#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pyelonefritida

Zdravcentra.cz 31.7.2008

Pyelonefritida je bakteriální zánět ledviny. Typicky se projevuje bolestí v zádech, horečkou a obtížemi při močení. Základem léčby močových infekcí jsou dostatečný příjem tekutin, pravidelné močení, antibiotika a léky potlačující bolest. Cílem je zamezit množení bakterií ve Vašem močovém systému a zabránit poškození ledvin.

tobolky
tobolky
Pyelonefritida je bakteriální zánět ledviny. Typicky se projevuje bolestí v zádech, horečkou a obtížemi při močení.

Co jste možná netušili...

Hlavní funkcí ledvin je čištění krve od odpadních látek Vašeho metabolismu. Tomu je přizpůsobena celá jejich důmyslná vnitřní stavba. Obě se skládají asi z miliónu drobných filtrovacích jednotek - glomerulů. V nich a v navazujících kanálcích probíhá tvorba a zahušťování moči. Definitivní moč přivádějí kanálky do ledvinných pánviček. Zde se hromadí a putuje dále do močovodů

#IMG#

Ledviny každého zdravého člověka přefiltrují denně až 180 litrů tekutiny. Z tohoto množství vznikne zpětným vstřebáváním a zahušťováním přibližně 1,5 litru definitivní moči. Funkční kapacita ledvin je poměrně veliká. Díky tomu lze úspěšně žít i jen s jednou ledvinou. Za selhání se považuje až situace, kdy ledviny pracují pouze na 10 a méně procent své obvyklé kapacity.

Jak vzniká...

Jako pyeloefritida se označují infekce horní části močového ústrojí. Infekce sem proniká nejčastěji proti proudu moči, tj. z močové trubice a močového měchýře. Průnik baktérií výrazně usnadňuje návrat moči z měchýře do močovodů (reflux) nebo překážka v odtoku moči. Kromě tohoto „vzestupného“ typu infekce se může vzácně objevit i „sestupný“. Při něm pronikají bakterie do močového systému z krve nebo lymfy při celkovém onemocnění. Nejčastějšími vyvolavateli močových infekcí jsou baktérie běžně přítomné v tlustém střevě - Escherichie coli.

Riziko zavlečení infekce do močových cest a rozvoje pyelonefritidy mohou zvyšovat i některé lékařské úkony, např. cévkování nebo cystoskopie.

Bakterie se uchycují uvnitř ledvin a množí se. Svou činností narušují ledvinné kanálky a pronikají do dřeně. Zde mohou tvořit různě velké dutiny vyplněné hnisem (abscesy).

Jak se projevuje...

Infekce horních močových cest - pyelonefritida - na sebe upozorní tupými bolestmi v bedrech a napětím svalů kolem páteře. K bolestem se přidávává horečka a obtíže při močení. Objevuje se časté močení. Při něm pociťujete nutkání k použití toalety, ale ve skutečnosti vymočíte jen malé množství. Můžete pozorovat změnu odstínu a zakalení moči. Někdy se v ní objeví příměs krve.

K charakteristickým obtížím způsobeným postižením močového ústrojí se mohou přidat i nevolnost a zvracení.

Jak se potvrdí...

Močové infekce se diagnostikují pomocí anamnézy, fyzikálního vyšetření a odběru moči k biochemickému a mikrobiologickému vyšetření. Při odběru anamnézy se Vás bude lékař vyptávat co obtížím předcházelo, jak vznikly a jaký je jejich vývoj. Pohledem a pohmatem může vyšetřit Vaše bedra, podbřišek a vyústění močové trubice. Zanícené ledviny jsou zvětšené a výrazně citlivé na dotek.

Základem pro určení přítomnosti baktérií ve Vašich močových cestách je mikrobiologické vyšetření moči. Její odběr je nejvhodnější provádět z tzv. středního proudu. To znamená, že nejdříve začnete močit do záchodové mísy, pak naplníte odměrku a zbytek vymočíte zase do mísy. Tím se vyhnete kontaminaci vzorku případnými bakteriemi z močové trubice. Společně s bakteriemi lze v moči při pyelonefritidě nalézt i bílé krvinky. Mikroskopickým rozborem močového sedimentu se daří prokázat přítomnost tzv. válců.

O stavu ledvin informuje zobrazovací vyšetření. K nejjednodušším patří ultrazvuk ledvin a rentgenový snímek. Při podezření na překážku v odtoku moči a močový reflux je možné provést urografii nebo endoskopické vyšetření močového měchýře (cystoskopii).

Jak se léčí...

Základem léčby močových infekcí jsou dostatečný příjem tekutin, pravidelné močení, antibiotika a léky potlačující bolest. Cílem je zamezit množení bakterií ve Vašem močovém systému a zabránit poškození ledvin. Měli byste vypít nejméně 2 litry tekutin denně. Přitom se snažte chodit na toaletu pravidelně každé 2 až 3 hodiny.

Lékař Vám předepíše antibiotika. Obvykle je nutná hospitalizace a jejich intravenózní podávání. Po několika dnech je možné infuzi nahradit antibiotiky ve formě tablet. Antibiotická léčba nekomplikovaných infekcí trvá přibližně týden. V případě závažnějšího průběhu nebo komplikací se prodlužuje na 2 až 6 týdnů.

Kromě léčby je důležité odstranit příčinu vzniku infekce. U překážek v odtoku moči nebo anatomických odchylek může být nutný i chirurgický zákrok.

Co dál...

Vyhlídky na úplné vyléčení bakteriálního zánětu ledvin závisí na včasném zahájení odpovídající léčby. Jen tak je možno předejít významnějšímu poškození. Závažný zánět způsobuje vznik jizev ve tkáni ledvin, jejich atrofii a snížení normální funkce. Akutně probíhající pyelonefritida při masivním rozšíření bakterií v krvi hrozí dokonce úmrtím nemocného na sepsi.

Opakované pyelonefritidy mohou vést k chronickému zánětu ledvin a jejich dlouhodobému poškozování. Dochází k přestavbě vnitřní struktury ledvin, množení vazivové tkáně a selhávání ledvinných funkcí. Opakované nebo dlouhodobé infekce jsou jedním z důvodů selhání ledvin a nutnosti zahájení hemodialýzy nebo transplantace.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V prevenci infekce močových cest je hlavním předpokladem dostatečný příjem tekutin. Podle některých představ znemožníte pravidelným „proplachováním“ uchycení bakterií ve svých močových cestách. Zvýšený příjem tekutin je nutný hlavně v letním období, při větší námaze a dalších situacích spojených s nadměrným pocením. Množení bakterií pomůže zabránit konzumace brusinkové šťávy, vitamínů E a C nebo česneku.

Choďte pravidelně na toaletu, nezadržujte dlouhodobě moč. Při podezření na překážku v odtoku moči (např. při zvětšené prostatě) neprodleně kontaktujte svého lékaře. Vyvarujte se prochlazení dolní části těla, hlavně oblasti nohou a pánve.

Doporučujeme

Čtěte více

Ptačí chřipka v Egyptě

V červnu 2007 po krátké přestávce, na sebe opět začíná upozorňovat ptačí chřipka....

Puberta, období převratných změn

I když děti v tomto věku strašně touží po odpovědích i po ujištěních, mnoho...

Punčochy pro pohyb bez bolesti

Tenhle doplněk našeho oblečení má historii velmi dlouhou. Již ve středověku...

Punčochy pro zdraví i krásu

Pokud vás trápí oteklé nohy nebo máte křečové žíly, pak vám lékař pravděpodobně...

Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“

Oteklý bolestivý kloub, díky kterému se nemůžete hýbat, jak jste zvyklí. Pokud...

Pupečníková krev – pomůže diabetikům?

Cukrovka znamená pro pacienty mnoho dlouhodobých komplikací. Jednou z nich je...

Pupečníková krev alergii u dítěte neprozradí. Zatím

Stanovení vzniku rizika alergie u malých dětí už při porodu – to je snem mnoha...

Pupík novorozence – umíte ho správně ošetřit?

Miminko je konečně na světě a na vás, novopečené rodiče, se ze všech stran valí...

Puritánská Amerika aneb Držení více než dvou kondomů může být stíháno jako prostituce

Podle amerických zákonů není v některých městech povoleno držení více než dvou...

Putování po Srí Lance: nutné doklady i očkování zařiďte včas!

Při plánování cesty na Srí Lanku nestačí vytvořit seznam míst, která chcete...

Pyl se do našich domovů dostává prostřednictvím oblečení i otevřených oken

V pylové sezóně si někteří alergici myslí, že doma jsou před pyly chráněni....

Pyl z okolí velkých silnic je více alergenní než pyl v oblastech s bohatou vegetací

Znečištění ovzduší může ovlivňovat alergenní vlastnosti přítomného pylu a tím...

Pylová alergická rýma

Pylová rýma patří mezi nejčastější alergická onemocnění u nás. Příčinou jsou...

Pylová alergie se často spojuje s přecitlivělostí na arašídy

Podle nedávného průzkumu téměř polovina německých dětí trpí nějakým typem alergie....

Pylová alergie se může každý rok projevovat jinak

Projevy pylové alergiese mohou během života měnit, protože podléhají mnoha různým...

Pylová alergie se ráda přátelí s roztoči

Alergická senzibilizace, tedy přecitlivělost, a alergická onemocnění se během...

Pylová alergie v Evropě

S rostoucím stěhováním a dojížděním za prací, a také cestováním na dovolené...

Pylová alergie zhoršuje příznaky deprese

Imunologové i psychiatři už delší dobu vědí, že mezi pylovou alergií a depresivními...

Pylová sezóna

Pylovou sezónu lze v našich zeměpisných podmínkách rozdělit do tří hlavních...

Pylová sezóna začíná!

Patříte mezi alergiky? Máme řešení!

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#