#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ovčím mlékem proti osteoporóze!

Osteoporóza 23.4.2010

Přestože lidé stále nejvíce konzumují mléko kravské, pro naše kosti je nejvydatnější mléko kozí a také ovčí. Proto je důležité zařadit výrobky z těchto mlék do běžného jídelníčku.

Ovce,počítání oveček
Ovce,počítání oveček

Vápník je nezbytný prvek pro lidské tělo. Denně přijmeme asi 1 gram vápníku, ale ve střevu se ho vstřebá méně, kolem 35–50 %. Nejvíce vápníku získáváme z mléka. Jenže není mléko jako mléko, různé druhy mléka obsahují různé množství vápníku.

Na co vápník?

Vápník v těle zajišťuje řadu funkcí. Zabezpečuje pevnost kostí, snižuje dráždivost nervů a svalů, je nezbytný pro stahování svalů a u žen po porodu ke kojení. Jeho nedostatek u dětí způsobí křivici, u dospělých tzv. osteomalacii, osteoporózu. U dětí i dospělých dochází při jeho nedostatku ke křečím.

Nenahraditelné mléko

Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti. Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.

Kravské mléko – u nás asi nejrozšířenější. Je hlavním zdrojem vápníku, což je jeho nezastupitelná úloha. Obsahuje také vysoké množství mléčného cukru, který podporuje růst střevních mikroorganismů a ty potom zvyšují dostupnost některých jiných živin. Oproti jiným mlékům je ale pro člověka hůře stravitelné a řada lidí kravské mléko nesnese.

Kozí mléko – je velmi dobře stravitelné, má mnoho vápníku, ale ne každý snese typickou vůni. Také záleží na krmivu pro kozy, protože do jejich mléka přechází více jedů než do mléka kravského.

Ovčí mléko – co do stravitelnosti je na tom stejně dobře jako mléko kozí. Proto je vhodné nejen jako zdroj vápníku, ale i pro lidi s nesnášenlivostí mléčného cukru. Ovčí mléko se používá hlavně k výrobě sýrů, které by měly být běžnou součástí jídelníčku.

Sójové mléko – vyrábí se vyluhováním sójových bobů ve vodě. Samo o sobě neobsahuje vápník skoro žádný. Ten se do něj během výroby dodatečně přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu. Jeho výhodou je vysoké množství železa a málo cholesterolu.

Sójovým mlékem v žádném případě nelze plnohodnotně nahradit jiná mléka. Pokud ale sáhnete po tom kravím anebo lépe ovčím či kozím, vaše kosti budou spokojené.

Obsah vápníku v různých mlécích
Kravské mléko 100–120 mg/100 g
Kozí mléko 150–170 mg/100 g
Ovčí mléko 160–180 mg/100 g
Sójové mléko 4–78 mg/100 g

(syna)

Zdroj:
Dragounová Hedvika, Hejtmánková Alena, Kouřimská Lenka: Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě, katedra kvality zemědělských produktů, katedra chemie FAPPZ, ČZU Praha
Dostálová J.: Srovnání výživové hodnoty kravského mléka a sójových nápojů, Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT Praha Jaroslav Racek et al.: Klinická biochemie

Doporučujeme

Čtěte více

Nástup do školy jako příčina zhoršení alergie

Brány škol se otevírají a pro žáky a studenty začíná další školní rok. Usednutí...

Návykové látky ovlivňují průběh chronické hepatitidy C

Průběh onemocnění chronickou hepatitidou typu C je velmi individuální. U někoho...

Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu

Čím dál tím více mladých dívek a žen odsouvá manželství a založení rodiny na...

Neklidné "alkoholové" děti

Jestli si v současné době myslíte, že vám uklidňující účinek alkoholu pomáhá...

Někteří kuřáci by se cigarety rádi vzdali postupně, nikoli naráz

Někteří kuřáci mají pocit, že postupné snižování počtu vykouřených cigaret je...

Nevolnost může být projevem salmonelózy i abstinenčních příznaků

Nevíte, jestli se před toaletní mísou předklonit, nebo rozepínat kalhoty, protože...

Nežádoucí reakce po kontaktu kůže s potravinami

Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování...

Nežádoucí účinky alternativní mediciny

Alternativní medicína je stále populárnější v diagnostice a léčbě alergických...

O svatém Valentýnu na alergiky číhá nebezpečí

Únor je v naší zeměpisné šířce ještě měsícem poměrně chladným, často plným sněhu....

Ovlivní opatření, prováděná ke snížení alergenů ve školních budovách, také množství alergenů kočičí srsti?

Ve Švédsku není ve školních budovách povoleno chovat žádná zvířata. I přesto...

Partner má virovou hepatitidu C – co teď? Motivujte ho k léčbě!

Virová hepatitida C je onemocnění, které bylo identifikováno a pojmenováno...

Po rozvodu astmatikem?

Je prokázáno, že stres ovlivňuje průběh astmatu. Znamená to tedy, že třeba neurotici...

Pobyt u moře: zátěž, nebo relaxace pro křečové žíly?

<p> Přinášíme vám několik tipů, s čím vyrazit k moři a na co dbát, aby i vašim...

Pomůže princip působení GABA aminokyseliny v léčbě zvýšených hladin prolaktinu?

Většina jevů v přírodě je dána působením protikladných sil. Ať už je to dobro...

Potraviny s histaminem mohou být pro alergika rizikové

Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak...

Používání chlorových přípravků při úklidu domácnosti a riziko alergických respiračních onemocnění

Dezinfekční a bělicí přípravky obsahující chlor inaktivují nebo jinak likvidují...

Práce na směny může být zdrojem vzniku deprese

Na pracovišti se směnným provozem zaměstnanec může často podléhat depresím....

Prevalence nedostatku vitaminu D u pacientů s osteoporózou

V poslední době se objevují zprávy o tom, že v populaci stoupá prevalence nedostatku...

Probiotika chrání před ekzémem. Ale jen částečně

Složení střevní mikroflóry je u lidí s atopickým ekzémem pravděpodobně odlišné...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#