Pacienti s nádorovým onemocněním jsou ohroženi podvýživou

Každý zhoubný nádor, i pokud je léčitelný, znamená pro pacienta dlouhodobé onemocnění a náročnou léčbu. Léčba ozařováním i chemoterapie mohou způsobovat nechutenství a zažívací obtíže a tím dále přispívají ke vzniku podvýživy.

Správnou výživu by měl pomoci stanovit lékař nebo dietní sestra
Správnou výživu by měl pomoci stanovit lékař nebo dietní sestra

Výživa šitá na míru

U některých typů nádorů je vznik podvýživy pravděpodobnější než u jiných. Velké riziko z tohoto hlediska znamenají především nádory trávicího traktu a také nádory v oblasti hlavy a krku, především u těch pacientů, kteří podstupují radioterapii (léčbu ozařováním). Nejlepší je vznik podvýživy vůbec nedopustit a zvláště u „rizikových“ nádorů se na kvalitu výživy zaměřit hned zpočátku onemocnění.

Výsledky odborné studie nedávno prokázaly, že individuální poradenství v oblasti výživy, kdy se pacientovi věnuje nutriční specialista a předepisuje mu výživu „na míru“, je v prevenci vzniku podvýživy velmi účinné. Zatímco u pacientů se standardní léčbou se jejich podvýživa v průběhu onemocnění postupně prohlubovala, u pacientů, kterým byla věnována individuální nutriční péče, se stav jejich výživy postupně zlepšoval.

Doporučené téma: Léčba bolesti

Poslední článek:
Co dělat, když má dítě horečku?
Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte, co všechno může horečku vyvolat a...  zobrazit téma

Výživa onkologicky nemocných

Výživa konkrétního pacienta závisí na druhu jeho onemocnění a aktuálním zdravotním stavu. V první řadě je důležité správně určit denní dávku energie a bílkovin, kterou pacient potřebuje. Doporučený energetický příjem a orientační složení jídelníčku by i u pacientů, kteří nejsou hospitalizovaní, měl pomoci stanovit lékař nebo dietní sestra. Dále je ve většině případů vhodné dodržovat následující pravidla:

  • Stravu podáváme v malých dávkách vícekrát denně.
  • Strava by měla být lehce stravitelná, ale zvláště u některých nádorů je nutné dbát na to, aby se také snadno polykala. Potíže s jezením a polykáním mohou způsobit, že pacient odmítá potravu, a tím zbytečně zvyšují riziko vzniku podvýživy.
  • Pokud není nějaká potrava ze zdravotních důvodů pro pacienta vysloveně škodlivá (což se stává málokdy), má osobní přání pacienta vždy přednost před poučkami stanovujícími, co je vhodné a co nikoliv.
  • I hůře stravitelné jídlo můžeme pacientovi dopřát, avšak v menším množství.

(vek)

Zdroj: van den Berg M. G. et al: Comparison of the effect of individual dietary counselling and of standard nutritional care on weight loss in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy. Br J Nutr. 2010 Sep; 104 (6): 872–7.

Líbí se vám článek?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x