#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Není opar jako opar…

Medicína 28.5.2007

Herpes simplex patří mezi nejvíce rozšířená virová onemocnění člověka. Onemocnění se projevuje charakteristickými změnami na kůži i sliznicích, odkud se virus může přenést na další osoby.

Polibek,muž,žena,intimní,sex,láska
Polibek,muž,žena,intimní,sex,láska

Jak se lze nakazit?

Zdrojem herpetických virů jsou lidé, jejichž sekrety z úst a genitálu obsahují HSV-1 nebo HSV-2. Velké množství viru obsahují zejména sekrety osob se zjevnou herpetickou infekcí, ale zdrojem nákazy mohou být i nosiči viru bez známek onemocnění.

#IMG#

K přenosu HSV-1 dochází zejména slinami při líbání dětí, popřípadě i potřísněnými hračkami a jinými předměty. HSV-2 se přenáší hlavně pohlavním stykem. U osob homosexuálních nebo bisexuálních jsou časté infekce na konečníku nebo kolem něj.

Se způsobem přenosu původců herpetických infekcí souvisí i věkový výskyt nákazy. K infekcím HSV-1 dochází zejména u batolat a malých dětí, kdežto výskyt infekce HSV-2 stoupá mezi 14. a 29. rokem života, což souvisí se sexuální aktivitou. Opakované infekce rtů a krajiny kolem úst se objevují asi u 40 % populace. Na vypuknutí onemocnění může mít vliv více faktorů, mezi něž patří horečka, slunění, menstruace a emoční stres.

Jak onemocnění probíhá?

Mezi primární herpetické infekce vyvolané HSV-1 patří akutní herpetická gingivostomatitida (zánět dásní a úst), herpetická faryngitida (zánět hltanu) a herpetická infekce oka. Nejčastější je herpetická gingivostomatitida. Jedná se o onemocnění batolat a malých dětí, které začíná horečkou, bolestmi v krku a otokem hltanu. Na sliznicích ústní dutiny, měkkého patra a na rtech se tvoří velmi bolestivé puchýřky. Dětem vytékají sliny koutkem úst. Bolest, nechutenství a horečnatý stav přispívají ke vzniku dehydratace.

Toto onemocnění odezní obvykle v průběhu 10–14 dnů bez následků. Z infekcí, které obvykle vyvolává HSV-2, je to herpes genitalis a primární perianální a anální herpes (lokalizovaný v oblasti na konečníku a kolem něj). Genitální herpes se manifestuje po 2-7denní inkubační době herpetickou vyrážkou: u žen na vulvě, hrázi, vagině a děložním čípku, u mužů na žaludu penisu. Puchýřky se rychle mění ve vřídky. Zánětlivé změny mohou trvat i několik týdnů.

Jaká je léčba?

Největším úspěchem v terapii herpetických infekcí byl objev antivirotika, který je účinný prakticky u všech forem onemocnění. Po aplikaci se rychle zastavuje tvorba puchýřků, zrychluje se zasychání s tvorbou krust. Při běžném oparu na rtu vystačíme s vysušujícími prostředky, jako je pasta zincum oxidatum.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#