#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Panická porucha

Medicína 28.5.2007

Panická porucha postihuje asi 2,4 miliónů Američanů. Většinou začíná v průběhu adolescence a rané dospělosti. Je dvakrát častější u žen než u mužů.

Žena,stres,postel
Žena,stres,postel

Jaké jsou příznaky panické poruchy?

Příznaky panické poruchy trvají většinou kolem 10 minut. Patří mezi ně: obtížné dýchání, bolesti na hrudi, intenzivní pocit hrůzy, pocit dušení, závrať, pocit tísně, třes, pocení, nevolnost, bolesti břicha, pocit brnění v prstech na rukou i na nohou, pocit horka nebo zimy, strach ze smrti. To je klíčový příznak panické poruchy. Tento strach způsobuje, že pacient se snaží v budoucnosti vyhnout místu, na kterém k atace došlo.

#IMG#

Jaká je příčina panické poruchy?

Přestože přesná příčina panické poruchy není dosud zcela objasněna, mezi nejdůležitější příčiny patří faktory biologické a faktory vnějšího prostředí. Důležitá je rovněž genetická zátěž. Mezi další biologické faktory patří abnormality v mozku. Vnějšími faktory jsou: závislost na drogách či alkoholu a stresové situace.

Jak se panická porucha diagnostikuje?

Při přítomnosti příznaků lékaři pacienta pečlivě vyšetří a odeberou anamnézu. Bohužel neexistuje žádný specifický laboratorní test, který by spolehlivě diagnostikoval panickou poruchu. Neobjeví-li lékař žádnou příčinu těchto obtíží a vyloučí-li všechny ostatní možnosti, odešle pacienta k psychiatrovi nebo psychologovi.

Jak se panická porucha léčí?

Základem léčby je psychoterapie. Dalším možným typem je kognitivně behaviorální terapie. Během ní se pacient učí poznat situace, při kterých dochází k atace, a tento svůj problém se učí postupně zvládat. Také léky, zejména antidepresiva a anxiolytika, se používají k léčbě panické poruchy. Někdy je třeba užívat i léky k léčbě nepravidelné srdeční činnosti.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#