#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě

12.11.2018

Tato velmi častá potíž patří k nejběžnějším zdravotním problémům obecně. Během roku potká bolest hlavy devět z deseti lidí. Jaké bývají příčiny a kdy je už například třeba vyhledat lékaře?

žena s prášky na bolest hlavy
Existuje přes 200 typů bolesti hlavy. Jsou vyvolány nejrůznějšími příčinami – od těch banálních až po velmi závažné.

Viníků je víc 

Široký pojem cefalgie označuje bolest kdekoliv v oblasti hlavy a krku. Může jít o příznak mnoha různých patologických stavů. Mozková tkáň sama o sobě bolestivé signály nevysílá, protože zde chybí receptory pro bolest. Nepříjemný vjem je tak způsoben podrážděním tělísek vnímajících bolest v těsném sousedství mozku – tedy v tkáni okostice na povrchu lebky, v okolních svalech, nervech, cévách apod.

Varovné signály 

Existuje přes 200 typů bolesti hlavy. Jsou vyvolány nejrůznějšími příčinami – od těch banálních až po velmi závažné. Rozlišujeme primární bolesti hlavy (tenzní bolesti a migréna) a sekundární potíže – tehdy je bolest projevem jiného, mnohdy závažného problému.

Skutečně nebezpečný stav, který je příčinou bolesti hlavy, pomůže odlišit přítomnost následujících varovných signálů:

  • nový výskyt bolesti hlavy u jedinců starších 50 let;
  • problémy, které se rozvinuly během několika minut;
  • neschopnost pohybovat končetinou nebo jiné neurologické poruchy;
  • zmatenost;
  • probuzení se ze spánku kvůli intenzivním potížím s hlavou;
  • bolest, která se mění se změnou polohy těla nebo při kašli;
  • porucha zraku nebo výpadky zorného pole;
  • horečka.

Ve výše uvedených případech je nutné okamžitě vyhledat lékaře. My se ale dále budeme věnovat spíše častějším typům bolestí hlavy.

Tenzní bolest hlavy

Jde o nejčastější typ primárních bolestí hlavy. Mohou vyzařovat z týlu, krku, očí nebo ze svalových skupin na hlavě. Většinou jde o trvalý tlak, jako kdyby byla lebka sevřena ve svěráku. Jsou postiženy obě její poloviny.

Kdo trpí? 

S tenzními bolestmi hlavy se potýká pětina populace, ženy o něco častěji než muži. Vyvolávající příčinou bývá:

  • stres,
  • nedostatek spánku,
  • nepohodlná poloha nebo špatné držení těla,
  • nepravidelný čas jídla (nebo hlad),
  • namáhání očí.

První pomoc

Při tenzních bolestech hlavy většina lidí sáhne po lécích tlumících bolest a zánět nebo po paracetamolu. Důležitý je i klid a uvolnění. Na lékaře se obraťte, pokud by se bolesti často opakovaly nebo neustupovaly po volně prodejných lécích. Zdravotníka vyhledejte i tehdy, objeví-li se výše uvedené varovné signály.

Možná prevence 

Důležité je pokud možno se vyhnout nebo omezit vyvolávající faktory. U epizodicky se opakujících tenzních bolestí se preventivně užívají některá antidepresiva (amitryptylin).

Jak se tenzní bolesti léčí?

Lékem první volby jsou již zmíněná analgetika. Také se využívají kombinace analgetik a sedativ. V léčbě se uplatňují též alternativní techniky – akupunktura, masáže a spinální manipulace –, jejich efekt ale není spolehlivě prokázán.

Migréna – když pulzuje polovina lebky

Jde o opakující se bolest hlavy, která dosahuje střední až těžké intenzity. Typicky postihuje jednu polovinu hlavy od čela až do týlu a pulzuje – potíže trvají obvykle 2 až 72 hodin. Migréna může být doprovázena nevolností, zvracením, přecitlivělostí na světlo a zvuk a často se zhoršuje při fyzické zátěži. Až u třetiny lidí předchází migréně takzvaná aura – přechodná porucha zraku, vnímání, řeči nebo pohybu –, která signalizuje, že se problémy brzy dostaví.

Výskyt napříč populací 

Předpokládá se, že migréna je způsobena společným působením faktorů dědičnosti a prostředí. Asi ve dvou třetinách se vyskytuje v rodinách. Roli hrají i hladiny hormonů – před pubertou migréna postihuje chlapce o něco častěji než dívky, ale v dospělosti je její výskyt u žen dva- až třikrát častější než u mužů. 

Rychlé řešení 

Pokud vás nově přepadnou bolesti hlavy pulzního charakteru, je vhodné vyhledat lékaře. Ten určí, zda jde opravdu o migrénu a vyloučí jiné, závažnější příčiny. Jestliže jste s migrénou v minulosti již měli tu čest, sami víte, které léky vám nejlépe zaberou. Důležitý je i klid na lůžku – vyvarujte se tedy fyzické zátěže, hlasitých zvuků i světla. Problémy může zhoršit například i sledování televize. 

Jak migréně předcházet

Prevence zahrnuje vyhýbání se spouštěčům migrény. Těmi může být stres, hlad i únava. U osob, které takto trpí více než dva dny v týdnu, nesnášejí dobře léky ke zvládnutí akutního záchvatu nebo mívají velmi těžké záchvaty bolesti, je doporučena medikamentózní prevence. Berou se léky ze skupiny antikonvulziv (topiramát, valproát) nebo beta-blokátory (metoprolol, propranolol). V prevenci se využívá i akupunktura, relaxace a masáže. Přínos má také technika zvaná biofeedback. Alternativou u těžké migrény je implantace neurostimulátorů nebo chirurgické uvolnění utlačovaných nervových svazků na hlavě a krku. 

Léčba je možná

Léky jsou nejúčinnější, pokud jsou podány ihned při prvních známkách přicházející migrény. V prvé řadě se využívají protizánětlivé léky (například ibuprofen) nebo kombinace paracetamolu, kofeinu a acylpyrinu. Pokud již bolest na tyto léky nereaguje, doporučí lékař silnější přípravky.  

Cluster headache aneb bolest k nesnesení

Cluster headache je jednostranná bolest hlavy nejvyšší intenzity. Někteří lékaři ji popisují jako nejsilnější bolest, jakou může člověk pocítit, horší než při porodu, popálení nebo zlomeninách. V některých případech je to tak silné, že to přivede dotyčného k sebevraždě. Návaly bolesti mohou trvat od 15 minut do tří hodin. Příčina cluster headache není zatím zcela objasněna. Tento stav obvykle probíhá cyklicky – období s opakovanými epizodami bolesti střídají klidné etapy bez obtíží. 

U koho se vyskytuje

Tato bolest postihuje asi jednoho jedince z tisíce, muže častěji než ženy. U příbuzných prvního stupně je pravděpodobnost výskytu cluster headache vyšší. 

Co si počít 

Pokud vás nebo někoho ve vašem okolí přepadly nesnesitelné bolesti hlavy, je na místě okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu. Cluster headache sám o sobě sice život neohrožuje, ale může být zaměněn s jinou příčinou bolestí hlavy a silná neléčená bolest také může přivést dotyčného až k sebevraždě. 

Jak lze záchvatům cluster headache přecházet

Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali potravinám s vysokým obsahem aminokyseliny zvané tryptofan. Ten je obsažen například v sýrech, burácích, červeném vínu, uzeném masu nebo čokoládě. Někteří jedinci jsou citliví i na malé množství glutamátu. Existuje také celá řada léků, které se podávají preventivně. V současnosti se nejvíce využívají prostředky blokující kalciové kanály (verapamil, užíván také v léčbě vysokého tlaku) a steroidní léky (prednison).

Složitá léčba 

Volně prodejné léky většinou nemají na cluster headache žádný vliv. Úlevu pacientům přinášejí silná narkotika a inhalace kyslíku, využívají se i další léky (lithium, gabapentin, injekce botulotoxinu v průběhu nervů, podání místně znecitlivující látky do nosní dutiny aj.). U některých pacientů byl na průběh cyklu cluster headache popsán i příznivý vliv konopí, LSD a psylocybinu.

