#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Otrava paracetamolem a ibuprofenem

Medicína 28.5.2007

Paracetamol je jedno z nejběžnějších léčivých látek proti zvýšené teplotě a bolesti. Vyskytuje se v různých přípravcích. Dojde-li k předávkování touto látkou, může dojít k poškození jater i ledvin. Dávka toxická pro játra je více než 140 mg/kg hmotnosti. Smrtelné následky může mít již dávka 3 g u dětí, 7g u dospělých, u alkoholiků dokonce pouze 4-6 g.

léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce
léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce

Jak se otrava projevuje?

Příznaky otravy paracetamolem mívají třífázový průběh. Za několik hodin se objevuje nevolnost a zvracení, někdy dosti úporné. Ve druhé fázi se přechodně objeví zlepšení, za 1-2 dny však může dojít k selhání jater, které je spojené s poškozením mozku. To může mít smrtelný konec.

#IMG#

Jaká je léčba?

Jako první pomoc se podává aktivní uhlí. Nutné je však co nejdříve podat protilátku N-acetylcystein, a to v dávce 140 mg/kg hmotnosti pro ústní podání a 300 mg/kg/den pro injekční podání.

Léčivá látka ibuprofenum je obsažena v nesteroidní antirevmatikum se silnými účinky proti zánětu, zvýšené teplotě a bolesti. Je přítomna v řadě přípravků. Její toxicita je naštěstí nízká, k otravě dochází po dávce 3,6 g u dětí, k uzdravení došlo u dospělých i po dávce 16-24 g.

Jak se otrava projevuje?

Otrava se projeví nevolností, zvracením, bolestmi břicha, podchlazením, bolestmi hlavy, nespavostí, závratěmi, poruchou vědomí. Může dojít i k bezvědomí, někdy náhlému. Postižení mají nízký tlak, může u nich dojít až k zástavě dechu, otoku plic a mozku.

Jaká je léčba?

Specifický protijed neexistuje, základem léčby je opakované podávání aktivního uhlí po 4 h, se současnou léčbou příznaků.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#