Jaký druh rakoviny mě může ohrozit?

V životě se s rakovinou setká každý třetí člověk v republice, a každý čtvrtý na ni umírá. Vědět proto o větší náchylnosti k určitému typu zhoubného bujení a moci zaměřit prevenci správným směrem může prodloužit spokojený život komukoli z nás.
Rakovinu ovlivňuje mnoho faktorů, např. infekce
Rakovinu ovlivňuje mnoho faktorů, např. infekce

Určit viníka není snadné

U naprosté většiny nádorů není určena jediná příčina, nádory jsou multifaktoriální, to znamená, že příčin je více a v různém poměru se na vzniku rakoviny podílejí.
Dají se zařadit do několika skupin:

  • genetické faktory (neboli dědičné zatížení) – významně určují kvalitu imunitního systému, který je v rozvoji rakoviny klíčový, a pokud je v rodině vyšší výskyt nějakého typu rakoviny, lze předpokládat větší pravděpodobnost výskytu tohoto typu u každého jejího člena
  • životní styl zahrnující hlavně skladbu potravy, pohyb a rizikové chování jako nadměrné užívání návykových látek apod.
  • infekce – u některých nádorů byly jako příčina zjištěny viry (například u rakoviny děložního čípku) nebo bakterie (u karcinomu žaludku), ale také chronický zánět může po určité době přejít v zhoubné bujení
  • životní prostředí a míra jeho zamoření rakovinotvornými látkami

Nejčastěji se o své náchylnosti lidé dozvídají, pokud se určitý typ nádoru v rodinně objevuje výrazně častěji než v běžné populaci. Většinou to souvisí s dědičným zatížením, a řešením pak mohou být v některých případech časté kontroly u lékaře. Při těch je možné eventuální vznik nádoru podchytit v časném stadiu, což významně zvyšuje šance na vyléčení.

Chování rozhoduje

Od rodičů kromě genů získáváme i osobní návyky a životní styl. A ty u běžné populace ovlivňují zdraví, a tedy i náchylnost k rakovině významnou měrou, a jsou nejvíce ovlivnitelné námi samými. Nejčastějšími návyky a zlozvyky, jež nás činí výrazně náchylnějšími ke vzniku nádoru, jsou:

  • kouření – karcinom plic
  • mnoho uzenin a málo vláknité stravy – karcinom tlustého střeva
  • nadměrné užívání alkoholu – karcinom jater a jícnu

Místo, kde žijeme, pracujeme a jíme, hraje také nemalou roli. Pokud se v místě našeho bydliště nebo pracoviště dlouhodobě zvýšeně objevuje určitý typ nádoru, máme vyšší pravděpodobnost vzniku nádoru i my. Nejčastěji se varuje před ropnými produkty a jinými chemickými látkami.

O tom, jestli u nás zhoubné bujení propukne, rozhoduje mnoho věcí, a nikdo nemá nic jisté. Základní prevenci v podobě zdravého životního stylu a pravidelné prohlídky u lékaře by měl provádět každý z nás.

(zep)

Líbí se vám článek?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x