Potraviny, které prospějí žilnímu systému

Žilní systém je síť cév, jejichž základní funkcí je odvádět krev z tkání a orgánů zpět k srdci. Když tenhle systém nepracuje, jak má, může dojít k tvorbě křečových žil nebo chronické žilní nedostatečnosti. Co tedy můžete udělat pro zlepšení? Zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou pro žilní systém důležité.

Konzumaci brusinek a pohanky vaše žíly opravdu ocení
Konzumaci brusinek a pohanky vaše žíly opravdu ocení
  • Vláknina: Žilnímu systému prospívají především luštěniny, celozrnné potraviny, ovoce a zelenina. Nedostatek vlákniny vede k zácpě a následně k tlaku v žilách, což může způsobit vznik křečových žil. Proto by vláknina neměla chybět v jídelníčku osob, které mají sklon ke vzniku varixů.
  • Bioflavonoidy: Jsou to sloučeniny, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a které jsou pro žilní systém nezbytné. Patří sem například borůvky, brusinky, hroznové víno, černý rybíz, zelený čaj, červené víno, ale také třeba pohanka. Tyto látky snižují lámavost kapilár, zlepšují tok krve a snižují riziko trombóz. Mají též antioxidační vlastnosti, jež působí před působením volných radikálů.
  • Astringentní potraviny: Jde o stahující potraviny, které žíly „stahují“ a zabraňují tak tvorbě trombů. Patří sem například jírovec (kaštan), který těchto látek obsahuje nejvíce. Extrakt z jírovce se přidává do mastí a gelů. Při nahromadění vody v těle se také osvědčila přeslička, která má stahující a diuretické vlastnosti.
  • Bylinky: V přírodě najdete spoustu bylinek, které oběhovému systému pomáhají. Obecně pak zlepšují žilní oběh a průtok krve v končetinách. Jsou to například hloh, pampeliška, lipový květ, řebříček, rozmarýn, koriandr, tymián a máta peprná. Některé jsou pálivé, což stimuluje oběhový systém (pepř, zázvor či kurkuma).

Absolutní prevence křečových žil sice možná není, ale změny v životním stylu, stravě a pohybových návycích vašemu žilnímu systému určitě prospějí.

(aši)

Zdroj: http://www.livestrong.com/article/478984-best-foods-and-herbs-for-vein-circulation

Autor článku:

Mgr. Ivana Ašenbrenerová

Autorka vystudovala Fakultu sociálních věd UK v Praze, obor rozhlasová žurnalistika. Pracovala v Mladém světě, v časopise Maminka, Glanc, nyní je redaktorkou Marianne.cz Je spoluautorkou knihy Aromaterapie v životě ženy, autorkou knihy Co dělat, když dítě... a spoluautorkou knihy Velká kniha o mateřství II. Zajímá se o psychologii, pedagogiku, zdraví a životní styl, klasickou i alternativní medicínu.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: