#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekční endokarditida

Zdravcentra.cz 15.5.2008

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže. Infekční endokarditidu způsobují nejčastěji bakterie ze skupiny streptokoků, stafylokoků nebo enterokoků. Kromě nich za ni ale mohou odpovídat i další mikroorganismy - bakterie, viry i houby.

laboratoř, biochemie, zkumavka, mikroskop, centrifuga
laboratoř, biochemie, zkumavka, mikroskop, centrifuga
Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže. #IMG#

Co jste možná netušili...

Srdeční stěnu tvoří 3 různé vrstvy. Hlavní podíl představuje vlastní srdeční svalovina - myokard. Má schopnost stahovat se a obsahuje i specializované buňky vedoucí vzruchy. Zevní vrstva nese jméno epikard. Je to tenká blána obalující srdce. Vnitřní výstelku srdečních dutin tvoří endokard. Přichází do bezprostředního kontaktu s krví a vytváří srdeční chlopně.

Zmínky o zánětu vnitřní výstelky srdce pocházejí již z počátku 18. století. Zdrojem pozorování tehdy byly pitevní nálezy zemřelých nemocných. První úplný popis onemocnění a jeho příznaků pochází až z druhé poloviny 18. století, kdy je publikoval anglický lékař William Osler.

V současnosti trpí v České republice endokrarditidou přibližně 5 na 100 tisíc obyvatel. Výskyt v posledních letech stoupá.

Jak vzniká...

Infekční endokarditidu způsobují nejčastěji bakterie ze skupiny streptokoků, stafylokoků nebo enterokoků. Kromě nich za ni ale mohou odpovídat i další mikroorganismy - bakterie, viry i houby.

Jedním ze základních předpokladů pro vznik zánětu je přítomnost tzv. vegetací na endokardu. Ty vznikají na místech oslabení nebo poškození srdeční výstelky. Zpočátku jsou tvořeny pouze shlukem krevních destiček. V případě přítomnosti baktérií v krvi (bakteriémii) však tvoří ideální prostředí pro jejich uchycení a růst. Z původně sterilní vegetace vzniká vegetace infikovaná.

Bakteriémie vzniká při bakteriálních infekcích, ale i při běžných denních činnostech. Stačí k tomu jedno důkladnější vyčištění zubů nebo žvýkání tuhé potravy. Riziko průniku bakterií do krve ještě zvyšují chirurgické výkony nebo zavádění nitrožilních kanyl. Nebezpečí vzniku infekční endokarditidy zvyšují uměle implantované chlopně a vrozené chlopenní vady. Významnému riziku se vystavují i nitrožilní narkomané.

Jak se projevuje...

Infekční endokarditida může probíhat v mnoha různých formách. Projevy kolísají od rychle probíhajícího akutního stavu s horečkami až po nenápadné onemocnění spojené s pozvolným poklesem váhy a chřadnutím nemocného.

První obtíže jsou obvykle nespecifické. To znamená, že mohou být známkou celé řady jiných onemocnění. Patří k nim zvýšená teplota, zimnice, malátnost a únava. Nemocní mohou být dušní a stěžovat si na slabost nebo bolesti kloubů a svalů. Při poslechu srdeční činnosti je u naprosté většiny z nich slyšitelný šelest.

K projevům endokarditidy patří i některé kožní změny. Na očních spojivkách a kůži na krku si můžete všimnout známek drobného krvácení do kůže (petechií). Krvácení do nehtových lůžek připomíná třísky vražené pode nehty. Zhruba u každého čtvrtého nemocného se objevují i tzv. Oslerovy uzlíky. Jsou to malé měkké hrbolky na bříškách prstů a na nohou.

Jak se potvrdí...

Diagnózu infekční endokarditidy stanovuje lékař až po pečlivém vyšetření a zvážení všech ostatních možností. Projevy endokarditidy nejsou vždy zcela typické. Lékař si proto musí všímat detailů. Kromě přímého poškození srdce se mohou přidávat i známky embolizace částí vegetace do jiných částí organismu. Celkový obraz vzniká až poskládáním jednotlivých střípků.

Podezření na onemocnění vzniká v případě nálezu zvýšené tělesné teploty a srdečního šelestu. Jednotlivé srdeční oddíly, chlopně a případné vegetace zobrazí echokardiografické vyšetření. Přítomnost baktérií v krvi prokáže mikrobiologie.

Biochemická a hematologická analýza vzorků krve a moči ukáže zvýšené koncentrace známek zánětu. Jedná se však spíše o pomocná vyšetření, která doplňují ostatní nálezy.

Jak se léčí...

Cílem léčby endokarditidy je vymýcení všech škodlivých bakterií z krve. Za tím účelem se podávají různé kombinace antibiotik. Léčbu zahajuje lékař již při podezření na endokarditidu a zhotovení základních vyšetření. Později je možné zvolená antibiotika vyměnit podle vyšetřené citlivosti mikroorganismů odpovědných za infekci. Celková doba léčby dosahuje 4 až 8 týdnů.

