#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti paty jsou častou ortopedickou obtíží

1.4.2019

Bolela Vás někdy pata? Víte, kde se vzalo rčení vytrhnout trn z paty? Máte pocit, že se lecos vydrží, ale Vaše bolavá pata nikoliv? Sledujete závistivě 85% lidí, kteří si vykračují světem, jako by snad ani žádné paty neměli? Natož bolavé? Potom vězte, že pomoc není tak nedosažitelná, jak se Vám zdá.

ladné nožky
Uvědomte si, v jakých botách celý den chodíte a jaké zátěži vystavujete Vaše nohy

Je mnoho příčin bolestí paty a právě jimi a hlavně možnými řešeními se bude zabývat následující článek, který bude nejen na téma „ostruhy patní kosti“.

Jaké jsou příčiny?

Bolesti paty se objevují zhruba od osmi let do pozdního věku. Nejširší výskyt obtíží je však ve středním věku. Vynecháme bolesti paty způsobené úrazem, zde je příčina obtíží jasná. To, na co se pacienti ptají nejvíce, je jednoduchá otázka. Jak jsem k tomu přišel? Jak je možné, že najednou a bez zjevné vyvolávající příčiny nemohu chodit?

Bolesti paty podle lokalizace a příčiny vzniku můžeme rozdělit do několika bodů. Laikovi může být toto rozdělení zdánlivě nesrozumitelné. Avšak cílem článku není pochopit a vstřebat odborné lékařské informace. Je třeba si uvědomit, že problematika bolestí paty je rozsáhlá a vzhledem k rozdílným vyvolávajícím faktorům může být i léčebný postup rozdílný.

Bolesti v oblasti paty bývají v drtivé většině způsobeny společným působením několika příčin. Nevhodnou obuví počínaje, nadváhou konče. Stejně tak svou roli hraje i dědičnost.

Bolest paty

První poučka zní: Není bolest jako bolest. To, že Vás bolí pata ještě nemusí znamenat ostruhu patní kosti. Právě podle umístění bolesti Váš lékař pozná, o jaké postižení patní kosti se jedná. Bolest se může vyskytnout na plosce nohy. V tom případě orientačně usuzujeme na ostruhu patní kosti.

Bolest na zevní straně paty je obvykle příznakem postižení šlach svalové skupiny na zevní straně bérce. Na vnitřní straně patní kosti bývá bolest způsobena útlakem jednoho z nervů, který probíhá za vnitřním kotníkem. Další z častých příčin bolestivé paty bývá postižení Achillovy šlachy.

Uvedený výčet možných obtíží pouze ilustruje možné příčiny obtíží. Každá z těchto příčin vyžaduje odlišný způsob léčby.

Jak si pomůžete

Jak již bylo výše popsáno, je důležité si uvědomit, co by mohlo bolest paty vyvolávat. Ostruha patní kosti je jasně dána rentgenovým vyšetřením. To však máme k dispozici až během vyšetření lékařem. Jak si tedy mohu pomoci sám?

Uvědomte si, v jakých botách celý den chodíte a jaké zátěži vystavujete Vaše nohy. Většina případů bolestí pat je způsobena nošením nevhodné obuvi. Na každou denní činnost používejte obuv k tomu určenou. Snažte se omezit a popřípadě vyloučit nošení zcela nevhodné obuvi. Samozřejmě hovoříme o dámských „lodičkách“, které jsou původcem obtíží týkajících se celé nohy, nejen oblastí pat.

Dámy samozřejmě namítnou, že jsou situace a příležitosti, při kterých se módním botkám nelze vyhnout. V tom případě doporučuji tuto obuv v nejbližší možné příležitosti odložit. Je velmi jednoduché několikrát denně provést jednoduchou masáž celé nohy. I takové krátké protažení svalů nohou pomůže k prevenci vzniku bolestí v oblasti patních kostí.

Masáž nohou lze s výhodou zkombinovat s aplikací mnoha druhů protizánětlivých gelů.

Pokud již bolesti vzniknou, lze je provizorně zahnat jednorázovým použitím léků proti bolesti. Tento postup však v žádném případě nelze doporučit jako jedinou prevenci vzniku bolestí. Léky proti bolesti mají mnoho vedlejších a nežádoucích účinků a nelze je proto užívat dlouhodobě.

Jak pomůže lékař

Vaše nohy již nadále odmítají snášet Váš denní režim a rozhodly se stávkovat. Prášky proti bolesti nezabírají, za zklidňující masti jste vydali mnoho peněz. Bolest je čím dál, tím horší, nic nepomáhá. Vaše chůze připomíná postřeleného kačera a Vaše reprezentace na veřejnosti bere za své.

To je přesně ten okamžik, kdy se rozhodnete dokulhat k doktorovi ordinace. Paty bolí a Vy chcete pomoci. Pokud možno okamžitě. Uvědomte si však, že než Vás paty začaly bolet, pracovali jste na vzniku chorobného nálezu velmi dlouho. Stejně tak dlouho může trvat odstranění obtíží.

Jako první věc po příchodu do ordinace musí lékař zjistit, zda se jedná o Vámi (většinou ode dveří) hlášenou ostruhu patní kosti. Proto Vaše paty orientačně promačká a odešle Vás na rentgen. Po onom prohmatání bolestivé oblasti má již lékař hrubou představu, o jaký typ postižení paty se může jednat.

Lékař se vás bude ptát i na zdánlivě nesouvisející věci. Nejspíše se zeptá i na možné bolesti zad. Bude se ptát na to, kde pracujete, jakou obuv nosíte. Věřte, že pro správné určení léčby jsou tyto otázky nutné.

