#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Parkinsonova choroba

Choroba postihuje asi 1 procento lidí starších 60 let.

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky se projevuje klidovým třesem, ztuhlostí svalů, zpomalením pohybů a poruchami stoje a chůze. Parkinsonovu chorobu způsobuje poškození a zánik buněk v oblasti mozku, které se říká substantia nigra (černá substance). Ta je součástí tzv. bazálních ganglií - oblastí šedé hmoty mozkové odpovědných za koordinaci pohybů.

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky se projevuje klidovým třesem, ztuhlostí svalů, zpomalením pohybů a poruchami stoje a chůze.

Co jste možná netušili...

Onemocnění poprvé popsal anglický lékař a paleontolog James Parkinson v roce 1817. Nazval jej „třaslavá obrna“. O příčinách vzniku toho moc nevěděl. Domníval se, že za ním stojí poškození míchy. Od toho se odvíjely i tehdejší způsoby léčby. Jejich základem bylo pouštění žilou v oblasti krku a přikládání baněk. V těžkých případech se doporučovalo použití rozpáleného železa. Onemocnění krátce po Parkinsonovi pozorovali u svých pacientů i další lékaři. Dostalo pojmenování na počest svého objevitele.

S největší pravděpodobností se však jedná o mnohem starší poruchu. S náznaky choroby, nápadně podobné té Pakinsonově, se setkáme už v pracích Galéna nebo Leonarda da Vinci. Parkinson však byl nepochybně prvním, kdo onemocnění přesně zaznamenal.

Podstatu onemocnění se podařilo odkrýt až ve druhé polovině 20. století. Byly objeveny látky odpovídající za přenos vzruchů v mozku (neurotransmitery). Současně se prokázalo, že Parkinsonova choroba souvisí s nedostatkem těchto látek v určitých oblastech mozku. Mohly začít vnikat první účinnější metody léčby Parkinsonovy choroby.

Choroba postihuje asi 1 procento lidí starších 60 let. Trpěla jí i řada známých osobností. K těm výraznějším patřili nebo patří například Salvador Dalí, papež Jan Pavel II. nebo boxer Muhammad Ali (vlastním jménem Cassius Clay).

Jak vzniká...

Parkinsonovu chorobu způsobuje poškození a zánik buněk v oblasti mozku, které se říká substantia nigra (černá substance). Ta je součástí tzv. bazálních ganglií - oblastí šedé hmoty mozkové odpovědných za koordinaci pohybů. Za normálních okolností zde vzniká jeden z neurotransmiterů - dopamin. K projevům choroby dojde v okamžiku, kdy je poškozeno nebo zničeno více než 60 procent buněk.

Důvodem zániku buněk pravděpodobně bude kombinace několika různých faktorů. Ze vzniku choroby se obviňují některé látky z vnějšího prostředí, které mohou být pro Váš mozek toxické. Předpokládá se, že mohou být součástí průmyslových zplodin nebo umělých hnojiv. Kromě vnějších látek nejsou možná bez viny ani samy mozkové buňky. U některých lidí hromadí produkty svého metabolismu a tím samy sebe „otravují“. Díky častějšímu výskytu onemocnění se vědci domnívají, že za ním stojí i genetické předpoklady. Přesná příčina zániku buněk a úbytku dopaminu však dosud není známa.

Jak se projevuje...

Příznaky Parkinsonovy choroby se u všech nemocných značně liší. S postupem času se mění i u každého jednotlivce. První obtíže obvykle vůbec nejsou charakteristické. Patří k nim bolest v zádech, pocit těžkých končetin, únava, poruchy spánku a změna písma. Později se rozvíjí typické příznaky: klidový třes (tremor), ztuhlost svalů (rigidita), zpomalení pohybů (bradykinese) a poruchy stoje a chůze (posturální instabilita).

Třes je snad nejznámějším příznakem Parkinsonovy choroby. Postihuje obvykle pouze končetiny (nápadně ruce) a objevuje se v klidu. Při zahájení libovolné činnosti rychle mizí. Rozrušení nebo strach jej zhoršují. Rigidita se projeví zvýšením přirozeného napětí svalů. Ztuhlé svaly brání přirozeným pohybům. Je to jako plavat proti proudu řeky nebo se brodit v hluboké vodě. Za zpomalení pohybů odpovídá ztráta schopnosti začít pohyb. Nemocní mohou i při již vykonávání činnosti najednou „zamrznout“.

