#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mýty o zácpě

Medicína 22.9.2008

Vědci z berlínské univerzity ve svém článku v časopisu The American Journal of Gastroenterology popřeli mnoho mýtů o zácpě, například důležitost vlákniny a dostatku tekutiny pro prevenci zácpy a škodlivost projímadel.

WC
WC

Teorie autointoxikace

Zácpa je jednou z nejčastějších zažívacích obtíží ve Spojených Státech a Západní Evropě. Jen ve Spojených Státech každoročně navštíví lékaře kvůli těmto potížích až 2,5 miliónu pacientů.

Na základě několika vědeckých studií došel autor jejich analýzy k závěru, že neexistuje důkaz pro tzv. teorii autointoxikace organismu škodlivými látkami, vstřebávajícími se z hromadící se stolice.

Zácpa a menstruační cyklus

Vědci se rovněž domnívají, že vliv pohlavních hormonů na funkci trávicího systému během menstruačního cyklu je minimální. Jinak je tomu během těhotenství, kdy tyto hormony opravdu mohou zpomalovat pasáž střevem.

Víc vlákniny či projímadla

Vliv nedostatečného obsahu vlákniny na chronickou zácpu je prý rovněž minimální. Přestože někteří pacienti z vysokého příjmu vlákniny profitují, naopak u mnoha pacientů s úpornou zácpou může dojít po zvýšení příjmu vlákniny ke zhoršení zácpy. Neexistuje ani důkaz o pozitivním vlivu velkého množství tekutin na zácpu.

Zácpa může být ve stáří způsobena nedostatečnou fyzickou aktivitou. Pokud jsou projímadla užívána v doporučených dávkách, nedochází většinou k narušení tračníku. Přestože zácpa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, neexistují informace o vlivu stimulačních projímadel na riziko této rakoviny.

Zdroj:
Am J Gastroenterol. 2005;100:232-242

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#