V případě potvrzení ostruhy patní kosti rentgenovým snímkem následuje debata o možném léčebném postupu. Asi bude probíhat promlouvání do duše ohledně nošení správné obuvi. Mnoho pacientů nese tato doporučení nelibě. Reagují ve smyslu „na tyhle řeči jsem tak zvědavej…“

Buďte na tyto řeči zvědaví. V první řadě je nutné odstranit vyvolávající příčinu obtíží. Lékař Vám doporučí léky proti bolesti, předepíše ortopedické vložky. Ale pokud si Vy sami neuvědomíte, že za vzniklé obtíže si můžete sami, nepomůže Vám naprosto nic. Pokud dojde k úlevě a Vy po čase opět začnete nohy zatěžovat nesprávným způsobem, obtíže se velmi rychle vrátí.

Souhrnem lze možnou léčbu vyjádřit takto. V první řadě dejte svým nohám to, o co si tak „nahlas“ říkají. Vaši snahu poté podpoří řada procedur, které působí na celkovou úpravu bolestivého stavu. Noste obuv s ortopedickými vložkami s odlehčením oblasti patní kosti. V praxi to znamená podkládat patu měkkým polštářkem, tzv. podpatěnkou.

Do oblasti bolavého místa lze aplikovat injekčně protizánětlivé preparáty, které velmi účinně odstraňují bolest. V obzvláště úporných případech je možné podstoupit léčbu ozářením rentgenovými paprsky. Tato léčba by však měla být doporučena spíše u pacientů vyšších věkových skupin.

Jako poslední v řadě je operační léčba, která je sice v literatuře popisována, není však hojně užívána pro sporný efekt.

Pár slov závěrem...

Problematika bolestí patní kosti a zejména ostruhy patní kosti je jedna z mála, o které lze říci, že ji můžete beze zbytku ovlivnit. Tomuto typu postižení můžete zcela předejít. Při již vzniklých obtížích můžete svým zodpovědným přístupem ve spojitosti s léčbou docílit naprostému ústupu bolestí.

Otázka prevence je v podstatě popsána ve všech výše uvedených odstavcích. Obrazně řečeno, o nic jiného se při ostruze patní kosti nejedná. Dobře padnoucí bota je jediná možná a vůbec nejlepší prevence. Je to jednoduché, pacient na vybranou. Buď půjde ruku v ruce s módními trendy, nebo ho nebudou bolest paty.

Časté námitky pacientů, přicházejících do ordinace se týkají možné rodinné zátěže, dědičné příčiny vzniku bolestí pat. „Maminka to měla taky, já s tím nic nenadělám…“ Ano, zvýšený výskyt tohoto typu obtíží v rámci rodiny je možný. Ale nedá se na něj svést to, že používáte nevhodnou obuv, která vznik ostruhy výrazně urychlí.

(for)

Doporučujeme

Čtěte více

Bolest v krku – co vše může znamenat a jak na ni?

Bolest v oblasti krku může mít nejrůznější příčiny. Některé jsou zcela banální,...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém

Stává se vám často, že vás bolest zad doslova vyřadí z provozu? Může se jednat...

Bolesti hlavy

A je to zase tady. Rychle najít klidné místo, kde mě nikdo nenajde. Zase ten...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy provází lidstvo od nepaměti. Bolest hlavy může mít záchvatovitý...

Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě

Tato velmi častá potíž patří k nejběžnějším zdravotním problémům obecně. Během...

Bolesti krční páteře a homeopatie

Na pocit zatuhlého krku a bolesti při každém pohybu si někdy v životě stěžoval...

Bolesti nervů zmírní kyselina alfa-lipoová

Onemocnění spojená s postižením nervů mohou být někdy velmi nepříjemná. Obtíže...

Bolesti provázející "běchtěreva" pomůže zmírnit akupunktura nebo jóga

Stejně jako spousta jiných i Bechtěrevova choroba může být léčena alternativními...

Bolesti při růstu zubů zmírní Camilia

Když miminku rostou zoubky, bývá uplakané, nevrlé a nic ho nebaví. Noci tráví...

Bolesti v koleni lze léčit jen po určení rozsahu poranění

Koleno je bez pochyby tím nejsložitějším kloubem v lidském těle. Aby mohlo sloužit,...

Bolesti zad - přejde to nebo je třeba navštívit lékaře?

Alespoň jednou za život trpí bolestmi zad až čtyři lidé z pěti. Čím dál častěji...

Bolesti zad nejsou maličkost – řešte je co nejdřív!

Léčba dlouhodobých potíží se zády nebývá jednoduchá. Aby byl proces úspěšný,...

Bolesti zad: Někdy je léčba úspěšná jen tehdy, když přijdete k lékaři včas!

Pojem nonradiografická spondylartritida zní poněkud nesrozumitelně. Jinými slovy...

Bolestivá menstruace? Úlevu zajistí přísun omega-3 mastných kyselin

Dysmenorea čili bolestivá menstruace trápí mnoho žen různého věku. Jedná se...

Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant

Stále častěji se v naší poradně objevují dotazy na bolestivost při pohlavním...

Bolí vás celé tělo? Možná trpíte fibromyalgií – část druhá

Na takzvanou fibromyalgii, chorobu obtěžující nemocného především trvajícími...

Bolí vás celé tělo? Možná trpíte fibromyalgií – část první

Fibromyalgie – nevšední diagnóza, kterou mnozí lékaři jen těžko hledají v paměti....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#