#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Laryngitida - zánět hrtanu, který může vést ke ztrátě hlasu

19.1.2019

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem. Po vyléčení nevzniká trvalá imunita.

hrtan
Nejčastější příčinou laryngitidy je virová infekce horních cest dýchacích.

Co jste možná netušili...

Hlas vzniká rozkmitáním hlasivkových vazů vzduchem proudícím z Vašich plic. Po svém vzniku zvuk rezonuje v dýchacích cestách a šíří se dutinou ústní ven. Charakteristický tón a barvu Vašeho hlasu způsobuje anatomické uspořádání Vašich dýchacích cest a nosních dutin. Za změnu a zastření hlasu, chrapot, odpovídá porucha vibračních schopností hlasivek nebo změna uspořádání dýchacích cest způsobená například otokem.

V dávné minulosti se respirační problémy léčily inhalováním hořícího kadidla. Mezi oblíbené a osvědčené byliny pomáhající při dýchacích obtížích patřila lékořice, mák setý nebo rostliny s roztodivnými názvy jako pískavice řecké seno a kozinec.

Laryngitida často postihuje i batolata a děti předškolního věku. Během roku se vyskytuje hlavně ve dvou velkých vlnách v jarních a podzimních měsících. Po vyléčení nevzniká trvalá imunita. To znamená, že laryngitidou můžete onemocnět i několikrát po sobě.

Jak vzniká...

Nejčastější příčinou laryngitidy je virová infekce horních cest dýchacích. Na jejím vzniku se mohou vzácně podílet i bakterie. Zánět hrtanu obvykle nevzniká samostatně. Provází onemocnění průdušek, zápal plic nebo chřipku.

Kromě mikrobů může zánět hrtanu vyvolat i nadměrné namáhání hlasivek (třeba při překřikování hlasité hudby na diskotéce nebo fandění na sportovním zápase). Nemocí jsou ohroženi i zpěváci po náročném koncertě. Zánět vzniká po podráždění hrtanu cigaretovým kouřem při aktivním kouření nebo po pobytu v zakouřených místech. Náchylnost k onemocnění zvyšuje i znečištěné ovzduší. Některé laryngitidy jsou způsobeny alergickou reakcí.

Jak se projevuje...

K nejvýraznějším příznakům laryngitidy patří celková slabost, chrapot a obtížné mluvení. Na přechodnou dobu můžete úplně ztratit hlas. Bolí Vás v krku, máte horečku (nad 39 stupňů Celsia) a trápí Vás suchý štěkavý kašel. Nepříjemný pocit v krku a na hrudníku Vás neustále nutí k odkašlávání. Oteklá sliznice Vašich dýchacích cest bolí a znesnadňuje Vám polykání. Obtížně se nadechujete, při dýchání se z Vás ozývá pískání.

Dušnost se obvykle zhorší v pozdních večerních hodinách. Laryngitida je často důvodem, proč se vydáte v noci na pohotovost. Závažnost obtíží závisí na stupni zánětu. Otok hrtanu může v nejtěžších případech způsobit dušení. Zvláště u dětí může být obraz onemocnění velmi kritický. Při jakémkoliv zhoršení obtíží nebo počínajících známkách dušení (obtížné dýchání, promodrávání) raději okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak se potvrdí...

Základem diagnostiky je vyšetření Vašeho celkového stavu a pohled do krku (laryngoskopie). Tam lékař uvidí charakteristické zduření hlasivek a sliznice hrtanu. K odhalení příčiny obtíží přispěje už vylíčení začátku a charakteru obtíží. Rozbor Vaší krve prokáže probíhající zánět. Budete mít zvýšenou sedimentaci a známky zánětu.

Při podezření na případnou doprovodnou bakteriální infekci při virovém zánětu hrtanu může lékař požadovat mikrobiologické vyšetření. Udělá Vám výtěr z krku.

Jak se léčí...

Cílená léčba virové laryngitidy neexistuje. Úlevu od obtíží Vám přinese hlasový klid a inhalace. Teplotu můžete snížit paracetamolem nebo brufenem. Léky Vám také pomohou zmírnit bolest. Při úporném kašli Vám lékař na noc předepíše antitusika.

Laryngitida u dětí může probíhat velmi dramaticky. Při akutním záchvatu přesto zachovejte klid. Je několik věcí, které můžete pro své dítě udělat sami doma. Při náhlých dýchacích obtížích ze všeho nejdřív otevřete okna dokořán. Ač se Vám to může zdát nelogické, je potřeba, abyste v bytě udělali průvan. Do blízkosti postýlky dítěte pověste mokré prostěradlo. Dýchací obtíže při laryngitidě totiž až zázračně zlepší studený a vlhký vzduch.

Na krk nemocného s laryngitidou patří Priessnitzův obklad. Plena namočená ve studené vodě a jen lehce přikrytá suchou látkou sníží otok dýchacích cest. Obklad je vhodné po 15 minutách vyměnit. Zklidněte dítě, buďte v jeho blízkosti a povídejte si s ním. Nenuťte jej zbytečně ležet. Při obtížném dýchání může být vhodnější poloha v sedu. Podejte lék na snížení teploty (nejlépe paracetamol).

