Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou

Parkinsonova choroba je provázena odumíráním některých typů nervových buněk a dalšími změnami v mozkové tkáni pacientů. Nervové buňky jsou poškozovány zánětlivým procesem a také zvýšenou produkcí škodlivých volných kyslíkových radikálů. Přežití nervových buněk v těchto nepříznivých podmínkách by mohly usnadnit takzvané neuroprotektivní látky.

U nemocných je třeba příjem potravy správně načasovat
U nemocných je třeba příjem potravy správně načasovat

Přirozené látky, které mohou pomoci

Neuroprotektivní látky nejsou zázračným lékem na Parkinsonovu chorobu. Patří však k takzvaným „nemoc modifikujícím“ látkám, to znamená, že mohou nemoc ovlivnit a zpomalit její průběh. Odborníci tyto látky doporučují jako podpůrný prostředek při léčbě Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění a v současné době probíhají rozsáhlé vědecké studie na toto téma. Mezi nejčastěji zmiňované látky patří v této souvislosti koenzym Q10 a kreatin.

Správná výživa a Parkinsonova choroba

Zdravotní stav každého člověka do značné míry závisí na složení a kvalitě přijímané potravy a u člověka s chronickým onemocněním to platí dvojnásob. Proto je potřeba výživě u pacientů s Parkinsonovou chorobou věnovat značnou pozornost. Častěji se u nich setkáváme s těmito specifickými problémy:

Doporučené téma: Léčba bolesti

Poslední článek:
Co dělat, když má dítě horečku?
Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte, co všechno může horečku vyvolat a...  zobrazit téma

Vysoký obsah bílkovin ve stravě snižuje vstřebávání léků (levodopa).

 

Třes u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění zhoršuje schopnost samostatného příjmu potravy.

Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mohou mít problémy s polykáním.

Při Parkinsonově chorobě se zhoršuje také čich, což snižuje chuť k jídlu a vede k ubývání hmotnosti.

Výše uvedené problémy lze samozřejmě řešit, ale je k tomu nutná trpělivost a individuální péče o každého pacienta. Aby nedocházelo k ovlivnění vstřebávání léků látkami obsaženými ve stravě, je nutné správně načasovat příjem potravy. Dále je třeba počítat s tím, že samotné jídlo je pro člověka v pokročilém stadiu onemocnění poměrně náročný úkol, který vyžaduje dost času, energie a soustředění – ať už kvůli třesu rukou, nebo kvůli polykacím obtížím. V tomto ohledu může velmi pomoci tekutá strava, nutridrinky, které lze snadno popíjet, ke konzumaci jsou připravené kdykoli a pro člověka s obtížným polykáním představují značnou úlevu.

(vek)

Zdroje:
Kones R. Parkinson's disease: mitochondrial molecular pathology, inflammation, statins, and therapeutic neuroprotective nutrition. Nutr Clin Pract 2010(Aug);25(4):371-389.
Dostál V, Chvístková E. Výživa u Parkinsonovy nemoci. Mladá fronta a.s., 2010.

Líbí se vám článek?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: