Ovčím mlékem proti osteoporóze!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.4.2010
  • Aktualizace: 23.4.2010
  • Osteoporóza

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

Ovčí sýr patří k vydatným zdrojům vápníku
Ovčí sýr patří k vydatným zdrojům vápníku

Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka. Jenže není mléko jako mléko, různé druhy mléka obsahují různé množství vápníku.

Na co vápník?

Vápník v těle zajišťuje řadu funkcí. Zabezpečuje pevnost kostí, snižuje dráždivost nervů a svalů, je nezbytný pro stahování svalů a u žen po porodu ke kojení. Jeho nedostatek u dětí způsobí křivici, u dospělých tzv. osteomalacii, osteoporózu. U dětí i dospělých dochází při jeho nedostatku ke křečím.

Nenahraditelné mléko

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti. Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.

Kravské mléko – u nás asi nejrozšířenější. Je hlavním zdrojem vápníku, což je jeho nezastupitelná úloha. Obsahuje také vysoké množství mléčného cukru, který podporuje růst střevních mikroorganismů a ty potom zvyšují dostupnost některých jiných živin. Oproti jiným mlékům je ale pro člověka hůře stravitelné a řada lidí kravské mléko nesnese.

 

Kozí mléko – je velmi dobře stravitelné, má mnoho vápníku, ale ne každý snese typickou vůni. Také záleží na krmivu pro kozy, protože do jejich mléka přechází více jedů než do mléka kravského.

Ovčí mléko – co do stravitelnosti je na tom stejně dobře jako mléko kozí. Proto je vhodné nejen jako zdroj vápníku, ale i pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru. Ovčí mléko se používá hlavně k výrobě sýrů, které by měly být běžnou součástí jídelníčku.

Sójové mléko – vyrábí se vyluhováním sójových bobů ve vodě. Samo o sobě neobsahuje vápník skoro žádný. Ten se do něj během výroby dodatečně přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu. Jeho výhodou je vysoké množství železa a málo cholesterolu.

Sójovým mlékem v žádném případě nelze plnohodnotně nahradit jiná mléka. Pokud ale sáhnete po tom kravím anebo lépe ovčím či kozím, vaše kosti budou spokojené.

Obsah vápníku v různých mlécích
Kravské mléko 100–120 mg/100 g
Kozí mléko 150–170 mg/100 g
Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
Sójové mléko 4–78 mg/100 g

(syna)

Zdroj:
Dragounová Hedvika, Hejtmánková Alena, Kouřimská Lenka: Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě, katedra kvality zemědělských produktů, katedra chemie FAPPZ, ČZU Praha
Dostálová J.: Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů, Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha Jaroslav Racek et al.: Klinická biochemie

Líbí se vám článek?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x