#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Refluxní choroba (Pálení žáhy)

Zdravcentra.cz 17.4.2008

Refluxní choroba jícnu, v anglické zkratce GERD, je onemocnění vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv zpět do jícnu. Typicky se projevuje charakteristickým „pálením žáhy“ (pyrózou). Léčba refluxní choroby jícnu spočívá ve snaze o omezení agresivního působení žaludečních šťáv na jícen. Jejím základem je podávání léků tlumících tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku.

tablety
tablety
Refluxní choroba jícnu, v anglické zkratce GERD, je onemocnění vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv zpět do jícnu. Typicky se projevuje charakteristickým „pálením žáhy“ (pyrózou). #IMG#

Co jste možná netušili...

Refluxní choroba jícnu bývá někdy označována za „nemoc 21. století“. Je to dáno jejím nebývalým rozšířením v posledním desetiletí. Podle statistik trápí pravidelné pálení žáhy až 45 procent lidí. Refluxem vyvolaný zánět jícnu se může vyskytovat odhadem až u každého dvacátého člověka staršího 55 let.

Vztah mezi spojením žaludku s jícnem a pálením žáhy pravděpodobně tušili již ve starověku. Galén tehdy pojmenoval první úsek žaludku po vústění jícnu „kardia“ (v překladu z řečtiny srdce). Někteří dnešní vědci to vysvětlují podobností mezi problémy při pálení žáhy a příznaky srdečního onemocnění. Návrat žaludečního obsahu zpět do jícnu jako příčina pálení žáhy byl však objeven teprve ve 30. letech 20. století. Zánět dolního úseku jícnu vyvolaný působením agresivních kyselých šťáv popsal v roce 1935 Asher Winkelstein. Na výzkumu refluxní choroby jícnu se podílel i britský chirurg Thomas Barett. Na jeho počest nese jedna z komplikací GERD jeho jméno.

Jak vzniká...

Příčinou choroby je reflux. Co si pod tím představit? Za normálních okolností uzavírá konečný úsek jícnu před vstupem do žaludku zvláštní svalovina (jícnový svěrač). Při jeho oslabení může docházet ke zpětnému pronikání (refluxu) kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu. Stěny jícnu nejsou proti kyselým žaludečním šťávám dostatečně chráněny a podléhají jejich agresivnímu působení. Kyselina „leptá“ jícen a vyvolává v jeho stěnách zánět. Poškozením vznikají drobné mikroskopické trhlinky, eroze nebo přímo viditelné vředy.

K oslabení jícnového svěrače dochází z řady různých příčin. Ze zevních faktorů za něj odpovídá působení některých potravin nebo léků. Důležitou roli hraje anatomické uspořádání jícnu, žaludku, jejich vzájemného přechodu a bránice. Nižší napětí svaloviny jícnu může být způsobeno i nervovým onemocněním.

Jak se projevuje...

Příznaky onemocnění lze z praktických důvodů dělit na jícnové a mimojícnové. Nejvýraznějším zástupcem první skupiny je pálení žáhy a návrat žaludečního obsahu zpět do vyšších oddílů trávicího traktu. Projevuje se jako pálivá bolest za spodní částí hrudní kosti. Provází ji nepříjemná chuť v ústech, porucha polykání, zvýšené slinění a říhání. Neobvyklé nejsou ani bolesti na prsou. Obtíže tak často mohou připomínat srdeční onemocnění, například akutní infarkt myokardu.

Mimojícnové příznaky reprezentuje chronický kašel, chrapot a zánět hrtanu. Jsou způsobeny dlouhodobým drážděním dýchacích cest při zatékání žaludečních šťáv. Návrat kyselého obsahu až do ústní dutiny vyvolává zvýšenou kazivost zubů a zápach z úst.

Obtíže nemocného se žaludečním refluxem se obvykle stupňují vleže a v noci. Mohou významně snižovat kvalitu života.

Jak se potvrdí...

Důvodné podezření na žaludeční reflux může lékař získat již z popisu Vašich obtíží. Pálení žáhy však ještě nemusí znamenat významnější problém. V průběhu života postihuje čas od času každého z nás. Refluxní choroba jícnu vzniká až v případě, že agresivní působení žaludečního obsahu převáží ochranné mechanismy jícnu a způsobí poškození jeho stěn. K tomu dochází obvykle u nemocných, kteří pociťují pálení žáhy pravidelně častěji než dvakrát týdně.

Suverénní metodou odhalující změny na sliznici Vašeho jícnu je gastroskopie. O dlouhodobém vývoji změn prostředí uvnitř Vašeho jícnu informuje pH-metrie. Speciální sonda zavedená do blízkosti vyústění jícnu do žaludku při ní registruje přítomnost kyselého nebo zásaditého prostředí.

Ze zánětem změněných stěn jícnu je v případě potřeby možné odebrat vzorky tkáně a podrobit je histologickému vyšetření. To se používá zejména při dlouhodobém působení agresivních šťáv a podezření na počínající buněčné změny.

Jak se léčí...

Léčba refluxní choroby jícnu spočívá ve snaze o omezení agresivního působení žaludečních šťáv na jícen. Jejím základem je podávání léků tlumících tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Pro svůj příznivý efekt patří k  nejpoužívanějším přípravkům preparáty ze skupiny H2-blokátorů (např. ranitidin) a inhibitorů protonové pumpy (např. omeprazol). Společně s nimi Vám může lékař předepsat i léky upravující přirozenou pohyblivost trávicího traktu (prokinetika). Pomáhají posouvat potravu trávicí trubicí a rychleji očišťovat jícen.