Bolest hlavy „od páteře“

Cervikokraniální syndrom označuje potíže hlavy přenesené z oblasti krční páteře. Tupá bolest hlavy se mnohdy vyskytuje jednostranně v týle nebo na temeni hlavy a může vyzařovat do čela a za oči. Je často spuštěna pohybem krku, nevhodnou polohou hlavy nebo tlakem na některé body na krku. 

Kdo trpí 

Cervikokraniální syndrom je podobně jako migréna relativně častou příčinou bolesti hlavy. Postihuje výhradně dospělé, ženy častěji než muže. 

Co pomůže nejdříve 

Bolest pomohou překonat volně prodejná analgetika. Je ale vhodné poradit se s lékařem, který vyloučí jinou příčinu obtíží a v případě potřeby doporučí i další terapii. 

Léčba cervikokraniálního syndromu

Základem terapie jsou výše zmíněné protizánětlivé přípravky a léky uvolňující svalové napětí (myorelaxancia). Důležitou součástí je i rehabilitace, pravidelné cvičení a myoskeletální medicína.

Uvedené typy bolestí hlavy nejsou sice život ohrožující, ale mohou být velmi nepříjemné. Vždy je vhodné vyloučit závažné příčiny, a proto se v případě pochybností obraťte na lékaře. 

MUDr. Hana Králová

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Bolest při sexu - jak se vyrovnat s obtížemi?

Před několika lety jsem žila s přítelem, se kterým jsem byla asi dva roky. Pak...

Bolest při sportu je výstražným majákem našeho těla, neignorujte ji

Hýbat by se měl každý, zvlášť v dnešní době, kdy má většina z nás sedavé zaměstnání....

Bolest u dětí

Bolesti u nejmenších dětí jsou často obtížně zjistitelné. Podcenění léčby bolesti...

Bolest v krku – co vše může znamenat a jak na ni?

Bolest v oblasti krku může mít nejrůznější příčiny. Některé jsou zcela banální,...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni

Bolest v krku v zimních měsících asi nikoho nepřekvapí. Ale ani v teplejší části...

Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém

Stává se vám často, že vás bolest zad doslova vyřadí z provozu? Může se jednat...

Bolesti hlavy

A je to zase tady. Rychle najít klidné místo, kde mě nikdo nenajde. Zase ten...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho...

Bolesti hlavy

Bolest hlavy provází lidstvo od nepaměti. Bolest hlavy může mít záchvatovitý...

Bolesti krční páteře a homeopatie

Na pocit zatuhlého krku a bolesti při každém pohybu si někdy v životě stěžoval...

Bolesti nervů zmírní kyselina alfa-lipoová

Onemocnění spojená s postižením nervů mohou být někdy velmi nepříjemná. Obtíže...

Bolesti paty jsou častou ortopedickou obtíží

Bolela Vás někdy pata? Víte, kde se vzalo rčení vytrhnout trn z paty? Máte pocit,...

Bolesti provázející "běchtěreva" pomůže zmírnit akupunktura nebo jóga

Stejně jako spousta jiných i Bechtěrevova choroba může být léčena alternativními...

Bolesti při růstu zubů zmírní Camilia

Když miminku rostou zoubky, bývá uplakané, nevrlé a nic ho nebaví. Noci tráví...

Bolesti v koleni lze léčit jen po určení rozsahu poranění

Koleno je bez pochyby tím nejsložitějším kloubem v lidském těle. Aby mohlo sloužit,...

Bolesti zad - přejde to nebo je třeba navštívit lékaře?

Alespoň jednou za život trpí bolestmi zad až čtyři lidé z pěti. Čím dál častěji...

Bolesti zad nejsou maličkost – řešte je co nejdřív!

Léčba dlouhodobých potíží se zády nebývá jednoduchá. Aby byl proces úspěšný,...

Bolesti zad: Někdy je léčba úspěšná jen tehdy, když přijdete k lékaři včas!

Pojem nonradiografická spondylartritida zní poněkud nesrozumitelně. Jinými slovy...

Bolestivá menstruace? Úlevu zajistí přísun omega-3 mastných kyselin

Dysmenorea čili bolestivá menstruace trápí mnoho žen různého věku. Jedná se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#