#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekční mononukleóza

Zdravcentra.cz 19.4.2008

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti procentech se jedná o virus Epsteina-Barrové.

nemocná žena v posteli
Mezi typické příznaky patří horečka nebo dlouhodobé mírné zvýšení teploty

Co jste možná netušili...

Virus Epsteina-Barrové (EBV) byl objeven roku 1964 a o čtyři roky později byl identifikován jako původce infekční mononukleózy. Patří mezi herpetické viry. Jemu příbuzné viry způsobují například opar, pásový opar nebo plané neštovice. EBV je spolu s příbuznými viry jedním z nejrozšířenějších lidských virů. Typickou vlastností herpetických virů je trvalá přítomnost v lidském organismu i po prodělání prvotní infekce. Viry přežívají v těle v klidovém stádiu a v případě oslabení organismu se mohou kdykoliv znovu aktivovat. Klasická infekční mononukleóza se vyskytuje ročně asi v počtu čtyřiceti nemocných na sto tisíc zdravých lidí. Infekci EBV prodělá během života prakticky každý, ale jen u omezeného počtu pacientů se projeví formou infekční mononukleózy. U někoho proběhne jako běžná viróza, u někoho se projeví například jen přechodnou únavou. Pokud není na nemoc podezření a neudělají se testy, velmi často unikne první kontakt s virem pozornosti. Mnohdy se pak náhodně později v životě zjistí v krvi přítomné protilátky. Proč u různých pacientů probíhá onemocnění různě, zůstává prozatím nevyřešeno. Podílí se na tom jak vrozené předpoklady, tak aktuální stav obranyschopnosti organismu.

Jak vzniká...

Po prvotní infekci zůstává virus přítomen celoživotně v těle napadeného člověka a je vylučován slinami i v klidovém období. Zdrojem nákazy je proto jak člověk nemocný, tak zdravý. Nemoc se přenáší přímým kontaktem, bývá proto označována jako „nemoc z líbání“. Infekční mononukleóza se projeví většinou po čtrnácti dnech od kontaktu s virem, tato doba může být výjimečně i několikaměsíční. EBV napadá v těle lymfocyty typu B, což jsou bílé krvinky zodpovědné za tvorbu protilátek. Změna signálních molekul na jejich povrchu způsobí aktivaci lymfocytů typu T. Tento proces je příčinou zvětšení uzlin, jater a sleziny. V krevním obraze pod mikroskopem pak nacházíme atypicky tvarované bílé krvinky, což se promítá i do názvu onemocnění.

Jak se projevuje...

Klinické projevy infekční mononukleózy jsou proměnlivé. Mezi typické příznaky patří:

  • Horečka- může být trvalá, někdy prudce kolísá a teplota může být vysoká. Následně mohou ještě řadu týdnů přetrvávat mírně zvýšené teploty.
  • Postižení hrdla- nález v hrdle může být mírný v podobě lehkého prosáknutí a zarudnutí, může se jednat naopak o těžkou angínu s bělavými povlaky na mandlích. Mandle mohou být výrazně zvětšené a mohou dokonce způsobit dušení.
  • Zvětšení uzlin- jsou zduřelé a proto hmatné. Nejčastěji jsou postiženy uzliny podčelistní, krční, podpažní nebo tříselné. Pokud zduří výrazněji i nitrobřišní uzliny, může onemocnění napodobit i příznaky zánětu slepého střeva.
  • Zvětšení jater a sleziny- je častým příznakem, projeví se tak až tři čtvrtiny případů infekční mononukleózy. Játra jsou uložena pod pravým žeberním obloukem, v této oblasti pacienti udávají mnohdy citlivost až bolestivost. Postižení jater se projeví také zvýšením krevních jaterních testů a vzácněji dokonce žloutenkou.
  • Vyrážka- je velmi různorodá od drobných milimetrových flíčků až po větší skvrnky, vyrážka nemusí být přítomna vůbec.
  • Únava- je typická, vyskytuje se téměř vždy. V případě infekce EBV může být dokonce jediným příznakem probíhajícího virového onemocnění.
  • Holzelovo znamení- jedná se o drobně tečkovitou vyrážku na měkkém patře v dutině ústní. Objevuje se u méně než jedné třetiny nemocných v prvním týdnu probíhající mononukleózy.
  • Bassův příznak- objevuje se rovněž v první fázi nemoci asi u jedné pětiny pacientů. Jde o oboustranné prosáknutí kolem očí.

Jak se potvrdí...

Nález v hrdle bývá mnohdy u počínající mononukleózy velmi podobný bakteriální angíně. K rozlišení slouží celá řada laboratorních metod. Základem je krevní obraz, kde se v určité fázi nemoci nachází změny typické pro infekční mononukleózu. Bílé krvinky jsou atypicky tvarované a někdy mohou připomínat i nález u zhoubného bujení krevních buněk při leukémii. Celkové množství bílých krvinek je zvýšené. Z dalších parametrů bývají zvýšené jaterní testy. Toto všechno jsou testy nespecifické, které pouze podporují diagnózu při určitých klinických projevech.

K potvrzení infekce EBV slouží sérologická identifikace protilátek proti EBV v krvi. Proti EBV se tvoří řada různých typů protilátek. Podle jejich aktuální hladiny lze rozlišit, v jaké fázi onemocnění se pacient zrovna nachází. Lze takto zjistit infekci prodělanou před řadou let.

Jak bylo uvedeno výše, virus Epsteina-Barrové je příčinou infekční mononukleózy v devadesáti procentech. Zbylých deset procent připadá na cytomegalovirus, virové hepatitidy, virus zarděnek, adenoviry, HIV anebo toxoplazmózu.

Jak se léčí...

Jako u většiny virových onemocnění, speciální protivirová léčba se nepoužívá. Terapie se proto omezuje na léčbu příznaků choroby, nikoliv na odstranění její příčiny. Lehce probíhající mononukleózu lze zvládnout doma v klidu v posteli. Stavy s těžkou angínou s výrazným otokem hrdla je nutné léčit v nemocnici. V tomto případě se podávají kortikoidy, což jsou protizánětlivé léky, které zároveň účinně tlumí otoky.

Nasedne-li na oslabený terén ještě bakteriální infekce, je nutné podávat antibiotika. U infekční mononukleózy se však nesmí podávat aminopenicilinová antibiotika, která u této choroby způsobují výsev nepříjemné vyrážky. Pokud jsou zvýšené jaterní testy, podávají se léky podporující jejich hojení a z jídelníčku se vylučují těžká tučná jídla, přepalované tuky a alkohol.

Co dál...

U infekční mononukleózy je podstatné nemoc skutečně doléčit. Nutný je klidový režim a poskytnout tak organismu dostatek času na vyléčení. V opačném případě se onemocnění může táhnout týdny ve spojení s únavou a mírně zvýšenými teplotami. Pokud byla postižena játra, je třeba s odstupem času zopakovat krevní odběry a ověřit tak úpravu jaterních testů. Po vyléčení již další sledování nebývá nutné, je potřeba počítat s tím, že EB virus v těle přetrvává a při oslabení se může znovu aktivovat.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Prevence ve formě očkování není k dispozici. S EBV se během života setká prakticky každý. Virus se přenáší blízkým kontaktem, zejména slinami, takže nejvyšší pravděpodobnost přenosu je například při pití ze stejné lahve s nemocným nebo nosičem viru nebo při líbání. Rozhodně je tedy dobré vyvarovat se takového kontaktu s člověkem, který zrovna prodělává infekční mononukleózu. Nosičem však může být kterýkoliv zdravý člověk. Pravděpodobně jste to i vy.

Doporučujeme

Čtěte více

Infekce se může skrývat i v ústřicích

Nemoci po koupání v moři odborníci v posledních letech zaznamenávají stále častěji.

Infekce v kostce ledu aneb Vyhněte se cestovatelským průjmům

Střevní zánět může pobyt v cizí zemi velmi znepříjemnit. Proto pokud cestujete...

Infekce žloutenkou aneb Kdo by se měl mít na pozoru

Hepatitidy jsou skupinou nepříjemných virových onemocnění, která se v životě...

Infekce žloutenkou typu C může působit jako ochrana před další nákazou

Pokud jste byli nakaženi virovou žloutenkou typu C (hepatitida C) a pak virus...

Infekce žloutenky zesiluje nežádoucí účinky léčby HIV

Čínští vědci v Pekingu zkoumali, zda u pacientů s HIV nedochází kvůli jejich...

Infekční a alergická rýma současně: mám očekávat komplikace?

Alergickou rýmu zná mnoho lidí z vlastních zkušeností, stejně jako některé z...

Infekční bouře žlučových cest

U lidí trpících některým ze střevních zánětů se často objeví i tzv. extraintestinální...

Infekční endokarditida

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky...

Infekční choroby neznají hranice, buďte ve střehu!

O některých infekčních nemocech si už odborníci mysleli, že patří jen do učebnic...

Infekční komplikace atopického ekzému

Ekzém není jen nepříjemný, může být i nebezpečný. Třeba v případě, že jeho léčbu...

Infekční mononukleóza - vznik, projevy a léčba

Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky...

Infekční žloutenkou se od psa nenakazíte, z kostky ledu ano

Infekční žloutenka neboli virová hepatitida A je akutní virové onemocnění jater,...

Informace hrají při léčbě RS klíčovou roli. Uchovejte je a ve správný okamžik předejte lékaři

Jak zefektivnit kontrolu u lékaře? Ušetřit čas sobě i jemu a zároveň při předávání...

Informace k tématu prasečí chřipky

Vzhledem k výskytu prasečí chřipky ve světě poskytujeme občanům informace, které...

Informace o pylech hledejte na internetu

Počátky monitorování výskytu pylů v ovzduší sahají do roku 1873, kdy doktor...

Informujte pacienty

Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. To je ale obecně...

Infrasauna pomáhá kardiakům snížit tlak

I nemocní se srdcem si mohou v zimních měsících dopřát řadu relaxačních metod,...

Inhalace bylinek může alergikovi pomoci. Nebo také ohrozit jeho život

S postupujícím jarem a blížícím se létem stále více přibývá i „nachlazených“...

Injekcí do oka se není třeba bát

Jednou z moderních možností léčby očních onemocnění, která mohou vyústit až...

Injekční aplikace drog je nebezpečná pro narkomana i jeho okolí

Nitrožilní aplikace drog a omamných látek patří mezi nejrizikovější způsoby...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#