Poruchy stoje charakterizuje sehnutí trupu a pokrčení končetin. Nemocní se vyznačují šouravou chůzí o malých krůčcích a s nejistými pomalými otočkami. Před libovolnou překážkou se zastaví a přešlapují na místě nebo „zamrznou“ v pohybu. Díky náhlé poruše rovnováhy a zpomaleným reakcím dochází u lidí s Parkinsonovou chorobou k často hrozivě vypadajícím pádům.

Další příznaky choroby vyplývají ze základních poruch. Patří k nim porucha řeči a ochuzení mimiky. Obličej nemocného může připomínat masku. Obvyklým příznakem je porucha písma. Parkinsonici kromě toho často trpí zácpou, hypertenzí, zvýšenou tvorbou kožního mazu a depresemi.

Jak se potvrdí...

Některé příznaky připomínající Parkinsonovu chorobu mohou být projevem jiných poruch. Proto je před stanovením diagnózy třeba provést řadu testů. Základem diagnostiky je podrobné neurologické vyšetření. Důležitá je informace o vzniku, charakteru a vývoji obtíží. Neurolog si všímá chůze, pohybů a celkového vystupování nemocného.

Neexistuje žádná metoda, která by s určitostí potvrdila diagnózu Parkinsonovy choroby. Při jejím stanovování jde o to vyloučit všechny ostatní možné příčiny neurologické poruchy. Lékař může provést odběr krve a její biochemické, hematologické a mikrobiologické vyšetření. Funkce mozku zhodnotí pomocí EEG vyšetření. Počítačovou tomografií (CT) nebo magnetickou rezonancí(MR) zobrazí jeho strukturu.

Důležitou známkou správně stanovené diagnózy Parkinsonovy choroby je příznivá odpověď na zahájenou léčbu.

Jak se léčí...

Příčinou projevů choroby je nedostatek dopaminu v bazálních gangliích mozku. Princip léčby proto tvoří snaha o udržení potřebného množství dopaminu v mozku. Používá se k tomu celá řada preparátů. Některé z nich blokují enzymy odbourávající dopamin (léky ze skupiny inhibitorů MAO - např. selegilin), jiné přímo dodávají do těla látku, ze které si je Váš mozek schopen vytvořit dopamin (levodopa).

Pro případy neúspěchu farmakologické léčby je rezervovaná chirurgická léčba. Té se říká hluboká mozková stimulace (DBS - deep brain stimulation). Spočívá v implantaci elektrického stimulátoru do postižených oblastí mozku. Používá se však jen v případech, kdy je kvalita života i přes veškerou léčbu výrazně snížena.

Součástí léčby by ve všech případech měla být rehabilitace a kondiční cvičení. Jejich účelem je udržet co nejdéle schopnosti pacienta vykonávat běžné denní činnosti.

O zahájení léčby, jejím typu i případné změně vždy rozhoduje pouze odborný lékař (neurolog).

Co dál...

Parkinsonovu chorobu bohužel nelze zcela vyléčit. Správně zvolenou, vedenou a dodržovanou léčbou však můžeme podstatně zlepšit kvalitu života nemocného. Průběh choroby je velmi individuální. Doba od prvních obtíží ke zcela rozvinutým příznakům a celkové neschopnosti může trvat i 10 až 20 let. Choroba není smrtelná. Může však zkracovat přirozenou délku života.

Choroba se významně promítá i do psychiky nemocných. Ti si své postižení uvědomují a často upadají do depresí. Asi u třetiny pacientů postihne choroba mentální funkce a způsobí demenci.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Přesné příčiny Parkinsonovy choroby nejsou známy. Proto proti ní neexistují ani žádná preventivní opatření. Máte-li podezření na počínající onemocnění u sebe nebo některého ze svých blízkých, vyhledejte lékaře.

Líbil se vám článek?
+147
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Parkinsonova nemoc - jak se projevuje a jak s ní žít?

