater a ledvin tzv. perkutánní biopsií. Při perkutánní biopsii se vzorek tkáně odebírá po znecitlivění příslušné oblasti přes kůži dlouhou jehlou. Velmi využívané je tzv. peroperačního vyšetření. Provádí v průběhu operačního výkonu. Operatér odebere během operace vzorek tkáně, například podezřelé z nádorového bujení, a odešle jej k rychlému posouzení. Patolog vzorek zkráceně zpracuje, prohlédne a výsledek zavolá zpět na operační sál. Podle výsledku se operatér rozhodne, jak bude dále v operaci pokračovat. Dozví-li se například, že šlo o nádorově změněnou tkáň, provede větší výkon.

Mám se výkonu obávat?

Histologické vyšetření se provádí ve vzorku, který byl z Vašeho těla odebrán při biopsii. Takže histologické vyšetření Vás určitě bolet nebude. Ani předchozí biopsie se nemusíte obávat. Provádí se v tzv. lokálním znecitlivění. To znamená, že jehla sloužící k odběru vzorku se do příslušného místa zavádí po předchozím znecitlivění odebírané oblasti. Odběr vzorku při kolonoskopickém nebo fibroskopickém vyšetření také neucítíte. Stejně tak nic neucítíte při operačním výkonu, neboť po celou dobu spíte.

Jak se mám na vyšetření připravit?

Histologického vyšetření se osobně neúčastníte, není tedy potřeba žádná příprava. Na jednotlivé odběry (biopsie) je příprava odlišná v závislosti na odebírané oblasti. Z tohoto důvodu zde není uveden výčet všech příprav, jež by přesahoval rámec našeho sdělení.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po předchozí úpravě vzorku, jak bylo uvedeno výše, lékař prohlíží sklíčko s tenkou vrstvou příslušné tkáně pod mikroskop. Lékař podle poškozených struktur určuje charakter orgánového onemocnění (zánět, nádor, jiná porucha). U nádorových onemocnění dochází k nabourání základního uspořádání tkáně. Ze stupně poškození lze usuzovat, zda jde o onemocnění zhoubné či nezhoubné. Dokonce je možno předpovědět, jak se nádorově změněná tkáň bude dále chovat. Maligní (zhoubné) nádory jsou velmi agresivní, napadají další tkáně a v nich tvoří tzv. metastázy. Proto je jejich léčba odlišná od léčby tzv. nádorů benigních. Benigní (nezhoubné) nádory rostou pomalu a netvoří metastázy.

Co bude po vyšetření?

Po histologickém vyšetření patolog oznámí lékaři výsledek.

Kdy bude výsledek?

Výsledek je znám od 7 do 10 dní po odběr. O dalším léčebném či diagnostickém postupu budete informováni svým ošetřujícím lékařem. Při peroperační biopsii bývá výsledek do půl hodiny.

Jaká jsou alternativní vyšetření?

Histologické vyšetření zatím nelze jiným vyšetřením nahradit. Ostatní vyšetřovací metody mohou vyšetřované oblasti zobrazit (CT,MR,RTG), nebo v nich ukázat například průtok krve (scintigrafie, ultrazvuk), ale nemohou lékaři podat informaci o mikroskopické struktuře orgánu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#