Co dál...

Akutní virová laryngitida se obvykle po několika dnech sama zahojí. V opačném případě se mohla přidat bakteriální superinfekce. To znamená, že se na virem oslabené sliznici dýchacích cest usadily a rozmnožily bakterie. Pak je vhodné zahájit léčbu antibiotiky.

Laryngitida patří sice mezi běžné, ale zároveň také velmi závažné onemocnění. V nejtěžších případech ohrožuje zejména dětské pacienty udušením. V případě, že si nevíte při náhlém vzniku obtíží sami rady nebo se stav Vašeho dítěte nelepší nebo dokonce zhoršuje, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Nejlepším způsobem prevence laryngitidy je úprava domácího prostředí. Ve většině domácností panuje teplo a nadměrné sucho. Takové podmínky dráždí Vaše dýchací cesty a oslabují jejich obranyschopnost. Použijte speciální zvlhčovače vzduchu instalované na topení, nebo pověste do místnosti vlhký ručník. Nekuřte. Cigaretový kouř dráždí dýchací cesty a snižuje jejich samočistící schopnost.

Zvyšte svoji fyzickou aktivitu. Pravidelným pohybem a otužováním zlepšíte odolnost svého organismu. Ideální je pohyb na zdravém vzduchu mimo městská centra.

Po zvýšené námaze dopřejte svým hlasivkám dobu na zotavení. Nemluvte. Nesnažte se ani šeptat, zatížili byste své hlasivky dokonce víc než běžnou řečí. Pijte dostatek tekutin, minimálně 2 litry denně. Zvlhčení Vašich hlasivek pomůže cumlání kyselých bonbónů nebo žvýkání žvýkačky. Kouření a alkohol riziko laryngitidy zvyšují. Zkuste se jim vyhnout, nebo je alespoň významně omezit.

Doporučujeme

Čtěte více

Kyselina α-lipoová – balzám na bolavá záda

Potíže se zády představují jeden z mála zdravotních problémů, se kterým se dřív...

Laboratorní vyšetření klíštěte: má smysl?

Pokud máte rádi ve všem jasno hned a zároveň vás děsí všechny choroby, které...

Lační po krvi a ohrožují zdraví. Sezóna klíšťat a komárů začíná!

Na jaře a v létě roste riziko kousnutí nebo štípnutí různým hmyzem. Nejvíce...

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť....

Láká vás sexuální turistika? Pozor na nechtěný „dárek“ s následky na celý život

<p>Asi pětina cestovatelů přiznává, že během svého cestování zažila příležitostný...

Laparoskopie

Laparoskopie je miniinvazivní vyšetřovací metoda, při níž se kamerou se speciální...

Laparoskopie odhaluje příčiny neplodnosti

Laparoskopie je jedna z vyšetřovacích a zároveň léčebných metod. Používá se...

Laronův syndrom: když děti nerostou tak, jak mají

V roce 1999 popsali vědci poprvé tři případy dětí, jež vypadaly, jako by trpěly...

Larvičky dokážou ránu vyléčit mnohdy rychleji než lékař

<p>Někdy se rány, jako například proleženiny, bércové vředy a defekty u syndromu...

Larvy vs. gel – Co si poradí s bércovými vředy lépe?

Tahle dlouhodobá obtíž trápí mnoho pacientů. Bércové vředy se navíc léčí těžce...

Laryngofaryngeální reflux – onemocnění časté, a přece neznámé

Trochu krkolomný termín laryngofaryngeální reflux popisuje situaci, kdy kyselý...

Laryngoskopie

Laryngoskopie je vyšetření užívané k&nbsp;nahlédnutí dovnitř Vašeho hrtanu....

Laser aneb Nekrvavá chirurgie očí

Existují tři možnosti, jak glaukom léčit: medikamentózní (léky ve formě kapek...

Laser na lupénku účinkuje výborně. Záleží ovšem na jeho druhu

Není to tak dávno, co se u pacientů s lupénkou začala využívat nová léčebná...

Láska k alkoholu aneb Jak poznat závislost

Ráno panáček na povzbuzení, v poledne dorovnat hladinku a večer pár skleniček...

Láska k alkoholu vás může připravit o oči i játra

Není alkohol jako alkohol. Stejně jako v poslední době tolikrát skloňovaný metanol...

Láska k tabáku ohrožuje plodnost

Pokud plánujete stát se rodiči, zamyslete se nad tím, zda nepřestat s kouřením....

Láska k tabáku zhoršuje hojení kůže

Že má kouření negativní vliv na dýchání, kardiovaskulární systém i plodnost,...

Láska k tabáku znamená předčasné stárnutí

Kuřáci mají nejen problémy s dýcháním, ale také se zrychleným stárnutím. Může...

Láska prochází srdcem

Možná vás už někdy napadlo, proč srdce zobrazované jako symbol lásky se tak...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#