Probiotické bakterie pomáhají v boji se střevními záněty

Střevní záněty, někdy nazývané novodobou epidemií, postihují v současnosti stále více lidí. Jde o chronické nemoci, jejichž léčba je dlouhodobá a mnohdy problematická. Co vlastně pomáhá?

Bakterie mléčného kvašení se nacházejí hlavně v jogurtu
Bakterie mléčného kvašení se nacházejí hlavně v jogurtu

Léčivý jogurt 

Tento produkt byl a je po staletí známý pro svůj blahodárný vliv na lidské zdraví. Proč?

  • Za své příznivé účinky vděčí jogurt především bakteriím mléčného kvašení, které se v něm nacházejí.
  • Některé bakteriální kmeny mají i probiotické vlastnosti – přispívají k obnovení rovnováhy střevní mikroflóry a mohou tak pomoci předcházet jistým nemocem.
  • Část mléčných bakterií dokáže mírnit zánět a pomáhá tak předcházet střevním zánětům či ulehčit jejich průběh.

Probiotika jsou předmětem zájmu i nadějí

Posledních několik let nabízí pacientům naději nová, biologická léčba. Němečtí vědci nyní došli k zajímavému zjištění i o možném příznivém vlivu probiotických bakterií na Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. Objevili totiž způsob, jakým tyto mikroorganismy chrání střevní stěnu. Skupina vědců z Technické univerzity v Mnichově zkoumala s využitím myší enzym zvaný laktoceptin. Tato látka je tvořena některými bakteriemi mléčného kvašení a přispívá k odstraňování zánětlivých působků v nemocné tkáni. Zatím jde ovšem o výsledky výzkumu, které čeká ještě další ověřování.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Jistotou je biologická léčba

Zánětlivě působící látky jsou u pacientů s crohnem a ulcerózní kolitidou vytvářeny v důsledku chybné imunitní odpovědi a zprostředkovávají poškození střev. Působení proti těmto zánětlivým látkám – tedy přímo cíleně, v místě zánětlivé reakce – je principem biologické léčby, která dosahuje u pacientů se střevními záněty jedinečných výsledků.

(hak)

Zdroj: www.sciencedaily.com

Autor článku:

MUDr. Hana Králová

Líbí se vám článek?
+24 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: