#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otrava organofosfáty

Medicína 30.1.2008

Nejčastější složkou insekticidů jsou organofosfáty. Jejich smrtelná dávka (konkrétně parathionu) je pro dospělého 100 mg, pro pětileté dítě pouze 2 mg.

bolest břicha
bolest břicha

Jaké jsou příznaky otravy?

Příznaky otravy nastoupí 30–60 minut po příjmu jedu. Nejdříve se dostaví nechutenství, závratě, úzkost a porucha zaostřování obrazu. Přidá se křečovitá bolest v břiše, průjem, zpomalení srdeční akce, pacient slzí, sliní a zvrací. Dalšími symptomy otravy jsou třes a záškuby svalů, později svalová slabost. Příčinou smrti obvykle bývá ochrnutí dýchacího svalstva. Těžká otrava, která se projevuje podrážděností, zmateností, křečemi a kómatem, postihuje rovněž mozková centra.

#IMG#

Jaká je léčba?

Co nejdříve odstraníme kontaminovaný oděv, kůži a vlasy omýváme vodou a mýdlem, odstraníme jed zpod nehtů. Spojivkový vak vyplachujeme velkým množstvím vody nebo fyziologického roztoku. Nevyvoláváme zvracení pro nebezpečí křečí a zástavy dechu. Doporučuje se výplach žaludku. Podáme aktivní uhlí. Projímadlo není nutné, pokud se dostavil průjem z otravy. Pacienta je třeba intubovat a pečovat o plicní ventilaci.

Otrava herbicidy

Herbicidy jsou dipyridinové deriváty. Po požití poškozují sliznici trávicího traktu, parenchym ledvin a vyvolávají nekrózy v mozku. Dávka 2–4 g bývá smrtelná.

Jaké jsou příznaky otravy?

Pacient má po požití pálení v ústech a bolesti v krku. Brzy se dostaví nevolnost a zvracení, bolesti břicha. Po 2–5 dnech se objeví zvracení krve, vředy na jazyku, hltanu a jícnu, následuje selhání ledvin a jater. Po 10–15 dnech se vyvine plicní fibróza končící i smrtí.

Léčba

Doporučuje se co nejdříve podat suspenzi bentonitu a pak opatrně vypláchnout žaludek. Dávka bentonitu se opakuje několikrát denně po dva dny. Při podezření na syndrom dechové tísně je třeba pacienta zaintubovat a zahájit řízenou plicní ventilaci.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#