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky...

Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk...

Parkinsonova nemoc se týká celé rodiny

Diagnostikovali někomu ve vaší rodině Parkinsonovu nemoc? Netýká se jen jeho....

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je degenerativní postižení mozku a jeho tzv. kognitivních...

Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba nebo ankylózující spondylartritida je chronické zánětlivé...

Parkinsonici, vezměte svůj osud do vlastních rukou

Když se řeklo „Parkinsonova choroba“, představila si paní Ing. Romana Skála-Rosenbaum...

Kawasakiho choroba

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy...

Alzheimerova choroba

Jednou z nejčastějších příčin demence je všeobecně známá Alzheimerova choroba....

Refluxní choroba (Pálení žáhy)

Refluxní choroba jícnu, v anglické zkratce GERD, je onemocnění vyvolané návratem...

Příznaky spojené s Crohnovou chorobou ovlivňuje také menstruační cyklus

Období kolem menstruace prožívá řada žen ve znamení střevního dyskomfortu, nadýmání,...

Doporučujeme

Čtěte více

Pár fíglů, jak vyzrát na ztuhlá záda

Máte někdy pocit, že jste na revma sami? Nejste! Jsme tu s vámi. A právě teď...

Paradentóza

Paradentóza nebo parodontitida je chronické onemocnění zubního lůžka. Typicky...

Parazitární nemoci střeva

Parazitární nemoci nepazří mezi příliš častá onemocnění, je však vhodné na ně...

Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle

Není to příjemné pomyšlení, ale faktem je, že v našich střevech i jiných orgánech...

Parazité městských holubů – zdravotní rizika pro člověka

Městské populace zdivočelých holubů se skládají z potomků holuba skalního (Columba...

Parazitofobie aneb Když vás ovládne strach

Máte-li pocit, že se vám pod kůží pohybují nezvaní hosté, že vám tělo zaplavují...

Parfém není nejvhodnější dárek pro ženu s alergií

Žena by měla vonět, i kdyby na chleba nebylo. Staré přísloví s přídechem elegance....

Parkinson postihuje celého člověka. Jak pracovat na té části nemoci, která je méně vidět

Ač nepatří k nejviditelnějším, jsou psychické obtíže součástí Parkinsonovy choroby....

Parkinson se projevuje nejen typickým třesem

Lidé s Parkinsonovou nemocí mají často problémy s klidovým třesem. Nejedná se...

Parkinsonici, vezměte svůj osud do vlastních rukou

Když se řeklo „Parkinsonova choroba“, představila si paní Ing. Romana Skála-Rosenbaum...

Parkinsonova choroba – nevyléčitelná, ale léčitelná. Jaký cíl moderní léčby vidí sami parkinsonici?

Kromě informací o možnostech moderní léčby Parkinsonovy choroby mohou pacientům...

Parkinsonova nemoc - jak se projevuje a jak s ní žít?

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky...

Parkinsonova nemoc a její léčba

Diagnostikovali vám Parkinsonovu nemoc a bojíte se, co bude dál? Pojďte se podívat,...

Parkinsonova nemoc se týká celé rodiny

Diagnostikovali někomu ve vaší rodině Parkinsonovu nemoc? Netýká se jen jeho....

Parkinsonovu chorobu mu diagnostikovali už ve 38 letech. Částečně mu pomohla stimulace mozku

Většina lidí si Parkinsonovu chorobu spojuje se starším seniorským věkem, zejména...

Parodontitida, skrytý nepřítel vašeho chrupu i dásní

<p align="">Parodontitida, lidově parodontóza, je po zubním kazu druhým nejrozšířenějším...

Partneři lidí s revmatoidní artritidou mají podobné potíže jako sami nemocní

Podle výsledků studie představené na EULAR 2010, výročním kongresu Evropské...

Pás cudnosti už vyšel z módy, intimní partie si chraňte raději jinak

Ve věku kolem čtyřiceti let si prý ženy díky nabytým životním zkušenostem dokážou...

Pasáž trávicím traktem

Láska prochází žaludkem … Tak s tím každý určitě souhlasí. Avšak, to co prochází...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#