Potravinová alergie

  • Redakce uLékaře.cz
  • 28.5.2007
  • Aktualizace: 22.10.2008
  • Medicína
Čím dál víc u nás i v jiných zemích roste počet alergií na všechno možné. Jako příčinu lze označit stále se zhoršující životní prostředí, uplatňují se i opakované infekce a nepochybný je genetický vliv. Alergie se mohou projevit v jakémkoliv věku. Jedním z mnoha rozmanitých typů alergií je alergie na potraviny.

Jaké jsou nejčastější alergenní potraviny?

Mezi potraviny, které působí alergické projevy, patří vajíčka, ryby, lískové oříšky, mléko a celer. Rovněž ovoce, mouka, maso, kakao, ořechy a řada dalších potravin nebo koření mohou vyvolat alergickou reakci. U některých jedinců stačí k vyvolání příznaků pouhá příprava jídla. Na vzniku alergií se mohou podílet i konzervační látky (kyselina benzoová, chinin, bifenyly, nitrit sodný). Některé druhy zeleniny (křen, zelí, ředkvičky, kapusta), popřípadě pochutiny (hořčice) uvolňují po natrávení různé alergizující substance. Tyto substance se nacházejí v řadě jídel vyráběných průmyslově (majonézy). Nejvíce alergizujícím ovocem je jablko a lískový oříšek.

Čím dál víc u nás roste počet alergií
Čím dál víc u nás roste počet alergií

Jak se potravinová alergie projevuje?

U potravinové alergie mohou být projevy zcela netypické a většinou se ani neváží na příznaky zažívacího ústrojí. Projeví se například jen celkovou únavou a bolestí hlavy. Nejčastějším příznakem potravinových alergií je chronická kopřivka, někdy spojená s otoky víček. Jinými příznaky mohou být astma, rýma, zánět spojivek. Alergie na některé ovoce či zeleninu se může projevit svěděním a otokem rtů a patra. Ne vzácně se potravinová alergie může manifestovat celkovými příznaky s pocením a tendencí ke kolapsovému stavu (anafylaktický šok). U některých osob se potravinová alergie projevuje astmatickým záchvatem. Projevy zažívací bývají netypické (průjmy, zvracení, bolesti břicha). Alergie na koření se mohou projevovat svěděním konečníku.

Jak se potravinová alergie léčí?

Důležité pro pacienta s potravinovou alergií je zjistit a zapamatovat si všechny potraviny, na které je alergický, a do budoucna se těmto potravinám vyhýbat. Medikamentózní léčba využívá působení antihistaminik, stabilizátorů žírných buněk, glukokortikosteroidů a specifické imunoterapie.

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: