#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rychlý jako blesk... aneb K problému předčasné ejakulace

Sexuálně 19.1.2010

Lidem jde při sexu málokdy o početí, a většinou naopak o rozkoš, radost, něhu či souznění. Někdy může jít i o tvrdost nebo podřízení se, ale většinou se, sečteno podtrženo, jedná o orgasmus. Když muž vydrží málo, vnímají to většinou oba v páru jako nevýhodu.

muž, záda, síla, svaly, testosteron, posilovna, černoch
muž, záda, síla, svaly, testosteron, posilovna, černoch

Před časem jsem viděl seriál Ordinace v růžové zahradě, což mne potká tak jednou za čtvrt roku a pak mi to na tři měsíce stačí. Když tam laskavá paní doktorka předepisovala nějaké tuším profesionální sexuální pracovnici pro jejího panického milence mastičku, aby dlouho vydržel, polekal jsem se. Mé obavy pramenily z toho, že jsem čekal nával klientů požadujících to „skvělé mazání“, co viděli v „Ordinaci“. Naštěstí se tak nestalo. #IMG#

Nedávno mi ale přišel mailem tento dotaz: „Nechal jsem si manželčiným gynekologem předepsat Mesocain gel. Jenomže z návodu na používání jsem trochu nesvůj. Opravdu se aplikuje dovnitř penisu? A ještě dovolte pár otázek. Jak často jej mohu používat, nestačilo by jím penis pouze potřít...atd....?“

A tu mi svitlo. Ne pacienti, ale kolegové lékaři se nechali inspirovat! Mesocain gel je totiž znecitlivující prostředek, o němž se jeden čas věřilo, že pomůže odstranit potíže s rychlým vyvrcholením, a tento blud přešel i k autorům seriálu.

Tolik na okraj. Podívejme se ale na problém vážněji a do hloubky. U zvířat má rychlé vyvrcholení samce při kopulaci ochranný význam – zkracuje dobu, kdy může být pár napaden nepřítelem v situaci, kdy se jaksi obtížně může bránit nebo utíkat. Většina samic orgasmus, pokud víme, nemá. Proto je skutečnost, zda samec ejakuluje za pár vteřin, nebo za delší dobu, z jiných hledisek celkem nedůležitá. Výstřikem je totiž úkol splněn a samice může zabřeznout.

Některé opice a primáti jsou na tom jinak, tam samice již začínají prožívat vyvrcholení, a tato schopnost zůstává i ženám. Cynik by pravil, že nejen tuto schopnost ženy převzaly, ale my muži na sobě můžeme leccos od předků objevit.

Lidem jde ovšem při sexu málokdy o početí, a většinou naopak o rozkoš, radost, něhu či souznění. Někdy může jít i o tvrdost nebo podřízení se, ale většinou se, sečteno podtrženo, jedná o orgasmus. Když muž vydrží málo, vnímají to většinou oba v páru jako nevýhodu. Schopnost rychle dosáhnout orgasmu je u žen naopak posuzována (hlavně muži) jako dar z nebes.

Někdy se u lidí předčasná ejakulace vyskytuje v rodinách (zeptejte se bratra nebo tatínka, když si troufnete!), ale kupodivu zatím výzkumy neprokazují jednoznačně genetickou vlohu pro krátkou dobu výdrže. Věc je ještě komplikovanější, protože někteří muži předčasnou ejakulací trpí, co pamatují. U jiných se problém vytvoří třeba až po mnoha letech, například jako reakce na o sex se nezajímající partnerku, která „to“ chce mít rychle za sebou. Rovněž bývá někdy na vině zánět třeba v oblasti žaludu nebo krátká uzdička předkožky. To vše by měl zvážit a posoudit lékař. Ano, svým pacientům s tímto problémem prohlížím penis. Ještě přitom žádný neomdlel!

Jak bylo vysvětleno v předchozích řádcích, předčasná ejakulace nemá jednotnou příčinu. Zatím je ale podobná léčba, jen někdy obsahuje více párové psychoterapie, jindy třeba protizánětlivou terapii a občas je třeba i chirurgické pomoci.

Lékařská definice předčasné ejakulace není tak stará. Teprve asi před dvěma lety jsem na kongresu vyslechl zprávu, že se konečně většina sexuologů shodla a ejakulace za kratší dobu pobytu penisu v pochvě než jsou 2 minuty je považována za předčasnou. Hurá, máme definici, pomyslel jsem si a okamžitě vzpomenul na ty muže, kteří přicházejí se steskem na tento problém a na dotaz odpovědí, že vydrží třeba 15–20 minut. Nicméně pokud jejich partnerka potřebuje nebo vyžaduje delší dobu, nebráním se jim pomáhat a stav označuji jako relativní předčasnou ejakulaci. 

Ale asi laskavého čtenáře nebo čtenářku nejvíce zajímá, jak se tento stav dá změnit či upravit. Mastičkami ne, alespoň ne pouze jimi. Hlavními léky jsou – podržte se – antidepresiva. Ne že by muži s touto poruchou byli depresivní (i když ani to není vyloučeno), ale ukázalo se, že malé dávky některých látek (zejména třeba clomipraminu) významně prodlužují čas, po který muž udrží svůj penis v pochvě, a to v pohybu a bez vyvrcholení. Je to vedlejší účinek léku. Podobně působí i modernější antidepresiva, která blokují serotonin (to je mozkový hormon), třeba známý Prozac. Ale při takové léčbě je třeba větší opatrnosti, neboť tyto léky někdy zhoršují erekci.
Posledních několik let slýchám a čtu o Dapoxetinu, nadějném novém léku na předčasnou ejakulaci, nicméně zatím v lékárnách není a jeho uvedení na trh se už asi dvakrát odložilo.

Nezbytným předpokladem úspěšné léčby je, že mají partneři vyřešenu antikoncepci. Tedy alespoň pokud jde o heterosexuální pár. Spoléhat na přerušovanou soulož a trpět předčasným výronem semene je přinejmenším nezodpovědné.
Spolu s léky je doporučeno provádět určitá cvičení s penisem a svaly dna pánevního a jako doplněk lze někdy doporučit také onu znecitlivující mast (ale jinou než Mesocain). Ta se užívá vždy zevně na žalud penisu – doporučení k zavedení gelu dovnitř močové trubice popsané v citovaném příbalovém letáku se týká nejspíše použití gelu pro bezbolestné cévkování!

Léčba musí trvat dostatečně dlouho, minimálně půl roku, aby se reflex prodloužil. Medikamenty jsou na předpis, většinou hrazeny pojišťovnami. Takže i proto je třeba navštívit lékaře – a nenechat se odbýt mastičkou!

(tro)

Doporučujeme

Čtěte více

Rybí tuk chrání před rozvojem schizofrenie

Schizofrenie je jedno z nejzávažnějších duševních onemocnění. Může negativně...

Rybí tuk už není strašákem pro děti

Ještě poměrně nedávno nás rodiče i lékaři strašili nevábně chutnajícím i vonícím...

Ryby pro nemocná játra

Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění....

Ryby, ryby, rybičky, z kterépak jste vodičky?

Konzumace ryb má být údajně způsobem, jak se zbavit roztroušené sklerózy. Jsou...

Rychlá a spolehlivá úleva při rýmě: Vsaďte na Sinex Vicks Aloe a Eukalyptus

Rýma dokáže znepříjemnit život nejen v zimě. Stačí ucpaný nos a cítíme se pod...

Rychlá reakce okolí může alergikovi zachránit život

Anafylaktický šok představuje nejzávažnější život ohrožující formu alergické...

Rychle zahojená rána? Jedině za pomoci vlhka

Vlhké hojení za přispění tzv. hydrokoloidního gelu prožívá ve světě boom. Proč...

Rychlejší diagnostika chřipky

Vědci Coloradské univerzity ve spolupráci s Centrem pro kontrolu a prevenci...

Rychlejšímu hojení rány pomůže psychická pohoda

Zběsilé životní tempo a uspěchaná doba nenahrávají procesu rychlého hojení....

Rychlost růstu a odpověď na růstový hormon se během roku liší

Rychlost růstu se podle mnoha pozorování i klinických studií liší během jednotlivých...

Rychlý průvodce rakovinou prostaty aneb Co je dobré o této nemoci vědět

Prostata je mužská pohlavní žláza velikosti vlašského ořechu, která se nachází...

Rychlý test na detekci chřipky – přínosný u dětí?

Míra prevalence chřipky v dané lokalitě ovlivňuje, jak přínosný bude rychlý...

Rýma - kdy je třeba ji léčit a kdy přejde sama?

Rýma je zánět nosní sliznice. Typicky se projevuje pocitem plného nosu, kýcháním...

Rýma u nejmenších: běžná potíž, nebo vážnější onemocnění?

Když se miminku tvoří u nosu bubliny nebo při dýchání chrápe, zřejmě má rýmu....

Rýma v těhotenství? Místo léků sáhněte po soli

Výčet obtíží spojených s těhotenstvím je poměrně dlouhý, nic to ale nemění na...

Rýma, astma nebo atopický ekzém? Jak správně poznat alergii

Alergická reakce se může projevovat různě, a právě proto může být těžké příznaky...

Rýmu u žen mohou způsobit i hormony

Hormonální změny během dospívání, menstruačního cyklu, těhotenství a během...

Rýže by už brzy mohla odstraňovat alergii

Japonští vědci vyvinuli geneticky upravenou rýži, která pomáhá při pylových...

Rýže jako lék budoucnosti proti alergii?

Představte si, že možná existuje způsob, jak by se dalo sezónním alergiím předejít....

Řádila letos klíšťová encefalitida?

Počty případů klíšťové encefalitidy enormně narůstají. Tak zní obvykle titulek...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#