Při neúspěšnosti léčby a známkách poškození chlopní a srdečního selhávání přichází v úvahu chirurgická terapie (náhrada chlopně).

Co dál...

Činností bakterií dochází k poškození endokardu. V případě chlopní hrozí riziko roztržení nebo odtržení jejich závěsného aparátu. Porucha funkce chlopně vede k srdečnímu selhávání. Vegetace jsou velmi křehké. Působením krevního toku dochází k jejich odlamování a embolizaci do tepen. Nejčastěji hrozí vmetení úlomků do mozku, ledvin nebo sleziny. Ve vzdálených orgánech dochází vlivem embolizace ke nedokrvení a pomnožení bakterií. Infekce v krevním oběhu může vést k celkové sepsi, selhání orgánových systémů a úmrtí nemocného.

Infekční endokarditida může zanechat trvalé následky i po vyléčení infekce. Příčinou jsou obvykle vady chlopní a postižení orgánů, do kterých embolizovaly části infikovaných vegetací. Nedostatečně vyléčená infekce s pozůstatky baktérií v krvi může v krátké době propuknout znovu.

Vyhlídky nemocného na úspěšné uzdravení závisí na druhu baktérií, přítomnosti postižení chlopní a event. dalších komplikací. Přes veškerou léčbu 20 až 30 procent všech nemocných s endokarditidou na následky svého onemocnění umírá.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Infekční endokarditida obvykle nepostihuje zdravé srdce. Nejčastěji vzniká u pacientů, kteří:
  • jsou nositeli umělé chlopenní náhrady
  • již endokarditidu prodělali
  • v minulosti trpěli revmatickou chorobou
  • mají vrozenou chlopenní vadu
V těchto případech je nutná ochrana před rozvojem zánětu. Spočívá v preventivním podávání antibiotik před všemi zákroky, které jsou spojeny s rizikem vniknutí většího množství baktérií do krevního oběhu. Typicky se jedná například o trhání zubů, zavádění cévky do močového měchýře nebo chirurgické odstranění podkožního abscesu. Předepsaná dávka antibiotika má za úkol snížit riziko usazení bakterií v srdci. Informujte lékaře o případné přítomnosti popsaných stavů ve své anamnéze a poraďte se s ním o nutnosti preventivního podání antibiotik.

Doporučujeme

Čtěte více

Infekce močových cest

Infekce močových cest je přítomnost a množní mikroorganismů v ledvinách,...

Infekce močových cest - proč jsou častější u žen?

"Neseď na zemi, ať si nenachladíš měchýř," napomínají matky své dcery. Mají...

Infekce na zdravotníky číhá v práci častěji, než se zdá

Každý pacient je potencionálním nosičem infekčního onemocnění. Zdravotníci by...

Infekce se může skrývat i v ústřicích

Nemoci po koupání v moři odborníci v posledních letech zaznamenávají stále častěji.

Infekce v kostce ledu aneb Vyhněte se cestovatelským průjmům

Střevní zánět může pobyt v cizí zemi velmi znepříjemnit. Proto pokud cestujete...

Infekce žloutenkou aneb Kdo by se měl mít na pozoru

Hepatitidy jsou skupinou nepříjemných virových onemocnění, která se v životě...

Infekce žloutenkou typu C může působit jako ochrana před další nákazou

Pokud jste byli nakaženi virovou žloutenkou typu C (hepatitida C) a pak virus...

Infekce žloutenky zesiluje nežádoucí účinky léčby HIV

Čínští vědci v Pekingu zkoumali, zda u pacientů s HIV nedochází kvůli jejich...

Infekční a alergická rýma současně: mám očekávat komplikace?

Alergickou rýmu zná mnoho lidí z vlastních zkušeností, stejně jako některé z...

Infekční bouře žlučových cest

U lidí trpících některým ze střevních zánětů se často objeví i tzv. extraintestinální...

Infekční choroby neznají hranice, buďte ve střehu!

O některých infekčních nemocech si už odborníci mysleli, že patří jen do učebnic...

Infekční komplikace atopického ekzému

Ekzém není jen nepříjemný, může být i nebezpečný. Třeba v případě, že jeho léčbu...

Infekční mononukleóza

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních...

Infekční mononukleóza - vznik, projevy a léčba

Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky...

Infekční žloutenkou se od psa nenakazíte, z kostky ledu ano

Infekční žloutenka neboli virová hepatitida A je akutní virové onemocnění jater,...

Informace hrají při léčbě RS klíčovou roli. Uchovejte je a ve správný okamžik předejte lékaři

Jak zefektivnit kontrolu u lékaře? Ušetřit čas sobě i jemu a zároveň při předávání...

Informace k tématu prasečí chřipky

Vzhledem k výskytu prasečí chřipky ve světě poskytujeme občanům informace, které...

Informace o pylech hledejte na internetu

Počátky monitorování výskytu pylů v ovzduší sahají do roku 1873, kdy doktor...

Informujte pacienty

Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. To je ale obecně...

Infrasauna pomáhá kardiakům snížit tlak

I nemocní se srdcem si mohou v zimních měsících dopřát řadu relaxačních metod,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#