Nemocným, u kterých selhala farmakologická léčba, je možné doporučit provedení chirurgického zákroku. Operatér při něm pomocí zvláštní operace na horní části žaludku (fundoplikace) vytvoří podmínky, aby již nedocházelo k návratu jeho obsahu do jícnu.

Co dál...

Dlouhodobé agresivní působení na jícen hrozí bez řádné léčby rozvojem vážných komplikací. Zánět a poškození stěny se hojí vazivovou jizvou, která může zužovat průsvit jícnu. Vzniká striktura. Slizniční vřed může být zdrojem krvácení nebo v nejtěžších případech dokonce proděravět jícen. Nemocný je vážně ohrožen nitrohrudním zánětem.

Jednou z komplikací refluxní choroby jícnu je Barettův jícen. Vzniká v případě, že se buňky chronicky drážděné sliznice v jícnu začnou měnit. Je to stav, který úzce souvisí s budoucím vznikem nádoru (prekanceróza). Proto musí být nemocní s prokázaným Barettovým jícnem pravidelně sledováni a endoskopicky vyšetřováni. Adenokarcinom, který na podkladě Barettova jícnu vzniká, má krajně nepříznivou prognózu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V prevenci vzniku refluxní choroby se doporučuje úprava životního stylu. Jezte pravidelně, nejlépe malé porce několikrát denně a hlavně beze spěchu. Neustálý stres oslabuje ochranné mechanismy Vašeho trávicího ústrojí. Nekuřte. Nikotin snižuje napětí jícnového svěrače. Stejně tak se vyhněte konzumaci většího množství kávy, alkoholu, tuků, čokolády nebo citrusových plodů.

Občasné pálení žáhy nepředstavuje vážnější problém. Opakující se nebo trvalé obtíže však zvyšují riziko poškození dolní části jícnu a jeho komplikací. K překonání pálení žáhy můžete vyzkoušet několik jednoduchých opatření. Vyhněte se potravinám, které Vám „nesedí“ a vyvolávají pálení žáhy. Bezprostředně po jídle se rozhodně nepouštějte do zvedání těžkých břemen nebo práce v předklonu.

Pokud obtíže trvají nebo se opakují delší dobu, vyhledejte svého lékaře a požádejte o podrobnější vyšetření.

Doporučujeme

Čtěte více

Rány lze dnes ošetřit už bez bolesti

Většina z nás má s pojmem dezinfekce spojeny pocity štípání a pálení. Moderní...

Rány potřebují dobře „nakrmit“

Aby naše tělo správně fungovalo a my se cítili dobře, je potřeba dodávat našemu...

Reálná očekávání při léčbě růstovým hormonem

Pokud rodiče nesledují, jak jejich dítě roste, může se kvůli tomu příliš pozdě...

Recept na dobré trávení? V české kuchařce ho nehledejte

Pálení žáhy, nadýmání, průjem, zácpa, bolesti břicha, … Špatné trávení může...

Recept s modrým pruhem aneb Vysoká úroveň substituční léčby

Substituční léčba je pro mnoho závislých šancí, jak získat zpět svůj život pod...

Receptor A3AR: opravdu našli vědci vypínač bolesti?

Bolest. Jeden z vjemů, které člověka provázejí celým životem. Někdo se s ní,...

Recepty na vánoční cukroví bohaté na vápník

Ani při osteoporóze se nemusíte vzdávat oblíbeného vánočního cukroví. Jen si...

Redukce embryí snižuje komplikace vícečetného těhotenství

Vícečetné těhotenství není ani tak úspěchem léčby neplodnosti, jako spíše její...

Redukce hmotnosti a cvičení pomáhají řešit inkontinenci

V současné době dochází k výraznému nárůstu nadváhy, a to mj. mezi mladými lidmi....

Reflexní terapie umí ulevit při artritidě

Probouzíte se s palčivou bolestí, klouby máte oteklé a každý pohyb se stává...

Regulace LDL cholesterolu – nový směr řešení!

V roce 2013 byly po devíti letech aktualizovány rady k léčbě zvýšené hladiny...

Rehabilitace – jak s ní začít a vytrvat v ní

Pokud je poraněna jakákoliv část pohybového aparátu, obvykle jde o dost bolestivou...

Rehabilitace u dětí s hemofilií

Pro malé hemofiliky jsou léčba jejich onemocnění i vhodná rehabilitace klíčové....

Rehabilitaci po operaci prsu nešiďte!

Součástí léčby nádoru prsu bývá často i chirurgický zákrok. Po něm mohou pacientky...

Rehabilitační vyšetření

Rehabilitační vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných k ověření...

Rekondiční víkendy s lékařským dohledem nejen pro diabetiky

Chtěli byste se více hýbat, ale brání vám zdravotní problémy? Poradil vám lékař...

Rekonstrukční operace zachraňuje prsy a ženské sebevědomí

Prsy jsou pro ženu velmi důležité. Mnohé si je spojují se svým ženstvím a mateřstvím....

Rektální formy při léčbě střev: méně oblíbené, zato účinné!

Příznaky spojené s nespecifickým střevním zánětem, ulcerózní kolitidou, dokážou...

Rektoskopie - některé problémy odhalí lépe než kolonoskopie

Rektoskopie je endoskopická metoda k vyšetření konečníku (rekta). Vyšetření...

Relaxace pomáhá zmírnit návaly spojené s chemoterapií

Chemoterapie používaná v léčbě karcinomu prsu má množství nežádoucích účinků,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#